

İletişimin temeli olan işitme, çevredeki sesleri duymaya ve algılamaya yaramaktadır. Yüzyıllar boyunca insanların birbiriyle iletişime geçmesini sağlayan işitme, yaşa bağlı olarak azalabilir.
İşitme cihazının icat edilmesi, işitme sorunu yaşayan insanlar için devrim niteliği taşımaktadır. İşitme cihazını kim icat etti sorusunu bu yazıda paylaşıyoruz. İşitmeyi kolaylaştırmak ve duyma seviyesini arttırmak için uzun süreler boyunca farklı gereçler kullanılmıştır. Eski çağlarda, insanlar ellerini kepçe ekline getirerek yaklaşık olarak 15 dB daha fazla işitme sağlamışlardır. Zamanın ilerlemesi ve teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte ise işitmeyi güçlendirmek için kullanılan aygıtlarda değişiklikler olmuştur.
İlk işitme cihazını kim icat etti sorusu pek çok insan tarafından merak edilmektedir. İlk işitme cihazı, bugünkü aygıtlara benzememektedir. Zira eski zamanlarda elektrik olmadığı için insanlar işitmeyi güçlendirmek için farklı yöntemlere başvurmuştu. İlk işitme cihazının huniye benzer olduğu bilinmektedir.
İlk işitme cihazı olan huni benzeri alet, günümüzdeki kadar güçlü bir icat olmasa da, eldeki imkânlar ile elde edilmiş ve işitme oranına az da olsa katkı sağlamıştır. 1600’lü yıllarda ise, bir kitapta geçen işitme cihazının kim tarafından bulunduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak günümüzde kullanılan işitme cihazlarının ilk versiyonu 1879 yılında yapılmıştır. Elektrikli işitme cihazları 19. yüzyılın sonunda geliştirildi. İnsanın elektrik donanımı birçok yeni icat başlattı. Telefon, işitme cihazlarının icadını etkileyen en büyük icat olarak bilinmektedir.
Geçmişten günümüze işitme cihazları büyük bir evrime uğramıştır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi ilk olarak insanlar daha iyi duyabilmek için ellerini kepçe gibi kullanıp kulaklarına dayamış, daha sonra ise huniye benzer bir aygıt yaparak işitme yetilerini güçlendirmeye çalışmıştır.
Günümüzdeki işitme cihazlarının temeli de telefonun icat edilmesiyle atılmıştır. Alexander Graham Bell, işitme engeli olan annesi ve eşi için bir cihaz üretme aşamasındayken tesadüf eseri telefonu icat etmiştir. Bu olay sonrasında ise bilim dünyasında çalışmalar devam etmiş ve bilim insanları telefonun prensibiyle aynı şekilde çalışan işitme cihazı üretmeyi başarmıştır. 1879 tarihinde elektrikle çalışan işitme cihazı bulunmuştur. Bu buluşu yapan isim ise, Luil Jacopson olmaktadır.
1950’li yıllara gelindiğinde ise transistörlü işitme cihazları üretilmeye başlanmış ve işitme engeli olan insanların sorunları daha verimli bir şekilde giderilmiştir. Zira bu tarihten sonra üretilen işitme cihazları hem daha iyi ses algılama sağlamış hem de daha küçük boyutlara erişmiştir.
İşitme cihazları o yıllarda iyi bir ses algısı yaratmayı başarmış olsa da, görünüm olarak hoş değildi. Zira insanlar işitme kaygısını bu cihazlar sayesinde bir kenara bırakarak estetiğe önem vermeye başlamıştı. Hal böyle olunca, çalışmalar devam etmiş ve daha estetik duran aygıtlar kullanılmaya başlanmıştır. Geçmişten günümüze işitme cihazları ise belirtilen olaylar sonucu son halini alarak milyonlarca insanın daha kolay işitmesine, sesleri algılamasına ve günlük hayata daha kolay adapte olmalarına yardımcı olmaktadır.
İşitme cihazlarının boyutu, şekli ve pillerinde de sürekli olarak teknolojik gelişmeler vardır. Her zaman daha kullanışlı ve daha uzun ömürlü hale getiriliyorlar. İşitme cihazları da bireysel ihtiyaçlara uyacak şekilde daha da kişiselleştirilmiş hale geliyor. Şu anda, işitme cihazları iOS ve Android cihazlardan telefon görüşmeleri, müzik ve podcast'leri yayınlayacak şekilde uyarlanabilmektedir.
Ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Siz veya sevdiğiniz birinin işitme kaybı olduğunu düşünüyorsanız bunun hakkında da detaylı bilgi için bize her zaman ulaşabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. İşitme testi sonuçlarını kullanarak, uzmanlarımız size işitme cihazları ve koklear implantlar gibi uygun işitme çözümleri hakkında öneriler sağlayabilir. İşitme cihazları hakkında birçok bilgi alabilir ve bakım, onarım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılmaktadır. Ürünlerimizin yeniliği ve çalışanlarımızın tutkusu aracılığıyla mümkün olan en iyi işitme deneyimini sunmak için çalışıyoruz.