İşitme duyumuzu nasıl koruruz?
İşitme duyumuzu nasıl koruruz? | 20 Mayıs 2022

Birkaç farklı işitme kaybı türü vardır ve her birinin farklı nedenleri olabilir. İşitme kaybının en yaygın nedenlerinden bazılarının yanı sıra risk faktörleri vardır. Küçük değişikliklerin kulaklarınızın sağlığı üzerinde büyük etkisi olabilir. İşitme duyunuzu korumak için harekete geçin ve bu basit ipuçlarını uygulayın.

Profesyoneller için işitme koruması

Birçok insan, işleri nedeniyle daha yüksek işitme kaybı riski altındadır. İnşaat işçisi, fabrika çalışanı, askeri personel, havaalanı çalışanı, müzisyen gibi meslek dalında çalışıyorsanız sese maruz kalıyorsunuz demektir ve mesleki işitme kaybını önlemek için özel filtreli kulak tıkacı kullanarak kulak sağlığınızı korumaz gerekmektedir.

İşitme kaybını önlemek için sağlıklı bir ağız 

Ağız sağlığı, kulaklar da dahil olmak üzere vücudumuzun diğer bölgelerini etkileyebilir. Ağız sağlığı ve işitme sağlığı arasında doğrudan bir bağlantı henüz kurulmamış olsada, iyi işitme sağlığı iyi kan dolaşımına bağlıdır. Diş çürüğü veya diş eti hastalığı nedeniyle ağzınızda zararlı bakteriler varsa bakteriler kan dolaşımınıza girerek dolaşımı bozabilir. Yeterli kan akışı olmadan, iç kulaktaki tüy hücreleri sensörinöral işitme kaybı olarak bilinen hasara eğilimlidir.

İşitme kaybını önlemek için stresi azaltın

Kronik stres enerjiyi tüketir ve bağışıklık sistemini zayıflatarak bizi her türlü sağlık sorununa daha yatkın hale getirir. Stres işitmeyi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Vücudun yüksek stres seviyelerine tepkisi, iç kulağa giden kan akışını azaltabilecek veya tamamen bozabilecek ve sensörinöral işitme kaybına neden olabilecek aşırı adrenalin üretimini tetikler.

Kanıtlar ayrıca stres altındayken kulak çınlamasının artabileceğini ve önemli uzun süreli stresin sıklıkla işitme kaybı ve kulak çınlaması ile bağlantılı başka bir durum olan hipertansiyonun yani yüksek tansiyon oluşumuna yol açtığını ortaya koymaktadır.

Stres, işitme hasarına ve kulak çınlamasına neden olurken bu koşullarla yaşamak da stresi artırabilir. Terapi veya diğer uygulamalar yoluyla stresle başa çıkmanın yollarını bulmak işitme de dahil olmak üzere genel sağlığınız için önemlidir.

İşitme duyunuzu korumak için diyetinize dikkat edin

Diyetin hem sağlığımızda hem de ne kadar iyi işittiğimizde çok önemli bir rol oynadığı bulunmuştur. İşitme kaybını önlemek için hangi tür yiyecekleri yemeniz gerektiğine dair kesin bir kural olmasa da iyi beslenme alışkanlıkları edinmek zamanla daha iyi duymanıza yardımcı olabilir. 

Ne içtiğinize gelince, alkol ve işitme kaybının da bağlantılı olduğunu unutmayın. Almanya'da bir üniversite de yapılan bir araştırma uzun süre alkol içmenin, sesin beyinde işlendiği merkezi yani işitsel kortekse zarar verebileceği gözlemlenmiş. Alkol ayrıca sesin işlenmesinde önemli bir rol oynayan iç kulağın küçük tüylerine tıp adıyla stereosilya zarar verebilir, işitsel bilgileri toplar ve işlenmek üzere beyninize aktarır. Hasar verildikten sonra etkiler geri döndürülemez. Bu nedenle alkol tüketiminizi sınırlamak işitme duyunuzu korumanıza yardımcı olabilir.

İşitme duyunuzu korumak için nikotini bırakın

Sigarada bulunan kimyasalların kulaklarınızın sesi işleme şeklini etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Bu doğru! Aslında, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre işitme kaybına sahip olma olasılığının %20 daha fazla olduğu bulunmuştur.

İşitme duyunuzu korumak için ağrı kesici kullanımını en aza indirin

Ara sıra ağrı kesici kullanmak iyi olsa da sıklıkla içilen ağrı kesici ilaçlar, aspirin ya da ibuprofen ağrı ve ateş düşürücü tablet kullanmak geçici veya kalıcı işitme kaybı oluşumuna neden olabilir. Bu tür ilaçlar ototoksik yani kulak için zehirli ilaç grubu olarak sınıflandırılır.

İşitme sağlığınız önceliğimizdir

Kapıdaki ayak seslerinden, değerli bir torunun adını anmasına, hayatımızın sözcükleri, tonları ve titreşimleri, deneyimleri tamamlayıp hatıralar yaratmaya kadar. Basitçe söylemek gerekirse: Sesler hayatın en güzel anlarını anlatır. Size en yakın şubemizi ziyaret edin, Edi İşitme Merkezi olarak duymanızı beraber koruyalım. 


Biz Sizi Arayalım