

Günlük yaşantımızda sürekli olarak deneyimlediğimiz televizyon, radyo ya da trafik gibi sesler aslında işitme duyumuzu zarar vermeyen güvenli seviyede olan seslerdir. Fakat kısa bir süre için bile olsa çok yüksek bir ses olduğunda veya hem yüksek hem de uzun süreli bir sese maruz kaldığınızda kulağınız için zararlı olabilir. Gürültülü ortamlar ve işitme kaybı arasında bir bağlantı var mı? Gürültünün işitme kaybına etkisi nedir? gibi sorular sıklıkla soruluyor. Gürültüye bağlı işitme kaybı tanımı ve tedavisi için makalemizi okuyabilirsiniz.
Gürültüye bağlı işitme kaybı aslında yüksek seslerin iç kulaktaki hassas yapılara zarar vermesidir. İşitme kaybı olayı anında olabilir ya da bunu fark etmek uzun süre alabilir. Aynı zamanda yüksek sese maruz kaldığınızda gelişen işitme kaybı geçici ya da kalıcı bir şekilde olabilir. Bazı durumlarda iki kulağı da etkilerken bazen yalnızca sesin geldiği taraftaki kulağı etkiler. Gürültüye bağlı işitme kaybı aslında önleyebileceğiniz bir olaydır.
Her yaştan insan gürültüye maruz kaldığında işitme kaybı yaşayabilir. Gençler, çocuklar ve yaşlılar fark etmeksizin zararlı gürültüden etkilenebilir.
Gürültülü ortamlarda işitme kaybı ile ilgili farklı nedenler olabilir. Patlama gibi yoğun bir sese bir kerelik maruz kalmak veya sürekli yüksek sesle çalışan bir makine ile oluşan gürültü gibi uzun bir süre boyunca yüksek sese sürekli olarak maruz kalmaktan kaynaklanabilir.
Ses, desibel adı verilen birimlerle ölçülür. Uzun süre maruz kaldıktan sonra bile 70 dBA veya altındaki seslerin işitme kaybına neden olma olasılığı düşüktür. Ancak, 85 dBA veya üzerindeki seslere uzun süre veya tekrar tekrar maruz kalmak işitme kaybına neden olabilir. Ses ne kadar yüksek olursa, gürültüye bağlı işitme kaybının gerçekleşmesi için geçen süre o kadar kısa olur.
Sesin kaynağına olan uzaklığınız ve sese maruz kaldığınız sürenin uzunluğu da işitme duyunuzun korunmasında önemli faktörlerdir. Çok yüksek, çok yakın veya çok uzun süren gürültülerden kaçınmalı ve işitme duyunuzu korumaya çalışmalısınız.
Gürültülü bir aktiviteye katılmanız gerektiğinde, o etkinliğe uygun bir kulak tıkacı veya diğer koruyucu cihazları kullanabilirsiniz.
Gürültüyü azaltamıyorsanız veya kendinizi bundan koruyamıyorsanız, ondan uzaklaşmalısınız.
Ortamdaki zararlı seslere karşı dikkatli olun.
Kendilerini koruyamayacak kadar küçük çocukların kulaklarını korumalısınız.
Ailenizi, arkadaşlarınızı ve meslektaşlarınızı gürültünün tehlikelerinden haberdar edebilirsiniz.
İşitme kaybınız olabileceğini düşünüyorsanız Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme duyunuzu test ettirebilirsiniz. Çok yüksek bir sese (silah patlaması gibi) maruz kaldıktan sonra işitme kaybı yaşarsanız, işitme duyunuz zarar görebilir. Mümkün olan en kısa sürede bir işitme uzmanına görünmelisiniz. Ani yüksek sese maruz kaldığınız anda işitme kaybı yaşadığınızı fark edemeyebilirsiniz. Fakat her hastalık gibi işitme kaybında da erken tanı ve tedavi yöntemleri oldukça önemlidir.
Zararlı seviyede gürültüye maruz kalmak yalnızca işitme duyunuza zarar vermiyor. Aynı zamanda;
Gürültüye bağlı işitme kaybı çoğu durumda ne yazık ki kalıcıdır. Bu durumda en uygun tedavi yöntemi de uygun şekilde seçilmiş ve yerleştirilmiş işitme cihazlarıdır. Günümüz teknolojisi, her bütçe ve yaşam tarzına uygun bir işitme cihazı yelpazesi sunuyor.
Eğer gürültüye bağlı işitme kaybınız olduğunu düşünüyor ve işitme cihazı testi yapılmasını istiyorsanız kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır.