

İşitme cihazının zararları var mı sorusu işitme cihazı kullanacaklar için önem taşıyor. İşitme cihazı kullanmakta olan veya kullanacak olanların en çok merak ettiği soruların başında cihazın zararları gelmektedir.
İşitme Cihazı Zararlı mı?
İşitme cihazı zararlı mı sorusu cihazı kullanan veya kullananlar için önemlidir. Temel olarak işitme cihazı işitme kaybı yaşayan kişilerin yaşamlarında önemli göreve sahip olan kulağın görevini üstlenen cihazdır. Kullanılan cihaz bir sistemin devamlılığını yani işitme yetisinin doğru çalışmasına destek olmaktadır. İşitme cihazlarının kullanım amaçları seslerin, konuşmaların ve diğer seslerin işitilebilecek alana taşınmasıdır. Taşınan sese renk ve tını da ekleyerek seslerin işitilmesinin sürekliliğini sağlamaktadır.
Özellikle uzun zamandır sesleri duymakta güçlük çeken ve böylece unutkanlık yaşayanlar için sesleri tekrar duyurarak anımsamaya da yol açmaktadır. Aynı zamanda işitme kaybından kaynaklı çınlama gibi durumlar da işitme cihazı ile sorun olmaktan çıkmaktadır. Bu görevleri ile işitme cihazı yaşam kalitesini arttırmak için oldukça yararlıdır. İşitme cihazının zararları ise bulunmamaktadır.
İşitme kaybı olan çoğu insan, genellikle yüksek olan belirli frekanslardaki sesleri duymaz. İşitme kaybınız düzeltilmediği için bu sesleri duymuyorsanız, beyniniz uyum sağlar. Başka bir deyişle, beyniniz belirli kelimeleri ve sesleri nasıl duyacağını unutabilir. Bu işitsel yoksunluk olarak bilinir.
İşitme cihazının zararları söz konusu olduğunda sıklıkla ifade edilen konu kulağın tembelleşmesidir. İşitme cihazının kulağı tembelleştirmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Tam aksine cihazın kullanıldığı kulak gelişmeye devam eder. Çünkü kulak cihaz yardımı ile işlevini sürdürmektedir. Bu durum beyne iletilen ses dalgaları kanalının da işlevini sürdürmesi anlamına gelmektedir.
İşitme cihazı kullanmak değil, kullanmamak önemli sorunlar yaratabilir. Cihazın kullanılmadığı durumlarda işitme kaybından kaynaklı olarak zamanla ortaya çıkacak olan konuşma anlama yetisinde düşüklük meydana gelir. Bu durum ilerlediğinde sözcükleri unutmak ve çeşitli hafıza sorunları da meydana gelir. Aynı zamanda kişileri net duyamamak, onların bağırmasını istemek veya sözcükleri konuşma sırasında kaçırmak yine işitme cihazının kullanılmamasından kaynaklı zararlar olarak görülebilir. İşitsel sistem karmaşıktır ve yeni girdilerle ne yapacağını öğrenebilmektedir. Ne kadar çok işitme cihazı takarsanız, beyniniz ve kulaklarınız, bu yeni duruma adapte olacaktır. Cihaz olmadan duymam kötüleşti gibi yorumlar yapılsa da aslında uyum sağlamaktır. Beyniniz artık tüm sesleri duymaya adapte olmaktadır.
İşitme cihazı zararları tamamen ortadan kaldırmak için cihazı alırken belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Tıbbi bir cihaz olan işitme cihazı kesinlikle uzman yönlendirmesi ile tercih edilmelidir. Gelişigüzel bir şekilde işitme cihazı kullanılmamalıdır.
İşitme cihazı alınacağı zaman işitme kaybı seviyesinin ve çeşidinin tespit edilmesi önemlidir. Kişinin kulağının anatomik yapısının, patolojik durumunun, cihaz kullanım gerekliliği gibi durumlar net bir şekilde anlaşılmalıdır. Teknik açıdan bakıldığında da işitme kaybının telafisine yönelik kullanılacak olan cihazın yeteneği de performansı ve kullanım rahatlığına dikkat edilmesi gerekir.
İşitme cihazları tıbbi bir üründür ve hem satış öncesi hem de satış sonrasında gerekli tıbbi normlar geçerlidir. İşitme cihazı ile ses yükselticiler birbirine karıştırılmaktadır. Ses yükselticiler medikal ürün değildir ve seslerin frekansını yükseltmektedir. Beyin ile koordineli çalışmadığı için ses yükseltici ile işitme cihazı arasındaki ayrımın doğru yapılması gerekmektedir. İşitme cihazı doğru şekilde seçildiğinde ve kullanıldığında yaşam kalitesini arttırdığı için son derece yararlıdır. Özetlemek gerekirse, işitme cihazlarını almak veya takmak için ne kadar beklerseniz, beyniniz ve işitme sinirleriniz o kadar az uyarılır ve konuşmayı tanımada o kadar kötüleşirsiniz. Siniriniz bir kez etkilendiğinde, hasarı tersine çeviremezsiniz.
Cihazı kullanmaya başladığınızda ses rahat gelmezse bir süre alışmak için zaman ayırmalısınız. Bir odyolog, gerekirse işitme cihazlarını yeniden programlayabilir ve işitme cihazlarınızı tam zamanlı olarak kullanmanız için sizi motive etmeye yardımcı olabilir.
İşitme cihazları yalnızca güvenli olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşam kalitesini değiştirir. Güvenilir, deneyimli Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılmaktadır. Hızlı bir tanı sonrası tedavinize başlanır ve buna göre cihazınız belirlenir. Çevrenizdeki dünyayla tam olarak ilgilenmeye yönelik ilk adımı atabilirsiniz.