İşitme Cihazlarının Teknolojisi Ve Tarihi Bu Yazımızda
İşitme Cihazlarının Teknolojisi Ve Tarihi Bu Yazımızda | 5 Ekim 2020

İşitme kaybı yüzyıllardır insanların yaşadığı bir sorundur. İşitme cihazları tasarlanmasından önce işitme kaybı olan bireyler birçok konuda engelle karşılaşmıştır. İşitme cihazları günümüze gelene kadar hangi süreçlerden geçti? İşitme cihazı teknolojisi tarihi nedir? soruları sıklıkla merak edilen sorulardandır.

Sosyal yaşamın en önemli unsurlarından olan duyarak ve konuşarak iletişim kurmak, eksikliğinde yaşam kalitesini etkileyen bazı durumlarda ciddi psikolojik bozukluklara sebep olan bir sorundur. Bu nedenle işitme cihazı teknolojileri gelişimi ve ilerlemesi işitme kaybı yaşayan bireyler için önemlidir.


İşitme Cihazı Teknolojisi Tarihi Gelişimi

7. yüzyılda icat edilen ve işitme sorunu olan kişilere yardım etmek için kullanılan ilk cihaz olarak kabul gören kulak trompeti çeşitli şekil ve boyutlarda denenmiştir.

İlk işitme cihazı, Alexander Graham Bell’in, seslerin yüksekliğini, frekansını ve bozulmasını kontrol edebilen teknolojiyi içeren 1876 tarihli telefon icadı sayesinde tasarlandı. İşitme cihazı teknolojisi tarihi gelişimi açısından en önemli icatlardan birisi olarak kabul edilir.

İlk elektrikli işitme cihazı 1898'de Miller Reese Hutchison tarafından icat edildi. Tasarımda zayıf sinyalleri güçlendirmek için bir elektrik akımı kullanıldı.

1913 yılında dünya, ticari olarak üretilen ilk işitme cihazıyla tanıştı. Bu cihazlar hantaldı ve çok taşınabilir değildi. 1920'lerde vakum tüplü işitme cihazları üretildi; bu tüpler konuşmayı elektrik sinyallerine dönüştürebildi ve ardından sinyalin kendisi güçlendirildi.

Daha küçük boyutta ve pratik bir icat olan transistör ise 1948'de icat edildi. Transistörler, önceki işitme cihazı modellerinde vakum tüplerinin yerini alabiliyordu, daha küçüktü ve daha az pil gücü gerektiriyordu. Transistör teknolojisi sadece işitme cihazlarının küçültülmesini sağlamakla kalmadı, sonunda tamamen kulağın içine veya arkasına takılmasına da öncülük etti. 

2000 yılına gelindiğinde, işitme cihazları programlanabilme yeteneğine sahipti, bu da kullanıcının kişiselleştirmesine, esnekliğe ve ince ayarına izin veriyordu ve 2005 itibariyle dijital işitme cihazları işitme cihazı pazarının yaklaşık yüzde 80'ini temsil ediyordu. Dijital teknoloji, cep telefonlarında ve bilgisayarlarda kullanılan aynı devredir. Günümüzün işitme cihazları, bir işitme sağlığı uzmanı tarafından ince ayarlanabilir ve bir bireyin işitme ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. Farklı dinleme ortamlarına uyum sağlayabilirler ve bilgisayarlar, televizyonlar ve telefonlar gibi diğer yüksek teknolojili cihazlara bağlanabilirler. Bluetooth bağlantısı gibi özellikler, diğer elektronik cihazlarla uyumluluğa ve kamusal alanlarda erişilebilirliğe izin verir. 

İşitme Cihazı Teknolojisi Nasıl Gelişir?

Duyma akustik sektörü her zaman gelişen ve sorunlar ile bunların çözümleri konusunda bilgi toplayan bir sektördür. Önce analog teknoloji ve sonra da dijital teknolojide tecrübe toplamaya devam ederek yeni çıkan sorunlar ve çözümleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. Kullanıcıların ihtiyacı ve onayı, farklı özelliklerin geliştirilmesine her zaman katkı sağlamaktadır. İşitme cihazı kullanıcısı bilinçlendikçe beklentisi de artar ve bu sayede üreticiler yeni teknolojilere yönlendirilir. Dolayısıyla üreticilerin her zaman bilinçli ve yönlendirici kullanıcılara ihtiyacı vardır. Dijital teknoloji gelişirken bazı sistemlerin oluşmasında olumsuz etki gösteren parametreler de olmuştur. Fakat zamanla kullanıcılardan gelen geri dönüşlerle önemli verilere erişildi ve farklı algoritmalar geliştirildi. 

İşitme cihazı teknolojisinin ilk döneminde bir cihazın kipinde yapısal karmaşa yaşanırken dijital teknolojide çipin üretim şekli daha sade ve anlaşılır bir hale gelmiştir. Modern cihazlarda kullanılan entegrelerin yapılışı kolaylaştığından ve kapasiteleri de yükseldiğinden daha modern algoritmalarla donanıma destek olmak mümkündür. Cihazın performansını arttırmak için ek bileşen yerine programsal algoritmalarla çözüm üretilmektedir. Bu da daha hızlı ve cihazı daha az yoran işlemleri beraberinde getirir.

Çoğu işitme cihazı, kullanıcının müdahalesi olmadan farklı dinleme durumlarına uyum sağlayan yapay zekâ teknolojisi kullanır. Kullanıcının kulak kanallarında haftalarca kalabilen uzun süreli işitme cihazları birkaç yıldır piyasada. Elbette gelecekte, işitme cihazları, boyutları küçülürken performans ve kullanım rahatlığı açısından sağladıkları faydalar da artmaya devam edecek.

İşitme teknolojisindeki en son güncellemeleri kontrol etmek ve hangi cihazın sizin için doğru olduğunu bulmak için bölgenizdeki bir işitme uzmanıyla görüşmeyi unutmayın. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğinde en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.
 


Biz Sizi Arayalım