İşitme Cihazında Kulak Kalıbının Önemi?
İşitme Cihazında Kulak Kalıbının Önemi? | 2 Ekim 2020

Kulak kalıpları 1920’den beri işitme cihazının bir parçası olarak ele alınmaktadır. Bilinen ilk kulak kalıbı 1922 yılında New Yorklu bir diş hekimi olan Mayer B. A. Scheir tarafından yapılmıştır. İlk kez kullanılan bu kulak kalıbı için protez diş yapımında kullanılan malzemelerden üretilmiştir.

Günümüzde işitme cihazı teknolojisinde çok büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Bu gelişmelerin en belirgin olanı işitme cihazı frekans alanının genişlemesi ve işlenen ses kalitesinin, berraklığının artmasıdır. Bu özelliklerin işitme cihazı kullanıcısına iletilebilmesi açısından kulak kalıbının rolü ve önemi de aynı oranda artmıştır.
Kullanım şekline göre işitme cihazı kulak kalıbının farklı fonksiyonları vardır. Bunlardan biri işitme cihazı ile kulak arasındaki akustik bağlantının doğru ve net olarak sağlanması ve bir diğeri de işitme cihazının kulak kepçesinde sağlam bir şekilde durmasını sağlamaktır.

Kulak Kalıbı Ne İşe Yarar?

İşitme cihazı kullanıldığı sürece cihazın uygulamasında ve senkronize edilmesinde işitme cihazının en önemli parçalarından birisidir. Kulak kalıbı ne işe yarar diyorsanız, bu kalıplar işitme cihazınızın tipi ne olursa olsun ister kulak içi ister kulak arkası, kullanıcı için gerekli olan seslerin doğru ve net bir şekilde iletilmesi için kulak izinin doğru alınması ve kulak kalıbının, hastanın işitme kaybı özelliklerine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Burada işitme kaybı sorunu olan hastanın fiziksel ve fizyolojik özellikleri çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü doğru bir kulak kalıbı alınması işitme cihazından sağlanacak faydayı da en yüksek seviyeye çıkaracaktır. Ayrıca kullanım rahatlığı da yalnızca buna bağlıdır.

Kulak ve kullanılacak işitme cihazı arasındaki bağlantıyı kulak kalıbı ile sağlamış oluruz. Kullanılan işitme cihazının performansını tam olarak kulağa aktarabilmesi için kulak kalıplarının kişiye özel olarak yapılması önemlidir. Kulağın anatomik yapısına uygunluğu ve fizyolojik kaybın özelliklerine göre farklı boyutlarda ve şekillerde yapılabilir. Böylece işitme kaybı sorunu en iyi şekilde tolere edilmiş olacaktır. 
Kulak kalıbı silikon ya da sert olmak üzere iki çeşit olarak ile üretilmektedir. Kulak ölçüsüne göre her bir hastaya farklı kulak kalıbı yapılmalıdır. İşitme cihazından kaynaklanan bazı rahatsızlıkları kulak kalıbı sayesinde çözebilirsiniz. Örneğin kulak kalıpları işitme cihazınızın ıslık sesi çıkarmasına engel olur.


Kişiye özel kulak izi alınarak kulak kalıbı çıkarmanın gerekliliği hem ses düzeyi açısından hem de psikolojik sebepler dolayısıyla önemlidir. İşitme kaybı olan kişi hesaplanan frekansa ait ses düzeylerini tam olarak hesaplandığı gibi uygulanabilmesi için kulak kalıbı doğru bir şekilde ölçü alınarak üretilmiş olmalıdır. Buna dikkat edilmezse kalıptan çıkan ses düzeyi ile cihazdan gelen ses düzeyleri farklı olacağı için hasta tam olarak doğru ve berrak bir duyuş elde edemez. Bu da cihaza alışma – adaptasyon sürecinin uzamasına neden olur.


İşitme kaybı yaşayan kişi, kulak kalıbını takamayabileceği gibi zorlayarak kulak kanalına oturtsa bile birkaç gün geçtikten sonra bu zorlamadan kaynaklı, kulak kanalında ve kulak kepçesinde ağrı hatta deformasyona ve bunun sonucunda da dış kulak yolu iltihabına sebebiyet verebilir. Bu durumda yapılması gereken kulak izinin yeniden uygun şekilde alınarak kulak kalıbının tekrar yapılmasıdır kalıp üzerinde yapılacak düzeltmeler kulak kalıbının akustik özelliğini olumsuz etkileyebileceği gibi kalıbın hijyen donanımını etkiler ve bunun sonucunda da dolayısıyla kalıbın kullanım ömrü kısalacaktır.

Kulak kalıpları çok nadir görülse de bazen kulak içinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu gibi şikayetlerinizde işitme cihazı merkezimize gelerek detaylı bilgiyi alabilirsiniz. Kulak kalıbının 18 ayda bir yenilenmesi önerilmektedir. Kulak kalıbı hortumlarını da 6 ayda bir yenileyerek daha uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Kulak kalıbı hortumunda zamanla biriken kir ve toz ses iletiminin netliğini etkileyebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla hijyen bakımlarının yapılması tavsiye edilmektedir. 

Kulak kalıbı ölçüsünde en doğru sonuç için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.


Biz Sizi Arayalım