Erkeklerde Mi İşitme Kaybı Daha Fazla Yoksa Kadınlarda Mı?
Erkeklerde Mi İşitme Kaybı Daha Fazla Yoksa Kadınlarda Mı? | 20 Şubat 2021

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 360 milyondan fazla insan işitme kaybı ile yaşıyor. Bu kişilerin 32 milyonu çocuk. Türkiye’de bu sayı yaklaşık olarak; 2,2 milyon kadar. Yapılan araştırmalar ani işitme kaybının görülme sıklığının 100 binde 5 olduğunu ortaya koyuyor. En çok merak edilen sorulardan biri de erkeklerde mi işitme kaybı daha fazla yoksa kadınlarda mı? sorusudur. İşitme kaybı her yaşta ortaya çıkabilmektedir. İşitme cihazlarından yararlanabilecek yetişkinlerin yalnızca yüzde 16'sı onları kullanmaktadır. 

İşitme Kaybı Ne Zaman Görülmektedir?

Çoğunlukla 50 ila 60 yaş arasında yaşanan bir sorun olmakla birlikte herhangi bir yaşta da işitme kaybı görülebileceği bilgisini aktaralım. Çok genç bireylerde de daha yoğun bir şekilde görülüyor olmasına karşın orta yaş grubunda ise daha seyrek bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Erkeklerin ve kadınların eşit farklılıklara sahip oldukları bir sır değil. Aslında ani duyma kaybı kadın ve erkeklerde genellikle eşit olarak görülmektedir.

İşitme kaybı söz konusu olduğunda, erkekler önce yüksek frekans seviyelerinde "işitme" yetilerini kaybetme eğilimindedir. Kadınlarda işitme kaybı genellikle daha düşük frekanslarda ortaya çıkar. Bu, erkeklerin ünsüzleri anlama olasılığının daha düşük olduğu ve kadınların ünlüleri anlama olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. 

İşitme kaybından etkilenme oranına bakıldığında erkeklerin kadınlardan daha fazla etkilendiği görülmüştür. 

İşitme Kaybı Nedenleri

Aşağıdaki senaryolardan herhangi biri, kademeli işitme kaybı yaşama olasılığınızı artırmaktadır;

  • Yaşa bağlı işitme kaybının ortaya çıkma olasılığının daha yüksek olduğu 60 yaşın üzerinde olmak
  • Silah sesleri gibi yüksek sese sık sık maruz kalma
  • İşitme kaybı olan yakın bir akrabaya sahip olmak veya işitme kaybı olan genetik bozukluk öyküsü

İletişim güçlüğünün bir kısmı, işitme cihazlarının kullanımından veya kullanılmamasından da kaynaklanıyor olabilir. 4.979 Yetişkin erkek ve 3.410 yetişkin kadın işitme cihazı kullanıcısıyla yapılan büyük bir İsviçre araştırması, kadınların işitme cihazlarını düzenli olarak ve gün içinde daha uzun süreler boyunca erkeklere göre daha fazla kullandığını belirlemiştir. 

Gürültüye bağlı işitme kaybı, işitme kaybının ikinci önde gelen nedenidir. Mesleki ve yaşam tarzı farklılıkları da işitme kaybı farklılıklarını açıklamaya yardımcı olmaktadır.  Erkeklerin askeri kariyere veya yüksek teçhizatlı inşaat veya endüstriyel ortamlarda işe sahip olma olasılığı daha yüksektir. Erkeklerin avlanma veya ateş etme gibi yüksek sese maruz kaldıkları eğlence etkinliklerine katılma olasılığı da daha yüksektir. 

Bu çalışmanın yanında yapılan araştırmalar, her yaştan kadının 2.000 Hz'nin üzerindeki frekanslarda daha iyi işittiğini, ancak yaşlandıkça kadınların erkeklerden daha düşük frekansları (1.000- 2.000 Hz) işitebildiklerini belirlemiştir. Kadınların işitme kaybı risklerine karşı daha dikkatli davrandıklarını söyleyen çalışmalar da var. Araştırmalar, daha fazla kadının beslenmesine dikkat ettiğini, kulak bakımlarını yaptıklarını, düzenli doktor kontrollerini takip ettiklerini ve bunun da işitme kaybını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

İşitme kaybına neden olabilecek kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalık vakalarına sahip olma eğiliminde olan erkekler olduğu için işitme kaybı oranının onlarda görülme oranı sağlık faktörlerinden kaynaklanıyor olabilir. Genel olarak, erkekler işitmeye zarar verdiği bilinen işlerde çalışma eğilimindedir, bu nedenle bunlar da işitme kaybına katkıda bulunan faktörler olarak düşünülmektedir.

İşitme kaybı yaşa, yaşam tarzına, genetik faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Araştırmalar erkeklerin daha çok işitme kaybı yaşayabileceklerini söylese de kadınların işitme cihazını düzenli kullanma oranı daha yüksektir.

Cinsiyetiniz ne olursa olsun, yaşınız ilerlediğinde bir işitme değerlendirmesi almak önemlidir.
İşitme hem erkekler hem de kadınlar için çok önemlidir. Varsa, işitme kaybınızın düzeyini belirleyebilir ve iyileştirmek için önerilerde bulunabiliriz. Ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. İşitme cihazları hakkında birçok bilgi alabilir ve bakım, onarım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılmaktadır. Ürünlerimizin yeniliği ve çalışanlarımızın tutkusu aracılığıyla mümkün olan en iyi işitme deneyimini sunmak için çalışıyoruz.
 


Biz Sizi Arayalım