

İşitme cihazları etraftaki sesleri yükselterek işitme kaybı yaşayan kişinin duyabileceği ses aralıklarına iletmektedir. İşitme kaybını tamamen tedavi etmemekle beraber yaşam kalitesini arttırmaktadır. Cihazda yer alan mikrofon sistemi tüm sesleri toplar ve elektrik sinyallerini dönüştürür. Böylece sesler hoparlöre iletilir. Bireyin daha net olarak sesleri duyması hedeflenmektedir. İlk kez işitme cihazı kullanacaklar için işitme cihazı açma ve kapatma işlemleri nasıl yapılır konusunu ele alıyoruz.
İşitme cihazları, kişinin kullanımına sunulmadan önce işitme kaybı yaşayan hastanın kulak kalıbı alınmaktadır. Bu şekilde kişiye özel işitme cihazı tasarlanmaktadır. Cihazlar sağ ve sol kulak için benzersiz olarak uyarlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber işitme cihazları artık oldukça küçüktür ve bazı modeller kulağa yerleştirildiğinde neredeyse görünmezdir. Bu nedenle çoğu işitme cihazında artık açma kapama düğmesi bulunmamaktadır. Bunun için daha kullanışlı bir çözüm mevcuttur.
İşitme cihazı kullanımı hakkında tüm bilmeniz gerekenler kullanım kılavuzunda belirtilmektedir. Bununla birlikte işitme cihazını aldığınız işitme merkezi uzmanı da programlama, açma ve kapatma gibi konularda size bilgi verecektir. Fakat yine de bir elektronik cihazın tam potansiyeline ulaşması için onu en etkili şekilde kullanmak gerekmektedir. Burada unutulmaması gereken ise cihazın kullanımı, satın alınan işitme cihazının marka ve modeline göre değişmektedir. Bu nedenle açılış kapanış yöntemleri için kullanım kılavuzunu okumak ya da işitme uzmanının tavsiyelerine uymak gerekmektedir.
Cihazın açılması için pilin (+) ve (-) kutuplarının doğru olarak yerleştirilmesi gerekmektedir. Pilin nasıl yerleştirilmesi gerektiğine bakmak için kullanım kılavuzunu kullanabilirsiniz. İlk olarak işitme cihazının açılması için pil kapağının tamamen kapalı halde olması gerekmektedir. Bu yapılmazsa işitme cihazına gerekli güç sağlanamaz. Eğer pil kapağı tam olarak kapanmadıysa pili çıkarıp ters çevirin ve yeniden kapağı kapatmayı deneyin. Pil kapağı açıkken elektronik devre tamamlanmadığı için işitme cihazı çalışmamaktadır. Fakat pil kapağını kapattığımızda devre tamamlanır ve işitme cihazı da açılış moduna geçer.
Cihaz çalışmaya başladığında öncesinde bir açılış müziği duymanız mümkündür. Pil yuvasını kapattıktan sonra işitme cihazını kulağınıza takın. İşitme cihazı çalışmaya başladığında elde tutulursa tiz bir ıslık sesi çıkarabilmektedir. Fakat kulağa yerleştirildiğinde bu ses yok olacaktır. Ötme sesine benzer bu sesi duymak aynı zamanda pillerinizin çalışıp çalışmadığını ya da cihazınızın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için de kullanılabilmektedir. Cihazı iki elinizin arasına alıp tiz sesin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu ötme sesi duyulmuyorsa cihazın pilleri bitmiş ya da cihaz çalışmıyor anlamına gelir.
Açılış müziğini duyduğunuzda işitme cihazınızın açıldığını anlayabilirsiniz. Pil yuvasını geri çıkardığınızda ise işitme cihazınız kapanacaktır. Burada önemli olan uzun süreli pil kullanımı için kulakta olmadığı zamanlarda cihazın kapalı olmasıdır. Ayrıca farklı işitme cihazı türleri için farklı ses seviyeleri ve programları vardır. Bu programlar hakkında detaylı bilgi için Edi İşitme Cihazları Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.
Eğer işitme cihazını uzun süre kullanmayacaksanız pilin azalmaması için pili işitme cihazı bölmesinden tamamen çıkarabilirsiniz. Bu aynı zamanda işitme cihazının içinde oluşan nemin kurumasına da olanak tanımaktadır. Pille ilgili arızalar, kulak içindeki yerleri ve biriken nem miktarı nedeniyle oldukça sık karşılaşılır. Bu nedenle işitme cihazı bakımının en büyük kısmı pil bakımıdır.
Cihaz marka ve modeline göre değişmekle birlikte bazı işitme cihazlarında ayarlanmış birden fazla program olabilmektedir. İşitme cihazı takılı iken bu programları değiştirmek için program düğmesine basılabilir. Bazı modellerde işitme cihazına ait uzaktan kumanda kullanılması gerekebilir. İşitme cihazında program değişikliğini belirtmek için bir ses çıkabilmektedir. Unutulmamalıdır ki işitme cihazını ilk kez kullanmak biraz zor olabilir. Fakat cihazı sürekli olarak kullanmaya devam ettikçe, nasıl çalıştığını anlama konusunda daha rahat olacaksınız. Böylece daha konforlu ve kolay bir işitmeye kavuşacaksınız.
Pili doğru yerleştirdikten, bitmişse değiştirdikten ya da temizledikten sonra işitme cihazı açılmıyorsa, destek için hemen Edi İşitme ile iletişime geçebilirsiniz. Henüz işitme cihazı alıp almamaya karar vermediyseniz işitme uzmanları sizi bilgilendirecektir. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılmaktadır.