

Bebeklerde işitme sorunu var ise erken dönemlerde tespit edilmesinin büyük fayları vardır. Bebeklerde işitme kaybı erken tespit edildiği zaman, gelişim sürecinde olumsuzluklar yaşamasına engel olunur. Bundan dolayı yeni doğanlara işitme testi yapılması gerekir. Çünkü bebekler doğdukları zaman tam net göremezler fakat anne karnından bile duyabilirler. İşitme testi Kulak Burun Boğaz bölümü uzmanları tarafından, odyoloji bölümüne yönlendirmesi ile çeşitli testler yapılır. Bu testler Edi Pediatri, odyometrist, odyolog veya Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından değerlendirir.
Bebeklerde İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır
Bebeklerde işitme kaybı yeni doğdukları zaman işitme testi ile anlaşılır. Ancak hastane testin Edi Pediatri yapılmaması veya hastane dışı doğumda işitme testi yapılamaz ve işitme kaybı var mı bilinemez. Bu durumda aileler ilk iki ay içerisinde işitme testini yaptırması gerekir. Fakat şartlar dolayı yaptırılması durumda bebeğinize dikkat edebilirsiniz ve işitme kaybı var mı tespit edebilirsiniz. Bilmeniz gereken en önemli şey ise bu durum tam işitme kaybında daha çok işe yarar. Kısmı işitme kayıpları net olarak anlaşılmaz.
Daha büyük çocuklar için ise mesafeye göre seslenme yöntemi kullanılabilir. Çocuğunuza en uzak mesafeden selenin. Aynı ses tonu ve yükseklikte yaklaşarak seslenin bu mesafeyi çocuk sizi duyana kadar azaltarak tekrarlayın.
Bebeklerde İşitme Kaybı Neden Olur?
Bebeklerde işitme kaybı nedenleri doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere ikiye ayrılır. Doğumdan önce işitme kayıpları da daha çok genetik faktörü etkilidir.
Doğumdan önce işitme kaybına neden olan faktörler ise,
Doğum sonrası işitme kaybına neden olan faktörler,
Bu durumlar kesin olarak işitme kaybı meydana getirmezse işitme kaybı yaşanması muhtemeldir.
İşitme Kaybı İçin Uygulanan Testler Nelerdir?
Bebeklerde işitme kaybı, yaşça büyük bireylere göre daha anlaşılması testler yardımı ile olur. Kendilerini ifade edemeyen bebeklerde çeşitli testler ile sağlıklı bir sonuç elde edilebilir. 4 farklı test yöntemi ile bebeklerde işitme kaybı tespit edilebilir.
Bu test bebekler uyurken uygulanan bir testtir. Genellikle işitme kaybında sık tercih edilen OAE Testi dış kulaklarına yerleştirin iki çubuktan ses verilir. Ses yansıması ölçülür eğer yansıma var ise bebekte işitme kaybı yoktur.
Bebeğin baş bölgesine yerleştiler elektrotlar ile bebeğin işitme bölgesi uyarır ve veriler kaydedilerek yapılır.
Yeni doğan bebekler orta kulak sorunu olup olmadığı tespit etmek için kullanılır. Orta kulak fonksiyonları değerlendirilir.
Küçük çocuklar ve bebeklerde işitme kaybı için kullanılan bir yöntemdir. Serbest Saha hoparlörleri yerleştirir ve tepkiler analiz edilir.
İşitme Kaybı Türleri Nelerdir?
İşitme kaybı, büsbütün sağırlık değildir. İşitme kaybının dereceleri olduğu gibi türlerde mevcuttur.
İşitme kaybı çeşitli nedenlerden meydana gelebilir. Bu durumda bir uzmana danışılmalıdır. Erken teşhis edilen işitme kayıpları küçük çocuklar için önem arz eder. Yakın zamanda tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde işitme kaybı zihinsel ve fiziksel gelişimini olumsuz etkiler.