İşitme Cihazı Çeşitleri Nelerdir?
İşitme Cihazı Çeşitleri Nelerdir? | 23 Ağustos 2022

Her işitme cihazı stilinde geniş bir teknoloji yelpazesi ve bir dizi özellik mevcuttur. İşitme cihazlarının maliyeti genellikle seçilen stile değil, cihazın sahip olduğu teknolojiye ve özellik sayısına bağlıdır. Günümüzün dijital işitme cihazları tipik olarak temel, giriş, ileri veya premium seviye gibi çeşitli teknoloji seviyelerinde sunulmaktadır. 

Temel dijital işitme cihazları, genellikle kullanıcının belirli dinleme ortamlarında ses kontrolünü yukarı veya aşağı çevirmek veya dinleme programlarını değiştirmek için bir düğmeye basmak gibi bazı manuel ayarlamalar yapmasını gerektirir. Buna karşılık, birinci sınıf veya daha gelişmiş bir işitme cihazı, dinleyicinin ortamındaki değişikliklere otomatik olarak yanıt verir ve işitme cihazı tarafından algılanan sinyallere göre değişiklikler yapar. İşitme cihazı kullanıcısının herhangi bir manuel değişiklik yapması gerekmez. İşitme cihazlarında teknolojinin seviyesi arttıkça gelişmiş özelliklerin kullanılabilirliği de artmaktadır. Günümüzün dijital işitme cihazlarında bulunan bazı gelişmiş özelliklerin örnekleri aşağıda gösterilmiştir.

İşitme Cihazı Stili Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

  1. İşitme kaybının derecesi yani güç ihtiyacı
  2. Bireyin yaşı
  3. Sosyal yaşamı
  4. El becerisi
  5. Görsel yetenekleri
  6. Hasta bütçesi
  7. Cilt hassasiyetleri
  8. Anatomik - tıbbi hususlar
  9. Yaşam tarzı ve dinleme ihtiyaçları

İşitme Cihazları Stilleri

Dijital teknolojideki gelişmeler ve dahili bileşenlerin minyatürleştirilmesi sayesinde birçok farklı boyut ve stilde işitme cihazı mevcuttur. Günümüzün işitme cihazlarının çoğu şık, kompakt ve yenilikçi olarak kabul edilir ve çok çeşitli işitme cihazı kullanıcılarına çözümler sunar.

Kulağın İçinde 

Kulakta (ITE) 

Kulağa takılan işitme cihazları genellikle kulak kalıbına veya izlenimine göre kişiye özel olarak oturur. Dış kulakla kamufle etmek için farklı cilt tonlarında mevcutturlar. Birkaç stil vardır - her biri en küçüğünden en büyüğüne kadar aşağıda listelenmiştir.

Kanalda Görünmez (IIC)

En küçük özel stil olan IIC aletleri, kulak kanalının ikinci kıvrımının içine veya ötesine görünmez bir şekilde oturur. IIC cihazları, hafif ila orta derecede işitme kaybı için özel olarak tasarlanmıştır.

Tamamen Kanalda (CIC)

En küçük özel stillerden biri olan CIC enstrümanları, kulak kanalına derinlemesine ve tamamen sığar. Hafif ila orta derecede işitme kayıplarına uyarlar ve takıldığında neredeyse görünmez oldukları için yüksek kozmetik çekicilik sunarlar.

Kanalda (ITC)

ITC aletleri, dış kulak çanağının alt kısmına oturur, bu da onları rahat ve kullanımı kolay hale getirir. CIC modellerinden biraz daha büyük oldukları için daha uzun pil ömrüne sahiptirler ve gürültülü ortamlarda daha iyi anlaşılması için yönlü mikrofonlar ve ses kontrolleri gibi kontroller gibi ek özellikler barındırabilirler. Hafif ve orta dereceli işitme kayıplarına uyarlar.

Kulakta Tam Kalıp (ITE)

Tam kabuklu modeller, tüm kulak çanağının içine aynı hizada oturur. Boyutları, enstrümanın dış kısmında yer gerektiren yönlü mikrofonlar gibi maksimum sayıda ek kontrol ve özellik sağlar. Daha küçük modellerden daha büyük bir pil boyutu kullanırlar ve bazı ciddi işitme kayıpları için bile yeterli güce sahip daha büyük bir alıcıya sığabilirler. Esneklikleri nedeniyle, hafif ila şiddetli işitme kaybı için yaygın olarak tavsiye edilirler.

Kulağın Arkasında

Kulak Arkası (BTE)

Kulak kanalına sabitlemek için bir kulak ucuna veya kulak kalıbına bağlanan sesleri kulağa yönlendiren boru/kablo ile dış kulağın arkasına veya üstüne oturur. BTE'ler, saç veya ten tonlarına uyum sağlamak için çeşitli renklerde ve hatta kişisel tarzlara uygun krom renkleri, leopar baskı ve diğer ilginç tasarımlarla gelir. Farklı BTE boyutları, farklı özellikler, kontroller, pil türleri ve güç derecelerini barındırır (daha büyük cihazlar genellikle daha küçük olanlardan daha fazla güce sahiptir). Birçok kişi giyildiğinde fark edilmeyen gizli BTE'leri tercih ederken, diğerleri havalı tasarımları sergilemeye meyillidir. Birkaç stil vardır - her biri aşağıda listelenmiştir.

İnce Tüplü ve Uçlu Mini BTE

Mini BTE'ler, dış kulağın arkasına saklanacak şekilde tasarlanmıştır ve sesi göze çarpmadan kulağa yönlendirmek için ultra ince boruya/kablolara sahiptir. Tüp/kablo, kulak kanalına oturan ancak tıkamayan yumuşak bir uca bağlanır. Sonuç, hava akımı ve sesin uçtan doğal olarak kulağa girerken, güçlendirilmiş ses uçtan girdiği için doğal, açık bir histir. Bu, "açık bağlantı" olarak bilinir ve hafif ila orta yüksek frekans kayıpları için önerilir.

Hoparlör Kulak İçinde (RIC-RITE)

RIC modelleri, enstrümanın ana gövdesi yerine kulak ucuna yerleştirilmiş enstrümanın hoparlörüne sahip mini BTE'lerdir. RIC cihazları hafiften ileri dereceye kadar işitme kayıplarına uygundur. Bu işitme cihazı stili, kulağa takıldığında Mini BTE'ye benzer.

Kulak Kalıbı ile BTE

Kulak kalıbına sahip BTE'ler, hafif ila şiddetli işitme kayıplarına uygundur. Daha uzun şekilleri, dış kulağın arkasındaki konturu takip eder ve bir program düğmesi ve ses kontrolü dahil olmak üzere birçok özelliği barındırabilir. Kulak kalıbı rengi ve stili ile kullanıcının saç modeli, her bir kişide tam olarak nasıl görüneceklerini belirler.


Biz Sizi Arayalım