Beyinsel İşitme Nasıl Gerçekleşir?
Beyinsel İşitme Nasıl Gerçekleşir? | 18 Eylül 2021

Beyinsel işitme sesin belirli evrelerden geçip işitilmesi ile algılanabilen süreçtir. Bu yazıda beyinsel işitme nasıl gerçekleşir ve bu süreçler nasıl tamamlanır sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz. Beyinsel işitme sürecini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilen bireyler kusursuz ve kaliteli bir işitme performansına sahip olurlar. Bu hayata bakış ve algılayış sürecini de etkiler. Yaşamsal süreçte deforme olan ve işitme kaybı neticesinde beyinsel işitme sürecini iyileştirmeye çalışan bireylere farklı alternatifler sunulur.

Beyinsel İşitmenin Gerçekleşmesi

Beyinsel işitmenin gerçekleşmesi için belirli aşamalar gerekir. Öncelikle bu sürecin tamamının aktif kullanılabilmesi, işitmenin fonksiyonel bir şekilde yerine getirildiğinin de bir göstergesidir. Bir uyarıcı aracılığı ile gelen ses kulaktan geçerek beynin asıl merkezinde bulunan işitme alanına doğru ilerler. Burada oryantasyon adı verilen sesin genel görünümünü oluşturan yere ulaşır. 

Son olarak kişinin, sesin varlığını fark etmesini sağlayan ve dikkatini topladığı odaklanma alanına geçer. Kusursuz bir işleyişe sahip olan beynin tüm bu fonksiyonları eksiksizce yerine getirebilmesi ses sahnesinin bütün olarak tamamlanabilmesi ile mümkündür. İşitme kaybı yaşayan bireylerin tüm bu süreçleri sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri oldukça zordur. Farklı tedavi yöntemleri veya işitme cihazları ile işitme eski formuna kavuşabilir.

Beyinsel İşitme Kayıpları

İşitme kaybının sebepleri tespit edilerek tedavi yöntemi üzerinde yoğunlaşmak burada önemli bir adımdır. Özellikle halk arasında yaygın hale gelen ve doğru bilinen yanlışlardan olan kulak çınlamasının farklı sebeplere yorulması aslında bir işitme kaybının yaşanacağının başlangıcını tetikliyor olabilir. Her yaşta görülebilen işitme kaybı problemi; Bebek anne karnındayken, doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrasında işitme kaybı yaşayabilir. Yalnızca yetişkinlerde ve yaşı almış kişilerde görülecek bir problem olarak düşünülmemelidir. 

İşitme cihazı kullanımı dünyaya gözlerini açan bir bebeğin, ilkokul çağında bir çocuğun veya iş yaşamında aktif çalışan bir bireyin adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır. Hayattaki olumsuzlukları düşünüldüğünde aslında akla gelmeyecek olan işitme ile ilgili sorunlar yaşam kalitesini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu yönde yapılabilecek ilk adım tedaviye yönelik bir başlangıç yapabilmektir. Hastanelerde doktor kontrolünde yapılan işitme testleri sonrasında satın alınacak bir işitme cihazı ile daha kaliteli ve yaşanabilir bir gündelik hayata adım atılabilir.

Beyinsel İşitmede Faktörler

Beyinsel işitme yaşanması bireyin sağlıklı bir kulak yapısına sahip olduğunu gösterir. Dış kulak ve orta kulaktan sorunsuz bir şekilde ilerleyebilen ses dalgaları işitme sürecindeki olağan aşamaları kolaylıkla yerine getirebilir. Herhangi bir sıkıntı olduğunda sesin algılanabilmesi ve rahatlıkla işitilebilmesi zorlaşacaktır. Bu da işitme kaybının yaşanmasına sebep olabilir. İşitme kaybı yaşayan kişilerde iç kulakta hasarlanma meydana gelebilir. Böyle bir durumda algılanması gereken ses eşiği istenildiği boyutta gerçekleştirilemez. Bu da kişide işitme kaybının yaşanmasına ve bu sebeple belirli tedavi süreçlerini gerçekleştirmesine ihtiyaç doğurur. 

İşitme kaybı yaşayan birey için öncelikle bu kaybın nedeni belirlenir ve ardından ilaçla tedavi yöntemi uygulanır ve durumun tespiti yapılmaya çalışılır. Gerekli görülen oranda cerrahi olarak yapılan müdahaleler gerekirse ve uygun görüldüğü takdirde işleme konulur. Ancak böyle bir aşamaya gerek kalmadan yapılan tespitler sonucunda kişideki işitme kaybı oranı neticesinde bir işitme cihazı ayarlarını alabilir. Bu sebeple kişide görülen işitme sinirlerindeki kayıp oranı, beynin ve özellikle hafızanın olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacaktır. 

İşitme kaybı yaşayan bireylerde bu süreç kaliteli bir yaşam sürebilmek, iletişimde sağlıklı bir aşamaya gelebilmek ve zihinsel süreçleri en yüksek düzeyde yaşayabilmekte kişinin elindedir. İşitme kaybını yüksek seviyede yaşayan ve denge sorunu bulunan bireylere tavsiye edilen, kaliteli bir işitme cihazı ile aktif işitme süreci tekrar sağlanabilir. İster hayatta kalmanıza ister iletişim kurmanıza yardımcı olsun, işitme, kulakta karmaşık bir iç sistemle kurulmuş olan kritik bir duyudur. Bu nedenle işitme kaybı geç kalınmadan tedavi edilmelidir.

İşitme cihazları yalnızca güvenli olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşam kalitesini olumlu yönde değiştirir. Güvenilir, deneyimli Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılmaktadır. Hızlı bir tanı sonrası tedavinize başlanır ve buna göre cihazınız belirlenir. İşitme cihazı kullanımı hakkında detaylı bilgileri, cihazın bakım onarım gibi süreçlerini Edi İşitme Uygulama Merkezinden hemen öğrenebilirsiniz. 


Biz Sizi Arayalım