İşitme Engelli Bireyler Cihaz Takabilir Mi Cihazdan Fayda Görür Mü?
İşitme Engelli Bireyler Cihaz Takabilir Mi Cihazdan Fayda Görür Mü? | 19 Ekim 2020

İşitme cihazları işitme duyunuzu normale döndürmez bunun yerine sesleri belli bir aralıktaki dereceye yükseltmek için işlev görür. Peki işitme engelli bireyler işitme cihazı takabilir mi? İşitme engelli olanlar işitme cihazı kullanarak duyabilir mi? gibi sorular aklınızı kurcalıyor olabilir. Bu makalede bu soruların detaylı olarak incelemesini bulabilirsiniz.

İşitme cihazı teknolojisi son yıllarda neredeyse kusursuz bir hale gelmiştir. Fakat yine de unutulmaması gereken bu cihazların işitme konusunda size yalnızca belli bir noktaya kadar destek olmasıdır. Özellikle arka planda çok fazla gürültü olduğunda karşılaşılan anlama güçlüğünü düzeltmede çok büyük etkileri vardır. Eğer iki kulağınızda da işitme kaybı yaşıyorsanız çift işitme cihazı kullanmanın büyük faydalarını görebilirsiniz. Arka plan gürültüsündeki konuşmayı anlama yeteneğiniz gelişir ve daha az işitsel çaba ile daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşursunuz.

İşitme Engelli Bireyler İşitme Cihazı Kullanabilir mi?

İşitme cihazları, işitme engelli kişilerde de işe yarar. İşitme kaybı olanlar için sesleri daha yüksek sesle duymalarını sağlayabilir ve daha net anlama becerisi geliştirmelerine yardımcı olur. İşitme engelli bir birey şiddetli ya da çok şiddetli derecede işitme kaybına sahiptir. Genellikle, tipik olarak daha düşük frekanslarda, yüksek sesli müzikte davul ve bas gibi sesleri duymalarına izin veren bir miktar işitme duyusuna sahiptirler. Çoğu zaman, bu çok düşük ve çok yüksek sesleri neredeyse bir titreşim olarak yaşarlar. 


Daha hafif işitme kaybı olanlar için, işitme cihazlarını kullanmanın birincil amacı, konuşmayı anlamalarına yardımcı olmaktır. Ancak daha derin işitme kaybı olan kişiler için işitme cihazları tek başına yeterli değildir. İşitme cihazları, daha fazla ses duymalarına yardımcı olabilir, ancak beyinlerinin konuşmayı anlamlandırmak için bu sesleri ne kadar iyi derecede kullanabildiği ve işlediği değişiklik gösterir. Duyma ve anlama sorunu yaşayan bireylerin işitme kaybı derecesini belirleyerek cihaz seçimi yapması gerekmektedir. İşitme engeli bulunan kişiler yalnızca işitme cihazı ile değil cihazın yanında beden dili ve dudak okuma gibi iletişim becerilini de kullanabilirler.

İşitme engelli bireyler, güçlendirilmiş konuşma seslerinden yararlanmada çok ustadır. Uzman dudak okuma becerileriyle birleştirildiğinde, işitsel ipuçları, konuşmayı mükemmel şekilde anlamalarına yardımcı olabilir. İpuçlarına örnek olarak yüz ifadelerine, beden diline ve diğer bağlamsal işaretlere bakmaları verilebilir. Çoğu zaman, bu kişiler işitme cihazlarıyla yoğun bir şekilde çalışmış ve işitme eğitimi almışlardır.
Çevrelerindeki dünya hakkında daha yüksek çevresel farkındalığa sahip olmak için işitme cihazı takarlar. Bu cihazlar, yaklaşan trafik gibi sesler veya görüş alanlarının dışındaki birinin dikkatini çekmek için onları ikaz eder.

İşitme cihazı üreticileri ve işitme uzmanları, farklı hedeflerle ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan kişiler için benzersiz uygulama stratejileri belirler. Örneğin, işitme cihazı kullanıcılarının çoğu, yalnızca konuşma seslerini yükseltirken arka plan gürültüsünün bastırılmasını sever. Ancak işitme engelli bireyler, arka plandaki gürültü veya konuşmalardan bağımsız olarak, genellikle duyabilecekleri her şeyi duymak isterler. Bu nedenle işitme cihazlarından beklentilerini net bir şekilde belirlemeleri gerekir.
Sonuç olarak, yönlendirmeli mikrofonlar ve gelişmiş gürültü bastırma özellikleri genellikle işitme engelliler için devre dışı bırakılır.

Kalıtsal hastalıklar ve genetik faktörlerden dolayı işitme kaybı yaşanabilmektedir. İşitme kaybınız ileri derecede olsa bile, artık "büyük" işitme cihazlarıyla sınırlı kalmanıza gerek yoktur. İşitme kaybı dereceniz, işitme cihazınızın hangi boyutta olacağına karar vermeyi sağlamaz. Yaşam tarzınızın ve işitme ihtiyaçlarınızın işitme cihazının boyutunun ötesinde birçok yönünü değerlendirmek çok daha önemlidir. İhtiyaçlarınız ne olursa olsun, bir işitme uzmanı sizin   için en uygun seçenekleri önerecek en doğru kişidir. İşitme cihazı seçimi yaparken doğru bir test süreci geçirdiğinizden emin olmalısınız. 

Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde herhangi bir derecede işitme kaybı olan hastalar için uygun geniş bir işitme cihazı yelpazesi bulabilirsiniz. Uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.


Biz Sizi Arayalım