Hamilelikte Alkol Kullanımı
Hamilelikte Alkol Kullanımı | 13 Ocak 2022

Hamilelikte Alkol Kullanımı

Alkol kullanan anne adayların merak ettiği konulardan biri; hamilelik süresince alkol kullanımının bebeğe zarar verip vermeyeceğidir. Bu konuda farklı görüşler vardır. Yakın arkadaşlar bile bu konuda sizi etkileyebilir. Hamileliği süresince alkol kullanıp, bir zararını görmeyen anneler bulunabilir. Çoğu arkadaşınız bebeği riske atmama konusunda sizi uyarabilir. Bazı doktorlar bile hafif bir alkollü içkinin pek de zararlı olmayacağını söyleyebilir. Bazı doktorlar ise alkolden uzak durmanızı öğütler. Peki, işin doğrusu nedir? Anne olmayı düşünen kadınlar hamilelik öncesinden başlayarak, hamilelikleri boyunca nasıl davranmalıdır? Yazımızda bu sorulara cevap olabilecek ve karar vermenizi sağlayacak konulara değinilecektir.

Hamilelik süresince ne zaman, ne kadar alkol güvenle alınabilir ?

Hamilelik süresince ne kadar alkolün güvenli olduğu bilinmemektedir. Bu yüzden, hamilelik döneminde “şu miktarda alkol alımının zararı yoktur” denemez.

Hamilelik süresince alkolün güvenle alınabileceği bir dönem de yoktur. Bu yüzden, hamileliğin şu döneminde alkol alımının zararı yoktur da denemez.

Hamilelikte hangi içki daha güvenlidir ?

Alkollü olan tüm içkiler eşit derecede zararlıdır. Daha yoğun alkol içeren içkilerle, daha az alkol içerenler arasında pek de fark yoktur. Çünkü içilen içki bira, şarap veya rakı da olsa, vücuda alkol girmektedir. Hamile bir kadın alkol aldığında, bebeği de alkol almış olur.

Alkol neden tehlikelidir ?

Anne kanındaki alkol, göbek kordonu yoluyla bebeğe geçer. Hamilelikte alkol kullanımı, düşüklere veya ölü doğuma yol açabilir. Bunun dışında, bebekte “fetal alkol sendromu” ve “fetal alkol etkileri” adı verilen, çeşitli fiziksel ve zihinsel problemlere yol açabilir.

Fetal alkol sendromu nedir ?

Anne karnında bulunduğu süre boyunca yoğun alkole maruz kalan bebeklerde görülen durumdur. Bu bebeklerdeki belirti ve bulgular şöyle sıralanabilir:


  • Anne karnındaki gelişimi geridir.
  • Doğum sonrası fiziksel ve zihinsel gelişimi de geri kalır. Vücut ağırlıkları düşük, boyları kısa kalır.
  • Tipik bir yüz görünümü vardır; başları, gözleri ve çeneleri küçük, göz kapaklarında düşüklük bulunur, burunları kısa, üst dudakları ince ve üst dudak burun arasındaki oluk yoktur.
  • Yaşıtlarından daha ufak görünüşlü olup, zeka seviyeleri de düşüktür.
  • Uyku, görme ve duyma problemleri yaşayabilirler.
  • Öğrenme güçlüğü çekerler.
  • Hafızaları zayıftır.
  • Konuşmaları gecikir.
  • Bunların yanında, kalp ve böbrek gibi birçok organında anormallikler bulunur.

Fetal alkol etkileri nedir ?

Hamilelikleri sırasında daha az miktarda alkol kullanan kadınların bebeklerinde görülen etkilere bu isim verilir. Yukarıda sayılan belirtilere göre daha az belirti olmakla birlikte, bebek yine de alkolden bir şekilde etkilenir ve bu durum bütün hayatı boyunca problemlere yol açabilir.

Alkol kullanan anne adayları ne yapmalıdır ?

Anne adayları hamile kalmayı planladıkları andan itibaren alkolden uzak durmalıdır. Plansız bir gebelik geliştiyse, hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren alkolü kesmelidir.

Alkolün bir zehir olduğu unutulmamalı, anne karnında gelişmekte olan bebeğin tüm hücrelerinin alkolden etkilenerek zarar görebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.


Biz Sizi Arayalım