İşitme Engelli Raporu Nasıl Alınır
İşitme Engelli Raporu Nasıl Alınır | 30 Mart 2021

İşitme engelli raporu nasıl alınır ? son zamanlarda oldukça fazla kişi tarafından sorulmaktadır. İşitme engeli terimi yıllar öncesinde daha fazla kullanılmakta olan bir terim iken günümüzde pek tercih edilmeyen bir terimdir. Terimin fazla kullanılmamasının bir diğer sebebi de eksiye oranla bu tarz bir rahatsızlığın çok fazla görülmemesinden kaynaklanmaktadır.

Rahatsızlığın artık hızlı bir şekilde tespit edilmesi tedaviyi hızlandırmakta ve bu terimin kullanılmasına zamanla ihtiyaç bile kalmamaktadır. Tedavisi mümkün olmayan rahatsızlıklar ise bir takım cihazların kullanılmasıyla birlikte rahatsızlık yaşamakta olan bireylerin hayata entegre olmaları sağlanmaktadır.

Artık İşitme Engeli Tabiri Kullanılmıyor

İşitme engelli tabiri geçmişte sık kullanılan bir terimdi. Günümüzde kimi zaman bu terimin yanlış kullanıldığı gözlemlenmektedir. Teknolojinin gelişmiş olmasıyla birlikte birçok cihaz işitme noktasında kullanılmakta ve ortadan engel kaldırılmaktadır.

İşitme cihazı-koklear veya aynı zamanda implant-beyin sapı implantı ile de işitme yetisine sahip olmayan kişilere işitme engelli denilmesi doğru görülmektedir. Zamanımızda teknoloji ve tıbbın oldukça üst seviyelerde olmasından kaynaklı sebeplerle işitme kaybı yaşamakta olan kişilere işitme cihazı, beyin sapı implantları veya koklear implant kullanımı ile ses duyma yetisi kazandırılmaktadır.

İşitme yeteneği oldukça az olan ve bu rahatsızlığı son dere yüksek olan kişilere işitme engelli raporu verilmektedir. Raporun alınabilmesi için;

  • Devlet hastanesi veya araştırma hastanesi vasıtasıyla test yapılmaktadır.
  • Ortaya çıkan sonuç Balthazard Ölçeği olarak bilinmekte olan değerlendirme aracı ile değerlendirilmektedir.
  • Değerlendirme sonucunda engel yüzdesi tespit edilir.
  • Engel yüzdesi belirli bir düzeyin üzerinde bulunması durumunda engelli raporu verilmektedir.

Rapor sadece yetkisi bulunmakta olan hastaneler ve sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Her hastanenin vereceği rapor yeterli olmamaktadır. İşitme engelli bulunmakta olan vatandaşların engelli raporunda bulunmakta olan şartlara da genel anlamda dikkat etmesi ve bu şartlar çerçevesinde başvuru yapması gerekmektedir. Genel anlamda rapor almak için ;

  • Tam teşekküllü hastane
  • Girilmesi gereken testler
  • Heyet tarafından değerlendirme
  • Raporun verilmesi

Özür Raporu Hesaplanması : 

Adımları değerlendirilmektedir. İşitme engelli raporu için de bu genel adımlar izlenmektedir.

 


Biz Sizi Arayalım