

İşitme, iletişim kurmanın yapı taşıdır. İki insanın karşılıklı olarak birbiriyle konuşması ve konuşulanları algılaması işitme sayesinde olmaktadır. Ancak bazı insanlarda farklı oranlarda işitme zorluğu ya da tamamen işitme kaybı olmaktadır. Bu duruma verilen isim ise işitme engelidir. Bu yazıda merak edilen sorulardan birine yer veriyoruz, Dünya işitme engelliler günü ne zaman?
İşitme engeli, dünyada en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. İleri yaşlarda daha sık görülen işitme engeli, genç yaşlarda da oluşabilmektedir. Hatta genetik olarak işitme engeli yaşanması da mümkündür. Dünyada yaklaşık olarak 70 milyon işitme engelli birey var. Bu kişilerin %80’inden fazlası ise gelişmekte olan ülkelerde yer alıyor. Farkındalık yaratmak ve aynı zamanda dünya çapında kulak ve işitme sağlığı bakım ve kontrolünü yaygınlaştırmak için Dünya İşitme Engelliler Günü olarak 30 Eylül belirlenmiştir. Her yıl 23-29 Eylül Haftası da İşitme Engellileri etkinlikleri düzenlenmektedir.
İşitme engeli olan insanlar, tamamen sağır olmayabilmektedir. İşitme engeli tabiri, işitme kaybı yaşayan yani, normal işiten bireylere nazaran daha zor duyan kişiler için de kullanılabilmektedir. İşitme engeli, pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Dış etkenler, bu noktada oldukça büyük bir etkendir. Ancak daha önce de bahsedildiği gibi kalıtsal faktörlere bağlı olarak işitme sorunları yaşanabilmektedir.
Dünya İşitme Engelliler Günü, büyük bir farkındalık yaratmaktadır. Her yıl, 3 Mart ise işitme günü olarak belirlenmiştir. Bu özel gün, teknolojinin bugünlere gelmesinde en büyük rolü üstlenen bilim adamlarından bir tanesi Graham Bell’in doğum günüdür.
30 Eylül Dünya İşitme Engelliler Günü
30 Eylül Dünya İşitme Engelliler Günü, ilk kez 1958 yılında Roma’da düzenlenmiştir. 3 Mart ise daha önce de belirttiğimiz gibi telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell’in doğum günüdür. Bunun sebebi ise, Graham Bell’in annesi ve eşinin işitme engelli olması ve mucidin bu yönde çalışmalar yaparak dünyaya büyük katkılar sağlamış olmasıdır.
Alexander Graham Bell, annesi ve eşinin çevrede olan sesleri işitebilmesi için çalışmalar gerçekleştirmiştir. Ancak bu çalışmaları gerçekleştirirken tesadüf eseri telefonu icat etmiş ve birbirinden çok uzakta olan insanların bile birbiriyle iletişim kurmasına yardımcı olmuştur. Graham Bell, eşine bir mektup yazmış ve mektubunda eşi ve annesi gibi duyma engeli olan her insan için ne pahasına olursa olsun çalışmalarını sürdüreceğini belirtmiştir.
İşitme Kaybının Nedenleri
İşitme kaybı, temel olarak insanların işitmede zorluk yaşaması ya da hiç ses algılamaması durumudur. İşitme zorluğu çeken insanların her biri aynı sebepten dolayı bu rahatsızlığı yaşamamaktadır. Farklı faktörlere bağlı olarak gerçekleşebilen işitme kaybı, geçici ya da kalıcı olabilmektedir.
Geçici işitme kaybı, genellikle kulak kirinin birikmesi, kulak sıvısının bozulması ya da ani ve yüksek sese maruz kalma gibi nedenlerden dolayı yaşanabilmektedir. Bu durumlarda doktorlar gerekli işlemleri yaparak işitme kaybı sorununu çözebilmektedir. Bir kulak burun boğaz doktorunun yönlendirmesi ile gidebileceğiniz işitme cihazı merkezi kliniklerinde hızlı bir şekilde işitme testi yaptırabilirsiniz. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimizde işitme testleri ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Kalıcı olan işitme kaybı ise, genellikle kalıtsal olmaktadır. Genlerle taşınan bu durum, insanların ömür boyunca ses duymamasına neden olabilmektedir. Ayrıca iç kulaktaki sinirlerin hasar görmesi de kalıcı sorunlara neden olabilmektedir. Ancak tıptaki gelişmeler ile birlikte çoğu işitme sorunu tedavi ya da belirli cihazlar ile büyük ölçüde giderilebilmektedir.
İşitme kaybı konusunda işitme derecesini öğrenmek oldukça önemlidir. Varsa, işitme kaybınızın düzeyini belirleyebilir ve iyileştirmek için önerilerde bulunabiliriz. Ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. İşitme cihazları hakkında birçok bilgi alabilir ve bakım, onarım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılmaktadır. Ürünlerimizin kalitesi ve çalışanlarımızın işine olan saygısı aracılığıyla mümkün olan en iyi işitme deneyimini sunmak için çalışıyoruz.