

Kulak karmaşık yapılı bir organdır. Dış kulak, orta kulak ve iç kulaktan meydana gelmektedir. Orta kulak içerisinde vücudumuzdaki en küçük kemikler olan örs, üzengi ve çekiç bulunmaktadır. Çekiç, örs, üzengi görevi nedir? Orta kulağın kısımları nedir? sorularına odaklanıyoruz.
Orta kulak, zar ve iç kulak arasında yer almaktadır. Dış kulak yolundan, kulak zarı tarafından ayrılan, içerisinde hava bulunan bir bölümdür. İnsan vücudundaki kemikçik adı verilen en küçük üç kemik orta kulakta bulunur. Ayrı ayrı Malleus (çekiç), Incus (örs) ve Stapes (üzengi) olarak adlandırılırlar. Orta kulağın görevi, kulak zarından gelen titreşimleri işitsel kemikçikler yoluyla iç kulağa iletilmesidir.
Orta kulakta üç kemik vardır. Bu kemikler;
• Çekiç (malleus): Kulak zarına yapışıkhaldedir.
• Örs (incus): Kemik zincirinin ortasında yer alır.
• Üzengi (stapes): Orta kulağı iç kulağa bağlayan zar kaplı açıklığa tutunmuştur.
Kulak zarının titreşimi, kemikler boyunca bir titreşim zincirini tetikler. Üç kemiğin boyut, şekil ve konumlarındaki farklılıklar nedeniyle, titreşimin kuvveti iç kulağa ulaştığında artar. Bu kuvvet artışı, ses dalgasının enerjisinin iç kulak sıvısına aktarılması için gereklidir.
Kulak; dış kulak kanalı, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Orta kulak, kulak zarı ile kulak kanalından ayrılır. Orta kulakta çekiç, örs ve üzengi olarak da bilinen malleus, incus ve stapes bulunur. İç kulak, işitmenin ana duyu organı olan kokleayı içerir. Östaki borusu orta kulaktan burnun arkasındaki bölgeye kadar uzanır.
Östaki borusu, orta kulağı burnun arkasına bağlayan bir kanaldır. Östaki borusu orta kulaktaki basıncı eşitlemeye yardımcı olur. Ses dalgalarının düzgün aktarımı için eşit basınç gereklidir. Östaki borusu, tıpkı burun ve boğazın içi gibi mukoza ile kaplıdır.
Kulak zarı, diğer bir ismiyle timpanik membran yalnızca orta kulak için fiziksel bir sınır görevi görmez, aynı zamanda işitsel iletim yolunun önemli bir parçasıdır. Dış işitsel kanal tarafından toplanan ses dalgaları tarafından uyarıldığında titreşime ilk başlayanlar arasındadır.
Ses titreşimleri, kulak zarında bir harekete neden olur ve bu da kemikçiklerde hareket veya salınım oluşturur. Bu hareket, ses dalgalarının dış kulağın zarından iç kulağın oval penceresine iletilmesine yardımcı olur.
İşitme dış kulakla başlar. Dış kulağın dışında bir ses yapıldığında, ses dalgaları veya titreşimler dış işitme kanalından aşağı doğru ilerler ve kulak zarına (timpanik membran) çarpar. Kulak zarı titreşir. Titreşimler daha sonra orta kulakta kemikçik adı verilen 3 küçük kemiğe aktarılır. Kemikçikler sesi yükseltir. Ses dalgalarını iç kulağa ve içi sıvı dolu işitme organına (koklea) gönderirler.
Ses dalgaları iç kulağa ulaştığında, elektriksel uyarılara dönüştürülür. İşitme siniri bu uyarıları beyne gönderir. Beyin daha sonra bu elektriksel uyarıları ses olarak çevirir.
Özellikle iletim tipi işitme kayıplarından orta kulak enfeksiyonları, orta kulaktaki kemikçiklerde oluşan deformasyon etkin rol almaktadır. İletim tipi işitme kaybı yaşayan bireyler sesleri duyabilirler fakat zayıf bir şekilde iletilir. Bunu güçlendirmek için uygun bir işitme cihazı kullanılmalıdır.
Aktif bir iltihap veya enfeksiyon genel olarak orta kulak boşluğundaki sıvı ile ilişkilidir. Bu nedenle orta kulak enfeksiyonları yaygındır. Bu sıvı orta kulaktaki üç küçük kemiğin (kemikçiklerin) hareketini etkiler ve dolayısıyla işitmeyi etkileyebilir. Genellikle orta kulak hastalığı, östaki borusunun olması gerektiği gibi çalışmamasından kaynaklanır. Yutkunma veya esneme hareketlerinde, bu tüp normalde orta kulak boşluğuna hava girmesini sağlamak için açılır ve sıvı birikmesini önler. Özellikle çocuklarda soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelebilir.
Kulak sağlığı ve işitme hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek bilgi alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız işitme cihazları ürün grubumuza göz atabilirsiniz. Size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacınıza yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır. İşitme uzmanlarımız, size işitme cihazı önerirken işitme kaybınızın derecesini ve türünü en iyi şekilde değerlendirecektir.
28 Aralık 2020
doktor işitme kaybımım olduğunu ve otoskleroz hastası olduğumu söyledi. ccihaz kullansam iyi olur mu?
28 Aralık 2020
Merhaba Selda hanım. Otoskleroz hastalığı üzengi (stapes) kemiğinin kireçlenmesinden dolayı oluşur ve işitme kaybına sebep olur. Cihaz kullanmanın elbetteki faydası olur. Hayatınıza konfor ve rahatlık katar. En kısa zamanda görüşmek üzere. İyi ve sağlıklı günler dileriz.
4 Kasım 2021
Merhabalar benim iki kulağımda da çınlama var ve sesleri boğuk duyuyorum bunun sebebi bu kemikler mi?