

Ailenizle, arkadaşlarınızla ya da iş yerinde diğer insanların kısık sesle konuştuğunu düşünüyorsanız ya da bir grup içinde konuşmaları anlamakta zorluk çekiyorsanız işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz. İşitme kaybı yaşayan bireyler için sesleri yükseltmeye ve net anlamaya destek olan araçlara işitme cihazı denmektedir.
İşitme kaybı yaşayıp yaşamadığınızı günlük hayatta karşınıza çıkan bazı belirtilerden anlayabilirsiniz. Örneğin;
• İnsanların mırıldandığını ya da çok alçak sesle konuştuğunu düşünüyorsanız,
• Özellikle arka plan gürültüsü olduğunda sık sık karşınızdakinin söylediklerini tekrar etmesini istiyorsanız,
• Televizyon ya da radyoyu yüksek sesle dinlediğiniz konusunda uyarı alıyorsanız,
• Telefon konuşmalarını anlamakta güçlük çekiyorsanız,
• Bir film ya da dizi izlerken söylenen tüm diyalogları anlayamıyorsanız,
• Kalabalık ortamlarda konuşulanları anlamakta zorluk çekiyorsanız ve bir uğultu duyuyorsanız,
• Ruhsal olarak daha içe kapanık olmaya başladıysanız ve iletişim sorunları nedeniyle yalnızlığı tercih ediyorsanız,
• Size dönük olmayan insanları anlamakta zorluk çekiyorsanız, işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz.
İşitme Kaybı Türleri
İşitme kaybı türleri ve dereceleri birbirinden farklıdır. En yaygın olanı ise konuşurken sesli harfler gibi düşük ya da orta perdeli sesleri normal duyarken, ünsüzler gibi yüksek perdeli sesleri duymakta zorlanma şeklinde gelişir. Burada bahsedilen “o, ooh, ah, a, e” gibi sesli harfler, enerjilerinin çoğuna düşük perdelerde veya frekanslarda sahiptir ve duyulması kolaydır. “S, sh, f, th” gibi daha yüksek perdeli ünsüz sesler daha yumuşak ve duyulması daha zor sesler arasında yer almaktadır.
İşitme kaybı yaşayan kişilerin en sık şikayetlerinden biri karşılıklı normal bir konuşma sırasında konuşmayı anlayabildiği fakat net olmadığıdır. Bu nedenle de karşıdaki kişinin ne söylediğini tam olarak algılamakta zorlanmaktadırlar.
İşitme cihazı kulağa gelen sesleri yükselten cihazlardır. En sık görülen işitme kaybı türü ise iletim tipi işitme kaybı olarak bilinen, yani iç kulaktaki bazı küçük tüy hücrelerinin hasar gördüğü bir tür işitme kaybı olan kişilere reçete edilir . Hayatta kalan sağlıklı saç hücreleri, işitme cihazı tarafından iletilen sesi alır ve bunları işitsel sinir yoluyla beyne nöral sinyaller olarak gönderir.
Özellikle kalabalık ve gürültülü bir ortamda ya da konuşan kişi arasında fazla mesafe olduğunda bu belirtiler daha belirgindir. İşitme cihazları işitme sağlığını tamamen normale döndüren cihazlar değildir. İşitme kaybı olan aralık içerisinde sesleri yükseltme işlevi görmektedir. Örneğin zilin çalması, kuşların ötüşü, yoğun trafik gürültüsü gibi sesler daha net duyulur. İşitme cihazı teknolojileri oldukça gelişmiştir. Özellikle arka plan gürültüsünü azaltan işitme cihazları günlük yaşamı oldukça konforlu hale getirir. Böyle kalabalık ortamlarda işitme cihazı kullanırken gereken iletişim stratejilerini Edi İşitme Sağlığı uzmanlarından öğrenebilirsiniz.
İşitme kaybı her iki kulakta da varsa mutlaka çift cihaz takılmalıdır. Eğer yalnızca tek kulakta işitme kaybı yaşıyorsanız tek cihaz kullanımı önerilmektedir. Her iki kulakta da işitme kaybı olduğunda iki kulağında işitme cihazı takmanın en önemli faydalarından biri sesin kaynağını kolayca bulmaktır. Bununla birlikte arka plan gürültüsü fazla olduğunda konuşmayı anlama yeteneği geliştirilmiş olur. Daha az işitsel çaba sayesinde gün sonunda daha az yorulmuş hissedersiniz.
İşitme kaybı yaşayan çoğu bireyde “işitme cihazını yalnızca dışarı çıktığımda takmam gerekiyor” algısı da gelişebiliyor. Bu çok yanlış bir kanıdır. İşitmenin çoğu kulaklarda değil beyinde işlenir, bu nedenle de işitme cihazları kullanılarak beyni sürekli olarak sese maruz bırakmak oldukça önemlidir. Kulağımız sesi aldıktan sonra bu sesi beyne iletir. İşitme kaybı yaşayan kişi de beyin normal düzeyde sesten yoksun kalmaktadır. Zamanla işitme kaybı yaşayan kişi için bu normal işitme haline gelir. Fakat duyulan ses normal ses değildir.
Çoğu zaman işitme kaybı olan kişinin bazı küçük sesleri duymaya gereksinimi olmadığı hakkında geri dönüşler vardır. Klimanın sesi, yerdeki ayak seslerini, evin içinde dolaşan insanları vs. duymanın önemli olmadığını düşünürler. Aslında bu ince sesleri duymak çok önemlidir. Bu ince seslere fazla maruz kalma, işitme cihazları ile daha doğal hale gelerek optimum performansa yol açar. Bütün bunlar, insanlar farkında olmadan beyin tarafından otomatik olarak yapılır. İşitme cihazları beynin tekrar normal seviyede duyması için beyni eğitmektedir. İşitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Sağlığı Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.