

İşitme cihazları kulağın içine ya da arkasına takılan küçük elektronik cihazlardır. İşitme kaybı yaşayan kişiler için sesleri daha yüksek ve anlaşılır hale getirmeye yarar. Bu şekilde yaşam kalitesini düşürmeden işitme kaybı yaşayan kişi konforlu bir iletişim kurabilir. İşitme cihazları nasıl çalışır? işitme cihazının fizik bilimi ile ilişkisi nedir? sorusunun yanıtını bu makalede bulabilirsiniz.
İşitme cihazı çalışma prensibine bakıldığında dışarıdan gelen sesi yükselterek kulağa iletilen titreşimleri artırdığı görülmektedir. İşitme cihazlarının üç temel kısmı vardır. Bu parçalar mikrofon, amplifikatör (işlemci) ve hoparlördür.
İşitme cihazı mikrofonu, daha iyi işitmenize yardımcı olacak sürecin başlangıcıdır. Mikrofon, ortamınızdaki farklı sesleri alır ve bunları işlemci tarafından anlaşılabilen elektrik sinyallerine dönüştürür. Mikrofonlar artık konuşma ve arka plan gürültüsü gibi sesleri kolayca ayırt edebilmektedir. Günümüz teknolojisinde işitme cihazlarının çoğu, kullanıcıların konuşmayı birden çok yönden algılamasına yardımcı olmak ve daha doğal bir dinleme deneyimi oluşturmak için her çok yönlü mikrofonlarla çalışmaktadır.
İşlemciler, sinyallerin gücünü artırır ve ardından bunları bir hoparlör aracılığıyla kulağa gönderir. İşitme cihazının bilgisayarı veya ana kartı olarak görülebilir. Bu şekilde beyne giden sinyal sayısında artış olmaktadır. Kısacası bir işitme cihazı kulağa giren ses titreşimlerini artırır. Hala sağlıklı olan minik saç hücreleri daha büyük titreşimleri algılar ve bunları beyne iletilen sinir sinyallerine dönüştürür. Büyük ölçüde artan ses dalgaları iç kulağınıza gider.
Bir dijital işitme cihazı kullanıyorsanız bu işitme cihazı da işlemci çipinin mikrofondan gelen ses sinyallerini sayısallaştırması ve daha sonra onları güçlendirmeden önce onları işleyip filtrelemesi ve daha net sesler üretmesi dışında hemen hemen aynı şekilde çalışmaktadır.
İşitme cihazı teknolojisi sürekli olarak gelişmektedir. Tüm bu işitme süreci baştan sona uzun bir süre gibi görünse de aslında bir saniyeden kısa bir süre içinde gerçekleşmektedir.
Analog ve dijital olarak iki tip işitme cihazı vardır. İşitme cihazları, kullanılan elektroniğe bağlı olarak farklı şekilde çalışır. Analog işitme cihazlarının çalışma prensibi ses dalgalarının elektrik sinyallerine dönüştürülmesidir. Kullanıcının ihtiyacına göre farklı programlar ayarlanabilmektedir. Arka plan gürültüsü yüksek olan yerler ya da sessiz oda gibi ortamları ayarlayabilirsiniz.
Dijital işitme cihazlarında ise ortamın ses yoğunluğuna göre numerik kodlar sayesinde otomatik olarak cihaz program ayarı yapılabilmektedir. Sesi sayısal olarak kodlanmış bir sinyale dönüştürürler ve nasıl tasarlandıklarına bağlı olarak sinyali tekrar sese dönüştürmeden önce işleyip iyileştirirler.
İşitme cihazları ses ile ilgili olduğu için fizik biliminin akustik dalı ile yakından ilişkilidir. Temel olarak işitme cihazı dışarıdan gelen sesi artırır. Bu şekilde duymayı ve iletişimi kolaylaştırır. Dijital işitme cihazları, belirli bir frekanstaki sesleri vurgulamak veya istenmeyen gürültüyü daha etkili bir şekilde engellemek için ayarlanabilirken, analog işitme cihazları her şeyi aynı miktarda yükseltme eğilimindedir.
İşitme kaybınız olabileceğini ve bir işitme cihazına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelebilirsiniz. İşitme kaybını belirleyen, ölçen aynı zamanda kaybın türünü ve derecesini değerlendirmek için bir işitme testi kliniğimizde yapılmaktadır.
Kulak arkası işitme cihazları, kulağın arkasına takılan ve dış kulağın içine sığan plastik bir kulak kalıbına bağlanan sert plastik bir kılıftan oluşur. Elektronik parçalar kulak arkasındaki kutuda tutulur. Ses, kulak kalıbından kulağa geçer. Kulak arkası işitme cihazları hafiften çok ileri dereceye kadar işitme kaybı için her yaştan insan tarafından kullanılır.
Kulak içi işitme cihazları tamamen dış kulağın içine oturur ve az ila ciddi işitme kaybı için kullanılır. Elektronik bileşenleri tutan kasa sert plastikten yapılmıştır. Dikkatli bir şekilde bakılmadığı sürece görülmeyen işitme cihazlarıdır.
Kanal içi işitme cihazları ise kulak kanalı içerisine yerleştirilen cihazlardır. Orta ve düşük dereceli işitme kayıplarında kullanılmaktadır.
Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme cihazları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.