Diyabet ve İşitme Kaybı
Diyabet ve İşitme Kaybı | 13 Temmuz 2022

Diyabet nedir?

Diyabet, işitme sağlığınız ve yetenekleriniz ile beklediğinizden daha fazla iç içe olabilir. Genel sağlığınızı ve bunun işitmeyi nasıl etkilediğini anlayarak işitme kaybına karşı daha önleyici tedbirler alabilirsiniz.

Diyabet, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şeklini etkileyen kronik bir sağlık durumudur. Yediğiniz yiyeceklerin çoğu şekere veya glikoza bölünür ve kan dolaşımınıza salınır. Vücudunuzdaki kan şekeri yükseldiğinde, pankreasınız bunu insülin salgıladığının bir işareti olarak alır. İnsülin, vücudunuzun hücrelerini enerji için kan şekerinizi kullanmaya yönlendiren hormondur.

Diyabetli kişiler vücutlarının ihtiyaç duyduğu insülin miktarını üretemezler veya insülinlerini doğru kullanmakta zorlanırlar. Bu gerçekleştiğinde, hücreleriniz genellikle olduğu gibi kan şekerinizi enerji için kullanamaz. Bu, kan dolaşımınızda aşırı miktarda kan şekeri kalmasına ve potansiyel olarak zamanla sağlık komplikasyonlarına yol açmasına neden olur. Yüksek kan şekeri seviyeleri, aşağıdakiler gibi sağlık komplikasyonlarıyla bile ilişkilendirilmiştir. 

Diyabet işitmeyi etkileyebilir mi?

Diyabet ve işitme kaybı, en büyük sağlık sorunlarından ikisidir. Son araştırmalar, çok yüksek veya çok düşük kan şekeri seviyeleri, işitmenizden sorumlu sinirlere zarar verebilir ve işitme kaybına neden olabilir. 

Diyabet ve işitme kaybı ile ilgili çalışmalar

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan bir araştırma, diyabetli yetişkinlerde işitme kaybının diyabeti olmayan yetişkinlere göre iki kat daha yaygın olduğunu buldu.
Araştırmacılar, ulusal düzeyde temsili bir yetişkin örneği aldı ve onlara her iki kulakta düşük, orta ve yüksek frekanslı sesleri duyma yeteneklerini ölçen tüm işitme testlerini verdi. Çalışma, özellikle yüksek frekans aralığında, her frekansta diyabet ve işitme kaybı arasında bir bağlantı buldu. Diyabetli yetişkinlerin %54'ünde, diyabeti olmayan yetişkinlerin %32'sinde deneğin daha kötü kulağında hafif veya daha fazla işitme bozukluğu mevcuttu.

Neden bazı işitme kayıpları diyabetten kaynaklanır?

Şeker hastaları üzerinde yapılan çalışmalar, yüksek kan şekeri seviyeleri iç kulağın önemli sinirlerine ve kan damarlarına zarar verebileceğinden, işitme kaybının şeker hastalığından kaynaklanabileceğini ileri sürmüştür. 

Diyabet riskinizi nasıl düşürürsünüz?

Diyabetle ilgili endişeleriniz varsa, risklerinizi azaltmak için kişisel yaşamınızda yapabileceğiniz değişiklikler hakkında bir tıp uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun. Bu arada, sağlıklı beslenme ve aktif kalma dahil olmak üzere günlük yaşamınıza sağlıklı alışkanlıkları dahil etmeyi hedefleyin.

Egzersiz

Egzersiz yapmak kan şekerinizi düşürebilir ve kan şekeri seviyenizi normal tutan hormon olan insüline duyarlılığınızı artırabilir. Haftanıza farklı fiziksel aktivite türlerini dahil etmeye çalışın, örneğin: 

Aerobik egzersiz: Günde yaklaşık 30 dakika veya daha fazla orta ila şiddetli aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin. Aerobik egzersiz veya kardiyo, nefes almayı zorlaştırmak ve kalp atış hızınızı artırmak içindir. Her hafta yaklaşık 150 dakikalık aerobik egzersizi hedefleyin. Aerobik egzersizler koşma, bisiklete binme, tempolu yürüyüş, yüzme ve daha fazlasını içerir.

Direnç eğitimi: Direnç egzersizleri gücünüzü ve dengenizi artırır ve yaşlandıkça aktif bir yaşam tarzı sürdürmenize olanak tanır. Direnç eğitimi, yoga, halter, ağır bahçe işleri veya bahçe işleri, jimnastik ve direnç için kendi vücut ağırlığınızı kullanan egzersizleri içerebilir.
Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınmak: Hareketsiz geçirdiğiniz süreyi sınırlamaya çalışın ve uzun hareketsizlik sürelerini esneterek, yürüyerek veya ayakta durarak sonlandırın. Gün boyunca ara vermek kan şekeri seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. 

Sağlıklı beslenme

En iyi olumlu diyet değişiklikleri, yaşam boyu alışkanlık haline gelenlerdir. Araştırmalarla desteklenmeyen moda diyetleri atlayın ve zamanla sürdürebileceğiniz dengeli seçimler yapmaya odaklanın. Bazı gıdaların diyabet riskinizi azalttığı gösterilmiştir, örneğin:

Lif oranı yüksek bitki bazlı gıdalar: Bitkiler büyük lif kaynaklarıdır ve lif yoğun gıdaların diyabet riskinizi azalttığı gösterilmiştir. Meyveler, nişastalı olmayan sebzeler, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi çeşitli sağlıklı, lif açısından zengin gıdaları tüketmek vücudunuzun şeker emilimini yavaşlatacak ve sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı yağlar: Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar gibi doymamış yağlar, kalp sağlığını ve sağlıklı kolesterol seviyelerini destekler. Sağlıklı yağlar, kabuklu yemişler, tohumlar ve yağlı balıklar gibi yiyeceklerin tümü, diyetinize dahil edildiğinde   kalp açısından sağlıklı faydalara sahiptir.


Biz Sizi Arayalım