

Boğmaca, solunum yollarını tutan son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde solunumun durmasına yol açabilen boğmaca hastalığı, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp, daha sonra ağırlaşır. Aşılama çalışmaları boğmaca hastalığının görülme sıklığını azaltmıştır ancak son yıllarda özellikle yurt dışından gelenlerin etkisiyle, bazı hastalıklarda olduğu gibi, boğmaca hastalığında da artış olduğu saptanmaktadır. Dünya üzerinde yılda 60 milyon boğmaca vakasına rastlanmaktadır.
Boğmaca bulaştıktan 7-10 gün sonra aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkar:
Boğmacanın sebebi, “bordetella pertussis” adı verilen bir bakteridir.
Boğmaca nasıl bulaşır ?
Hasta olan kişilerin öksürük ve hapşırıkları yaydıkları tükürük damlacıkları içinde bulunan mikroplar solunum havası ile çevredeki insanlara bulaşır.
Boğmaca hastalığı kimlerde daha fazla görülür ?
Çocukluk çağında yaptırılan aşıların etkinliği geçen kişilerde,
Hastalığın başlangıcındaki belirtiler nezle veya grip gibi basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzediği için doğru teşhisi koymak zordur. Hastalık biraz ilerledikten sonra ortaya çıkan belirtiler tanı koymayı kolaylaştırır.
Yapılacak bir boğaz kültürü, boğmacaya sebep olan mikroorganizmanın belirlenmesini sağlayacaktır. Kan sayımı testi ile,akyuvarların sayısının artışı da bakteriyel bir enfeksiyon geçirildiğini gösterecektir.
Boğmaca hastalığı geçiren 6 aydan küçük bebeklerin hastaneye yatırılarak tedavi altına alınması gerekir. Daha büyük çocuklar evde tedavi edilebilir.
Difteri ve tetanoz ile birlikte yapılan boğmaca aşıları, hastalıktan korunmada en başta gelen yoldur. Doktorunuzun önerdiği aşı takvimine uyarak 5 dozun tamamı çocuğa yaptırılmalıdır. Bu dozlar; 2, 4, 6, 18. aylar ve 4-6 yaş arasında yaptırılmalıdır.