İşitme Engelliler Alfabesi 
İşitme Engelliler Alfabesi  | 20 Nisan 2021

İşitme Engelliler Alfabesi 

İşitme engelli bireyler, aynı sorundan mustarip olan insanlar ve işitme sorunu olmayan insanlar ile iletişim kurak amacıyla bir dile ihtiyaç duymaktadır. İletişim her ne kadar sözlü olmasa da, işitme engelliler alfabesi sayesinde anlaşma sağlanabilmektedir. TÜİK'in resmi verilerine göre ülkemizde 89,043 kişi (53,543 erkek ve 35,500'ü kadın olmak üzere) işitme engellidir.

Günümüzde el alfabesi, parmak alfabesi, işitme engelliler alfabesi olarak farklı şekillerde söylenilen terim işaret dili olmaktadır. İşaret dili de tıpkı her dil gibi insanlar arası anlaşmayı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra her ülkenin kendine özel bir işaret dili bulunmaktadır. Yani işaret dili her ülkede kullanılsa da, işitme engelliler alfabesi evrensel değildir. 

İşitme engelliler alfabesinin Türkiye tarihi oldukça eskidir. Kayıtlara göre 16-17.YY Osmanlı zamanlarından beri işaret dili kullanılmaktadır. Ancak kılavuz anlamında kesinleşmesi ve değişmez olarak kullanılmaya başlanması 1995 yılına uzanmaktadır. 

İşaret Dili Alfabesi 

İşaret dili alfabesi, dışarıdan bakılınca oldukça kolay gibi görünmektedir. Ancak öğrenilmesi oldukça zordur. Her dil gibi, işaret dili de erken yaşta öğrenilmelidir. Zira sonradan öğrenmek zorluklara neden olabilmektedir. İşaret dili hakkında bilinmesi gerekenler aşağıda maddeler halinde belirtilmektedir. 

•    İşaret dilleri, her dil gibi belirli bir gramer yapısına sahiptir. 
•    İşitme engelliler alfabesinde kullanılan her kelime, belirli bir sıralamayla devam etmektedir. 
•    Her ülkede aynı işaret dili kullanılmamaktadır. Bu nedenle yabancı ülkeden iki insanın işaret diliyle anlaşması neredeyse imkânsızdır. 
•    İşaret dili, kullanılacağı ülkedeki alfabeye göre düzenlenmektedir. 
•    Ülkemizde işaret dilleri bu noktada özel eğitim veren okullar ve bazı kurslar aracılığıyla öğrenilebilmektedir. 
•    İşaret dilinde yalnızca eller değil mimikler de kullanılmakta ve bu sayede anlaşmanın daha iyi olması sağlanmaktadır. 

İşaret Dili Alfabesi TDK

Türk Dil Kurumu, işaret dilinin daha kolay ve anlaşılır bir şekilde öğrenilebilmesini sağlamak amacıyla resimli bir kılavuz yayınlamıştır. Bu sayede evde de işaret dili öğrenebilmek mümkün hale gelmiştir. Yaygın bilinen inanışın aksine işaret dilinde eller ile harf şekilleri yapılarak kelimeler oluşturulmamaktadır. İşaret dilinde Türkçede bulunana harflerin olduğu doğrudur ancak insanlar farklı el ve beden hareketleriyle direkt olarak kelimeleri anlatmaktadır. 

İşaret dili alfabesi TDK araması yapan insanlar, TDK resmî web sitesinde yer alan uzun kılavuzu inceleyebilmektedir. Bu kılavuz, tek tek harfler halinde ayrılmış ve PDF dosyaları şeklinde indirilebilir bir hal almıştır. Bu sayede tüm işaret dili kelimelerini aynı anda incelemek yerine harfler halinde daha kolay inceleme yapabilirsiniz. Anlamı ifade etmek için el şekilleri ve hareketleri, yüz ifadesi ve vücut hareketleri dahil olmak üzere hem manuel hem de manuel olmayan bileşenler kullanır ve tam bir anlam yelpazesini ifade etmek için hepsi bir arada kullanılabilir.

İşaret dili alfabesi öğrenmek isteyen bireyler, TDK resmî web sitesini kullanabileceği gibi eğitim merkezlerine giderek bir eğitmen eşliğinde de öğrenebilmektedir. Ancak hangi yöntemi seçerseniz seçin, biraz zaman vermeniz ve bu işin yeni bir dil öğrenmek kadar zorlayıcı olduğunu kendinize hatırlatmanız gerekecektir. Zira daha önce de pek çok kez belirttiğimiz gibi işaret dili öğrenmesi zor diller arasında yer almaktadır. Her ülke kendi işaret dilini belirlemektedir. İşaret dili alfabesi eğitimi ideal yaş denilen eğitim yaşından daha da önce başlamaktadır. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda kendilerini ifade etmek için işaret dili öğrenimi gereklidir. Ebeveynler, işitme güçlüğü çeken bir çocuğu mümkün olan en kısa sürede işaret diline maruz bırakmalıdır. Bir çocuk dili ne kadar erken yaşar ve öğrenmeye başlarsa, çocuğun dili, bilişsel ve sosyal gelişimi o kadar iyi olacaktır. 

İşitme kaybı yaşayan kişiyle konuşurken açıkça konuşun, belki normalden biraz daha yüksek sesle ama kesinlikle bağırmadan konuşmalısınız. Uygun işitme cihazı takmak, karşıdaki kişiden anlaşılır bir şekilde konuşmasını istemek, televizyon gibi dikkat dağıtıcı arka plan görüntülerini ortadan kaldırmak, dudak okumayı öğrenmek iletişimi kolaylaştıran etmenlerdir.
İşitme Engelliler Alfabesi hakkında bilgi almak için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelebilirsiniz. Kliniğimizde aynı zamanda işitme cihazları hakkında birçok bilgi alabilir ve bakım, onarım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılmaktadır. 


Biz Sizi Arayalım