İşitme Cihazı Kullanırsam, Kulağım Tembelleşir mi?
İşitme Cihazı Kullanırsam, Kulağım Tembelleşir mi? | 6 Ağustos 2020

İşitme cihazı nedir, işitme cihazını kimler kullanır, işitme cihazı neden kullanılır gibi temel sorulardan başlayalım. Genelde ben sağır değilim, işitme cihazı kullanmama gerek yok diyen kişiler ile karşılaşmaktayız. İlk önce bu konuya açıklık getirmeliyiz ki, işitme kaybı olan kişiler hasta değil kullanıcı olurlar. İşitme cihazı sağır olan kişilere değil, işitme kaybı olan bireylere takılır. İşitme düzeyi tedavi yoluyla düzelmeyecek zamanlarda işitme kazancı sağlaması için işitme cihazı takılır. Nasıl görmeyince gözlük takılması normal bir durum ise, duyması normal olmayan kişilerinde işitme cihazı takması bir o kadar normal bir durumdur. 

Sıklıkla duyduğumuz bir cümle. ‘Daha öncede doktorum yazmıştı/önermişti, ben almak istemedim. Çünkü işitme cihazının kulağımı zayıflatacağını düşündüm’ ya da ‘Çevremde duydum cihaz kulağı tembelleştiriyormuş, doğru mu?’ Hayır bu sık duyduğunuz cümlenin bir doğruluğu yoktur. Doğru olan işitme cihazı kullanmanızdır. Çünkü anlamayı sağlayan beyin kelimeleri duymadıkça unutmaya başlar. Asıl işitme cihazı kullanmadığınız zaman kulağınız tembelleşir ve özelliğini kaybetmeye başlar.
Kulağınızı ve aynı zamanda da beyninizi aktif olarak tutmak ve çalışmasını sağlamak için tek doğru çözüm işitme cihazı kullanmanızdır. Böylece çevrenizdeki tüm sesleri duymaya devam edebilirsiniz.

Tek işitme cihazı mı kullanmalı yoksa çift cihaz mı?

İki kulağınızda işitme kaybınız mevcut ise her iki kulağınızda işitme cihazı kullanmanız doğrudur. Çift işitme cihazı kullanmak en doğru olandır. Sesler daha net gelir, kalabalık ortamlarda kelimeleri ayırt etmeniz yani anlamanız daha fazla olur. Seslerin gelen yönünü tayin etmeniz kolaylaşır. 

Çift işitme cihazı kullanımı ses sinyallerinin beyine yönlendirilen seslerin iletilmesini sağlar ve kelimeleri ayırt etme yüzdesi artar. İşitme kaybı olan ama işitme cihazı takılmayan kulağın ayırt etme yüzdesi düşüktür. Cihaz takılan kulağın işitme kaybı aynı değerlerde kalırken cihaz takılmayan kulağın işitme kaybı ilerlemektedir. 

Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi olarak tavsiyemiz her iki kulakta işitme kaybı varsa çift cihaz kullanılmasıdır. İşitme cihazı kullanmanız sosyal ilişkilerinizi iyileştirir. Eğer çalışıyorsanız iş performansınızda artış olur. Çevrenizdeki kişilerin söylediklerini tekrar ettirmek durumunda kalmayacaksınız. 

İşitme cihazını sürekli takmak gerekiyor mu?

İlk kez işitme cihazı takacaksanız, bir süre adaptasyon süreciniz olacaktır. İşitme cihazı adaptasyon sürecinde belli saatlerde ev ortamında kullanmanız gerekir. İşitme cihazı adaptasyon sürecinde işitme cihazı sesi, işitme kaybına uygun olacak şekilde kademeli olarak açılmalıdır. Aksi halde fazla ses, ilk kez işitme cihazı kullanacak kişiyi rahatsız eder ve kişi cihazı kullanmak istemez. Aynı zamanda beynin tekrardan seslere karşı alışması ve iyi işitmeye başlaması için birkaç güne ihtiyacı vardır.

İşitme cihazı kullanıcının kendi sesine alışması içinde belli bir süreye ihtiyacı vardır. Sonuçta kulağınıza elektronik bir cihaz takılacak ve size tuhaf gelecektir. Sanki burnunuz tıkalı konuşuyormuşsunuz gibi kendi sesiniz garip gelebilir. Ama bu tamamen doğaldır ve birçok kişide yaşanır. Birkaç gün içinde bu sürecin geçmesi gerekir. 1 aydan fazla kendi sesinizi fazla yankılı duymaya devam ederseniz, cihazı satın aldığınız yere gidip işitme cihazı ayarı yaptırmanız gerekir. Edi İşitme Cihazları Merkezi uzman odyometrist ekibi ile böyle bir durumda size memnuniyetle hizmet verecektir. 

İşitme cihazını hep mi takacağım?

İşitme kaybı kalıcı herhangi bir ilacı ya da iğnesi yoktur. Tek tedavi türü işitme cihazıdır. Bu da işitme cihazını doğru ve düzenli kullandığınız zaman olumlu etkiler. İşitme cihazı takmak, işitme kaybınızı ilerletmez veya daha kötü yapmaz. Aksine düzenli kullanıldığı zaman yaşam standartlarınızı ferahlatır. İşitme cihazı takmadan önce iyi duyuyor olsaydınız zaten doktor size işitme cihazı önermez ya da işitme testi yapıldığı zaman işitme kaybınız çıkmazdı.

İşitme cihazına alıştığınız ve yaşam kalitenizi arttırdığını fark ettiğiniz zaman, siz zaten işitme cihazını çıkartmak istemeyeceksiniz. İnsanlardan uzak, kimseyle iletişim kurmadan, söylenilenleri anlamadan yaşamak mı istersiniz? Yoksa çevrenizdeki bireyler ile onların söylediklerini anlayarak keyifli sohbet etmek mi?

İşitme cihazınızın çevrenizdekiler tarafından fark edilmesini istemiyor olabilirsiniz. İşitme kaybınıza uygun aynı zamanda da teknolojiye uyumlu, dışarıdan bakıldığı zaman dikkat çekmeyen işitme cihazı modellerini Edi İşitme Merkezleri’nde deneyip kendiniz karar verebilirsiniz. Size yakın olan Çiğli ya da Karşıyaka kliniğimizden randevu oluşturabilir, ücretsiz işitme testi yaptırabilir ardından işitme kaybınıza uygun ücretsiz işitme cihazı denemesi yapabilirsiniz. 


Biz Sizi Arayalım