

Yeni doğan işitme tarama testi, kalıcı işitme kaybı olan bebekleri olabildiğince erken tespit etmeye yardımcı olur. Bu, ebeveynlerin ihtiyaç duydukları desteği ve tavsiyeyi en baştan alabilecekleri anlamına gelir. Özellikle ailesinde işitme kaybı geçmişi bulunan aileler bebeklerinde işitme kaybı olup olmadığını merak ederler. Peki bebeklerde işitme testi ne zaman yapılır?
Kalıcı işitme kaybı, bebeklerin gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir. Erken öğrenmek, bu bebeklere dil, konuşma ve iletişim becerilerini geliştirme şansı verebilir. Ayrıca erken yaşlardan itibaren aileleri veya bakıcıları ile ilişkilerinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olacaktır. İşitme kaybı olan çocuklar, işitebilen çocuklar kadar konuşma ve dil öğrenemeyebilirler. Bu nedenle, işitme kaybını mümkün olduğunca erken tespit etmek önemlidir.
Bir çocuğun dil öğrenmesi için en önemli zaman, yaşamın ilk 3 yılında, beynin gelişip olgunlaştığı dönemdir. Aslında çocuklar hayatlarının ilk 6 ayında konuşma ve dil öğrenmeye başlarlar. Bu nedenle, işitme kaybı için müdahaleleri olabildiğince erken taramak ve başlatmak çok önemlidir. Araştırmalar, erken yardım alan işitme kaybı olan çocukların, almayanlara göre daha iyi dil becerileri geliştirdiğini gösteriyor.
Yeni doğmuş bebeğiniz işitme taramasını geçse bile, işitmenin normal olduğuna dair işaretleri izlemeye devam edin. Çocuğunuzun yaşamının ilk yılında ulaşması gereken bazı işitme kilometre taşları:
Yenidoğan bebeklerde işitme taraması programı kapsamında bebek hastanedeyken işitme testleri yapılmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu test yapılmadan hastaneden çıkış yapmış olabilirsiniz. Bu durumda bebek iki ayını doldurmadan işitme testi yaptırmak önemlidir.
İlk testten net yanıtlar almak her zaman mümkün değildir. Bu birçok bebekte olur ve her zaman bebeğinizin kalıcı bir işitme kaybı olduğu anlamına gelmez. Bebeğiniz işitme taramasını geçemezse, bu mutlaka işitme kaybı olduğu anlamına gelmez. Kulaktaki birikinti veya sıvı testi engelleyebileceğinden, genellikle bir tanıyı doğrulamak için yeni doğan işitme taraması yeniden yapılır.
Yeni doğan bebeğiniz ilk işitme taramasını geçemezse, tedavinin hemen başlayabilmesi için 3 ay içinde yeniden test yaptırmanız önemlidir. İşitme kaybı tedavisi, çocuk 6 aylık olmadan başlanırsa en etkili tedavi olabilir.
Bebeğinize işitme testi yaptırmak isterseniz en yaygın olarak yapılan işitme tarama testi, OAE (oto-akustik emisyon) testidir. Bu test bebek uykudayken gerçekleştirilir. Doğal uyku halindeki bebeğe uygulanan bu tarama sırasında bebeğe hiçbir zarar gelmez ve katılımı beklenmez. Doğum sonrasındaki 48 saati doldurmuş her bebeğe işitme taraması yapılabilmektedir.
Tarama testi sonuçları bebeğinizin kulaklarından birinden veya her ikisinden net bir yanıt vermiyorsa, bir odyoloji kliniğinden bir işitme uzmanından randevu alınacaktır.
Yine de bebeğinizin kalıcı işitme kaybı olduğu anlamına gelmez. Bir işitme uzmanı, bebeğinizin işitme testinden sonraki haftalarda belirlenen süre içerisinde sizi görmelidir. Bebeğinizde kalıcı işitme kaybı olması durumunda randevuya gitmeniz önemlidir. Randevu genellikle yaklaşık 1 ila 2 saat sürer. Bu, bebeğinizi sakinleştirmek için gereken zamanı da içerir. Mümkünse bebeğinizi işitme testinden kısa bir süre önce besleyin. Bebeğin rahat ve huzurlu olması işitme testi sırasında doğru bir sonuç almayı kolaylaştıracaktır.
Bebeğiniz için işitme taraması yaptırmak istiyorsanız Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Bebeğiniz için uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununun yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır.
16 Kasım 2020
Bebeklerde İşitme Testi konusunda Yararlı bir yazı olmuş teşekkürler.