

İşitme kaybı nedeniyle işitme cihazı kullanmaya başlayacak kişilerin aklında birçok soru işareti olabilir. Bunlardan en çok merak edilenlerinden biri de işitme cihazının zararları olup olmadığıdır. İşitme cihazı kullandığınızda oluşacak muhtemel endişelerinizi bilmeniz daha kolay adapte olmanızı sağlar. İşitme cihazı kullanan kişilerin yaşadığı bazı problemleri ve çözümlerini bu yazıda bulabilirsiniz.
İşitme cihazı takmaya karar vermek ve buna alışmak her zaman kolay değildir. Hastaların cihazlarla ilgili birçok sorusu olabilir.
Pek çok insan özellikle de büyük ve hantal görünümlü olan işitme cihazları için bazen önyargılı olabiliyorlar. Günümüzde yeni modeller üretilmiştir ve bunlar küçük aynı zamanda da şıktır. Hatta bazı kanal içi kulaklıklar o kadar küçük ki onları zar zor görebilirsiniz.
Uzun süredir işitme kaybı sorunu yaşıyorsanız ve ilk kez bir işitme cihazı kullanacaksınız, özellikle yüksek frekanslarda arka plan seslerinin aniden yükselmesi sizi rahatsız edebilir. İşitme cihazını kullanmayı ne kadar ertelerseniz buna uyum sağlamak o kadar zor olur, çünkü daha sessiz bir dünyada yaşamaya alışkın olursunuz. İşitsel rehabilitasyon yoluyla uyum sağlama konusunda yardım alabilirsiniz. İşitme cihazı kullanırken yaşanabilecek sorunlar ve çözümleri için bazı durumlarda genel kazancı azaltabilirsiniz. Zayıf sesler yüksek ise, zayıf sesleri azaltabilirsiniz. Ses sert ya da tiz gibi problemler yaşıyorsanız bunun için yüksek frekansı azaltabilirsiniz. Yüksek sesler acı veriyor, kaşık sesi kapı çarpması gibi sesler irkilmenize neden oluyorsa; genel kazancı ve maksimum ses çıkışını azaltın.
İşitme cihazınızı kullanmaya başladığınızda bir çınlama sesi duyabilirsiniz. Bu yüksek perdeli ses geri bildirimidir. Çoğu işitme cihazında geri bildirim bastırma özellikleri mevcuttur. Fakat bazı insanlarda kulak kere birikmesi veya yanlış yerleştirme nedeniyle hala bu sorun yaşanmaktadır. Her iki sorunun çözümü de oldukça basittir.
Kişiye özel işitme cihazı kullanarak kulak kanalına tam olarak oturduğundan emin olun. İşitme uzmanları en hızlı şekilde size yardımcı olacaktır. Gerçek kulak izi alınmasıyla, işitme cihazlarının işitme kaybı reçetenize uygun şekilde seçilmesi bu problemi yaşamanızı engelleyecektir.
Telefon konuşmaları açık değil ya da telefondan anlamıyorum gibi şikayetleriniz varsa orta frekanslar düşük olabilir. Sinir ses hücreleri iletim sağlayamıyordur. Orta frekansları 7-10 dB yükseltin.
Cihaz sesi arada bir kesiliyorsa ses duruyor ya da seste dalgalanma yaşıyorsanız zaman sabiteleri iyi ayarlanmamıştır. Bu durumda hücum ve salım zaman sürelerini arttırın, kompresyon yüksek olabilir, bu oranı azaltın. Teknik bir sorun göstergesi olabilir bağlantıları kontrol ettirin. Cihaz yüksek seslerden kapanıyor ve tekrar açılıyorsa yavaş salım süresi seçilmiştir. Hızlı salım süresini seçin ve maksimum çıkışı arttırın.
Azaltma çoğaltma işlemi bir 1-2 dB aralığında olmalıdır. Yüksek müdahaleler uyarlamayı önemli derecede etkileyebilir. Cihaz değişiminde farklı alışma sorunları yaşanabilir. Kişinin anlamlandırma yetisi zayıflamış olabilir ve yeniden teste tabi tutulması gerekir.
Eğer işitme cihazınızda boğuk bir sesin geldiği yönünde şikayetleriniz varsa bu muhtemelen kulak kiri birikmesinden kaynaklanmaktadır. Kulaklarınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekebilir. Bir sağlık görevlisine danışarak kulak temizliğinizi nasıl yapmanız gerektiğini öğrenebilir ve temizletebilirsiniz. Dikkat ettiğiniz sürece bu sorunu yaşamazsınız.
Kulak kanalınızda oluşan ağrı da bazen bir uyum sorunu olabilir. İşitme cihazlarınızı satın almadan önce birkaç dakikadan fazla rahat kaldıklarından emin olmak için deneme yapmalısınız.
İşitme cihazı kullanırken yaşayabileceğiniz problemlerin hepsi kliniğimizde işitme uzmanları tarafından hızlıca çözüme kavuşturulacaktır. İşitme cihazı sorunlarının en aza indirilmesi için
gerek kulak arkası gerek kulak içi cihazların bireye özel olarak uyarlanması memnuniyeti arttırmanın en önemli maddesidir. İşitme kaybı olan kişiye uygulanan işitsel testlerden ve ölçümlerden yola çıkılarak seçilen uygun bir işitme cihazı uyarlaması ve kulağına uygun olarak hazırlanan bir kulak kalıbı ve doğru bir uyarlama ile kullanıcının konuşmayı anlama kabiliyeti belirgin bir şekilde artış gösterecektir ve cihazlardan göreceği fayda düzenli kullanımla zamanla yükselecektir.
İşitme kaybı derecesine göre işitme sağlığı uzmanı cihazınıza en doğru şekilde karar vermektedir. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.