İşitme Cihazı Kullanmazsam Ne Olur? İlerde Ne Tür Sıkıntılar Yaşarım?
İşitme Cihazı Kullanmazsam Ne Olur? İlerde Ne Tür Sıkıntılar Yaşarım? | 26 Ekim 2020

İşitme kaybı dereceniz ne olursa olsun, duymanız gereken bazı sesleri kaçırırsınız. İşitme kaybı yaşayan bireyler işitme cihazı kullanmazsam ne olur? İşitme kaybı ilerler mi? sorularını sıklıkla soruyorlar. 

Ne kadar az duyarsanız, işitme siniriniz ve beyniniz de o kadar az uyaranla karşılaşır. Vücudunuzdaki sinirler ne kadar az uyarı alırsa o kadar az çalışmaya başlar. Sinir ne kadar uzun süre uyarılmazsa, beyniniz sesi işlerken o kadar az aktif hale gelir. Beynin sesi işleyen kısmına işitsel korteks denir ve tıpkı vücudunuzdaki tüm kaslar gibi; sağlıklı kalmak için egzersize ihtiyacı vardır.

Duymazsam Ne Olur?

İşitme cihazı takmak, işitme sinirlerinizin ve beyninizin çalışmayı sürdürmek için doğru uyarımı almasını sağlayacaktır. İşitme cihazı takmadan ne kadar uzun süre devam ederseniz, o kadar az uyarı alırsınız ve konuşmaları işleme yeteneğiniz o kadar azalır. Ne yazık ki, sinir sistemi kötü etkilendiğinde onu tersine çevirmenin bir yolu yoktur.

İşitme cihazı kullanmadığınızda sesleri hala duymaya devam edebilirsiniz fakat zamanla konuşmayı anlamlandırma konularında sıkıntılar yaşamaya başlamanız muhtemeldir. 

İşitme cihazı takmak istemediğinizde işitme duyunuz teknik olarak daha kötüye gitmeyebilir fakat beyninizde sesleri işleyen sinirler uyarılmadığı ve çalışmadığı için yavaş yavaş körelme eğilimi gösterecektir. Bu da işitme kaybının dolaylı yoldan yaptığı başka hastalıklara sebebiyet verebilir. Bir işitme cihazı yalnızca onlarla pratik yaptıkça yani kullandıkça bir parçanız haline dönüşür.

Herhangi bir işitme cihazının düzgün çalışabilmesi için tam olarak kulağınıza uyması gerekir. Aksi takdirde rahatsız edici ve etkisiz olabilir. Eğer bir varsa kulak arkası modeli sürekli kulağınıza düşerse bu işitme cihazı kullanımından soğumanıza neden olabilir. Tam oturmayan kulak kalıpları kulakta kızarıklık veya yaralara neden olabilir ve kimse bundan hoşlanmaz. Uygun olmayan özel veya kulak içi işitme cihazları aynı sorunlara neden olabilir. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize geldiğinizde size en uygun cihazı seçmeniz için yardımcı olabiliriz.

Günümüzün işitme cihazı teknolojisinde kullanımı oldukça rahat ve pratik cihazlara sahip olabilirsiniz. Pillerini değiştirmek, akıllı telefonunuzdan gerekli ayarlamaları yapmak oldukça basittir. Günlük olarak bu cihazlarla çalıştığınızda sizi rahatsız etmeyeceklerdir. İşitme cihazınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğunda, tam oturmama, uygulamayı kullanamama gibi, hemen işitme uzmanınızla iletişime geçerek gerekli yardımı dilediğiniz zaman almalısınız. 

İşitme cihazlarınızı yalnızca arkadaşlarınız ve ailenizle grup etkinlikleri gibi "özel günler" için saklarsanız, büyük olasılıkla istediğiniz kadar iyi işitemeyeceksiniz. Çünkü işitme, bir beyin aktivitesidir. İşitme kaybınızın ciddiyetine ve tedavi görmek için beklediğiniz süreye bağlı olarak, beyninizin iç kulağınızdan aldığı sinyalleri anlamak için zamana ihtiyacı vardır. İşitme cihazlarınızı günlük olarak takarak, beyninizin bir süredir duymadığı seslere kendini yeniden tanıması ve farklı dinleme ortamlarına alışması için ihtiyaç duyduğu devamlılığı sağlamalısınız. Daha önce duymadığınız küçük sesleri işleyecek ve size daha berrak bir işitme sunacaktır.

İşitme cihazlarınız başlangıçta iyi çalışırken artık iyi işitmenize yardımcı olmuyorsa, bu bilgileri işitme sağlığı uzmanınızla paylaşmanız önemlidir. İşitme kaybı dereceniz değişmiş olabilir veya işitme cihazlarınızın iyi bir temizliğe ihtiyacı olabilir. 

İşitme cihazlarınızı her gün takmak, çalışma şekillerine daha aşina olmanıza ve daha da önemlisi beyninize duymadığı tüm sesleri yeniden tanıtmanıza yardımcı olur. Özetle yaşam kaliteniz için işitme cihazınızı takmalı ve yeni sesleri keşfetmesi için ona zaman tanımalısınız. Günümüzün son teknoloji işitme cihazları ile hemen her işitme kaybı durumunda hayatın tadını çıkarabilirsiniz.

Tedavi edilmeyen işitme kayıpları ve takılmayan işitme cihazları, daha çok etrafınızda sizinle iletişim kurması gereken sevdikleriniz için sıkıntı yaratır. Karşılıklı sağlıklı ve kopmayan bir iletişim için cihazlarınızı düzenli olarak takmalısınız. İşitme cihazlarınızı takmamanın nedeni ne olursa olsun, bunları işitme sağlığı uzmanınızla paylaşabilirsiniz. Sizin için en doğru tavsiyeleri verecektir. 

Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecenizi ve tipini belirlemek için gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Doğru işitme cihazı tespiti ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz uzmanlarımız tarafından belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır.


Biz Sizi Arayalım