İşitme Cihazı Nasıl Alınır?
İşitme Cihazı Nasıl Alınır? | 20 Ocak 2022

İşitme kaybı yalnızca sesleri duymamayı değil aynı zamanda beraberinde birçok ruhsal ve bilişsel sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle işitme kaybı yaşanıyorsa vakit kaybetmeden işitme cihazı kullanılmalı ve sosyal hayattan kopmamaya özen gösterilmelidir. Bu noktada işitme cihazı nasıl alınır sorusu merak edilmektedir. Cihaz seçilirken kişinin sosyal yaşantısı, yaşam koşulları, ekonomik durumu ve psikolojik duruma dikkat etmek gerekmektedir. Tüm bu noktalara dikkat ederek hastalara en rahat ve konforlu kullanacakları, ayarları yapılmış işitme cihazları temin edilmelidir.

İşitme kaybı olduğu düşünülüyorsa önce Kulak Burun Boğaz doktoruna muayeneye gidilmelidir. Eğer doktor işitme ile ilgili bir sorundan şüpheleniyorsa işitme sağlığı merkezine yönlendirmektedir. Bu merkezlerde işitme testi uygulanır. İşitme testi sonucuna göre işitme cihazı kullanımı önerilebilir. Eğer işitme kaybınız varsa vakit kaybetmeden işitme cihazı kullanmak genel sağlık açısından oldukça önemlidir. 

İşitme testi yaptırmak için mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından denetlemesi yapılan ve ruhsatlı bir işitme sağlığı merkezine başvurmak gerekmektedir. Kişiler bu merkezlere, doktor reçetesi, hastane tarafından yapılmış işitme testi ya da işitme cihazı alınabileceğine dair bir rapor ile başvurulabilmektedir. 

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?

İşitme sağlığı konusunda bazı sorularınız olabilir. Bunlardan biri de hangi durumlarda doktora başvurmalıyım sorusudur. Aşağıdaki durumlarda bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz önerilebilir:

  • Olağandışı işitme kaybı modelleri
  • Asimetrik veya düzensiz işitme kaybı
  • Kulakta baskı oluşturan bir ağrı
  • Baş dönmesi

Kulak burun boğaz doktoru işitme sağlığı merkezine yönlendirdiğinde bir odyolog muayenesinden geçilmektedir. Odyologlar işitme sağlığı konusunda uzmanlaşmış, işitme bozuklukları teşhis ve tedavisinde özel olarak eğitim almış uzmanlardır. İşitme kaybı yaşayan birey için doğru cihazı seçme, kullanımı ve bakımı hakkında bilgi verme konusunda yetkili kişilerdir. 

İşitme cihazları çok farklı model ve türde olabilir. İşitme kaybı derecesine göre belirlenmektedir. Kulak içi, kulak arkası işitme cihazları ya da kulak kanalı olmak üzere çeşitli tipleri vardır. İşitme cihazları etrafımızdaki ses seviyesini yükseltirken aynı zamanda farklı özelliklerde sunmaktadır. Örneğin bazı işitme cihazları duymakta zorlandığınız belirli frekans aralıklarına arttırabilirler. Birçok işitme cihazında arka plan görüntü filtreleme özelliği mevcuttur. Böylelikle gürültülü bir ortamda da rahatlıkla söylenenleri anlama sağlanır.

İşitme cihazı testleri ABR ve Saf ses odyometrisi olmak üzere iki çeşittir. Saf sesodyometrisinde   500,1000,2000,4000 Hz hava yolu ve 500, 1000,2000 Hz frekanslarında kemik yolu işitme eşikleri ve SD skoru içermelidir. 

ABR testinde ise Alçak frekans (500,1000 Hz) ve yüksek frekans (2000,4000 Hz) gruplarından birer frekans olmak üzere en az 2 frekans bulunmaktadır. İşitme testi yapılıp işitme cihazı belirlendikten sonra bu cihazlara alışmak biraz zaman alabilmektedir. Bazı ayarları birkaç kez yaparak en konforlu kullanım şeklinize kavuşabilirsiniz. İşitme cihazları tıbbi cihazlardır. Bir odyolog desteği ile işitme cihazınızı en uygun şekilde ayarlayabilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

İşitme Cihazı Kullanım Aralıkları

İşitme testi saf ses ortalamalarına göre işitme cihazı kullanımı aralıkları;

  • 20 - 35 dB: Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı
  • 35 - 55 dB: Mutlaka işitme cihazı kullanılmalı
  • 55 - 80 dB: En çok yarar gören kısım
  • 80 ve üzeri dB: En çok ihtiyaç; en az yarar gören kısım.

Eğer işitme cihazı SGK güvencesi ile alınacaksa bir Kulak Burun Boğaz Doktoru olmak üzere üç doktorun imzasının bulunduğu işitme cihazı sağlık kurulu raporu olması gerekmektedir. SGK bir işitme cihazı için beş yılda bir katkı ödemesi planlamaktadır. Beş yıl doldurulduğunda tekrar rapor çıkarttırılır ve yeni bir işitme cihazı alınabilir. 

İnternet üzerinden de işitme cihazı satışları gerçekleştirilmektedir. Fakat online alışveriş yaparken bir şirketin genel güvenilirliğine dikkat etmek gerekmektedir. Bununla beraber deneme süresi, iade ücreti gibi seçeneklerinizin neler olduğunu da öğrenmelisiniz. Bir işitme sağlığı kliniğine giderek işitme cihazı almak en güvenilir ve sağlıklı yoldur.

İşitme cihazları tasarım, uyum ve teknik özellikler açısından birbirinden farklılıklar gösterir. Yaşam tarzınıza, işitme kaybınızın türüne ve bütçenize en uygun seçenekleri keşfetmek için, size kişiselleştirilmiş önerilerde bulunabilecek bir işitme uzmanı ile görüşebilirsiniz. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerine gelerek ücretsiz işitme testinizi yaptırabilirsiniz. Uzman odyomeristler tarafından en uygun işitme cihazınız belirlenir.


Biz Sizi Arayalım