

Çocuklar için işitme oldukça önemlidir. Çünkü iletişim kurmayı bu şekilde öğrenirler. Bebekler doğmadan önce sesleri duymaya başlarlar. Doğumdan hemen sonra ebeveynlerinin yüzlerini izler ve konuşmalarını duyabilirler. Bebeklerde işitme testi nasıl yapılır? Yeni doğan işitme taraması hakkında detaylı bilgileri makalemizden okuyabilirsiniz.
İşitme sistemi her gün gelişmeye devam eder. Üç aylık bebekler kendileriyle konuşulduğunda gülümseyebilir. İşitme, bebeklerin iletişim kurması ve bilişsel gelişimi için çok önemli rol oynamaktadır. Bebekler için işitme taraması yaptırmak oldukça kolay ve acısızdır. Yeni doğan işitme taraması programı ile doğumdan sonra hastaneden çıkmadan önce yapılmaktadır. İşitme kaybının tanısında en kritik zaman yeni doğan dönemidir. Doğum sonrasında hastaneden taburcu olmadan işitme taraması yapılmalıdır.
Ülkemizde doğumun olduğu sağlık kuruluşlarındaki (kamu, özel, üniversite) Yenidoğan İşitme Tarama Ünitelerinde, sağlık uzmanları tarafından hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yenidoğan işitme testi ücretsiz bir şekilde uygulanmaktadır.
Yeni doğmuş bebeğiniz işitme taramasını geçse bile, işitmenin normal olduğuna dair işaretleri takip etmeye devam etmelisiniz. Çocuğunuzun yaşamının ilk yılında ulaşması gereken bazı işitme gelişimlerini kontrol edebilirsiniz;
İşitme taramasını geçemeyen bebekler bir işitme uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Bir odyologun bebekte işitme kaybı olup olmadığını, işitme kaybı derecesini belirlemek için işitme testi uygulamaktadır. Bebeğinizde işitme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz.
Çocuğun yaşına, gelişimine ve sağlık durumuna bağlı olarak işitme testi uygulamasında çeşitli yöntemler kullanılabilir. Doğumdan sonra yapılan testler objektif elektrofizyolojik ile yapılmaktadır. OAE (otoakustik emisyon) ve ABR (beyinsapı uyarılmış potansiyelleri) odyometre kullanılmaktadır.
Bebek işitme testi sırasında uygulanan basit ve hızlı bir test olan otoakustik emisyon testi dış tüy hücrelerinin emisyonunu ölçme prensibine dayanır. Kulağa yerleştirilen prob ile yalnızca dakikalar içerisinde bebeğinizin işitme sağlığını öğrenebilirsiniz. Her işitme testinde olduğu gibi kulak kiri gibi nedenler bu testin sonucunu etkileyebilir. Eğer ilk testte bebeğinizin işitme testinden geçemediği belirtilirse on beş gün sonra test yinelenir. Yine test sonucu geçemedi şeklinde olursa, bir işitme merkezi kliniğine yönlendirilirsiniz.
Bir diğer işitme testi türü ABR yani uyarılmış beyin sapı potansiyelleri testidir. Bu test elektrofizyolojik bir testtir. Beyin sapı ve işitsel sinir aktivitelerine odaklanmaktadır. Bebek uyurken alın ve kulaklara yerleştirilen problar ile acısız ve hızlı bir şekilde test gerçekleştirilmektedir. İşitme kaybı konusunda bir riski olmadığı halde OAE testinden geçemeyen bebeklere uygulanmaktadır. Aynı zamanda işitme kaybı riski olan bebeklere direkt olarak ABR testi uygulanır.
Bebeğinizin odyologu işitme kaybı tanısı koyarsa, erken müdahale ile tedavi mümkün olan en kısa sürede başlamalıdır. Tıpkı sağlıklı işitmeye sahip çocuklar gibi, işitme güçlüğü çeken çocuklar da birçok şeyi başarabilir. Araştırmalar, eğer herhangi bir işitme değişikliği fark edilirse, destek ve müdahale 6 aylık olduğunda başlarsa, bebeğinizin konuşma dili gelişimi için en iyi şansa sahip olacağını göstermektedir. İşitme kaybı yaşayan bebekler için işitme cihazı ya da koklear implantlar kullanılabilir. İşitme cihazı teknolojisi günümüzde oldukça gelişmiştir. Bebeği rahatsız etmeyecek şekilde uygulanabilen cihazlar sayesinde kolay bir şekilde alışabilir. İşitme kaybı yaşayan bebek işitme cihazını sürekli takmalıdır. Yalnızca uyurken çıkarılmalıdır. Eğer iki kulakta da işitme kaybı yaşanıyorsa her iki kulağa da cihaz takılmalıdır.
Bazı bebeklerde daha sonra çocuklukta işitme kaybı gelişebilir. Çocuklarda geç başlangıçlı veya ilerleyen işitme kaybının nedenleri arasında genetik, sık kulak enfeksiyonları, kızamık veya menenjit gibi diğer enfeksiyonlar, kafa travması, zararlı seviyelerde yüksek sese maruz kalma ve pasif içicilik sayılabilir.
Eğer bebeğinizde işitme kaybı olduğunu düşünüyor ve işitme testi yapılmasını istiyorsanız kliniğimizi her zaman ziyaret edebilirsiniz. Bebeğiniz için uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorunun bilişsel gelişimi engellememesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testi hızlı ve ücretsiz olarak yapılır.
2 Aralık 2020
ilk seferde işitme kaybı var demişlerdi bebeğim için içime su serpildi inşallah ikinci testte güzel bbir sonuç çıkar bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz