

İşitme kaybı beynin işitme gerçekleşirken ses sahnesinin tamamına erişememesinden kaynaklı olarak gelen ses titreşimlerine dikkatini verememesi ve bu duyu kaybından kaynaklı olarak yaşanan bir süreçtir.
Tedavi edilmeyen işitme kaybı, sosyal hayatınızı etkileyebilir, yaşam kalitenizi düşürebilir ve ruhsal problemlere neden olabilir. Bu yazıda işitme kaybının etkilerini incelerken işitme kaybı ile yaşamak konusunu da ele alacağız.
İşitme kaybı çocuk yaştaki bir bebeğin veya yetişkin bir bireyin karşılaşabileceği bir sorundur. İşitme kaybını yaşarken de hayatı kaliteli yaşayabilmek mümkündür. Önemsenmediğinde ilerleyen yaşlarda bütün hayatı olumsuz etkileyebilir. Doğru tedavi yolunu bulmak uzman hekimlerden yardım alarak mümkündür. İşitme kaybı yaşayan bireyin hayatında çeşitli olumsuzluklar görülmeye başlayacaktır. Bu olumsuzluklar kişiyi psikolojik olarak yoran ve yıpratan bir süreci oluşturabilir. İşitme kaybının önüne geçebilmek ve olumsuzluklarını giderebilmek için tespiti yapılıp belirlenen kayıp oranında üretilen çeşitli cihazlar kullanılabilir.
İşitme kaybı yaşandığında olanlar yetişkinlerde ve çocuklarda farklı bir seyir de kendini gösterir. Bu doğum öncesinde anne karnında da yaşanabilecek bir süreçtir. Annenin hamileliği sırasında, herhangi bir ağır hastalık geçirmesi, kalıtımsal yolla veya kullanılan zararlı maddeler sebebiyle, çocuğun doğum anında kendinden kaynaklanan sebeplerle sebeplerin varlığı da işitme kaybına sebep olabilir. Normal bir süreçte yaşanabilecek bir işitme kaybının sebepleri; sesin beyin tarafından algılanma sürecinde iç kulak, orta kulak alanından geçiş yaptığı bilinmektedir. Burada yaşanan iltihaplanma sesin duyulmasın da probleme yol açacaktır. Kulak zarının herhangi bir sebepten dolayı ki bu yüksek gürültü kuvvet ile olmakla beraber işitme kaybına sebep olma oranı yüksektir. İşitme kaybı yaşanmasının sebepleri şu şekilde maddeler halinde açıklanabilir:
İşitme kaybının tedavisi geçmiş dönemlere kıyasla daha rahatlatıcı şekilde uygulanmaktadır. Bunun için teknolojik aletlerin gelişmesi ile beraber gerçek algılama seviyesine yakın üretilen ses işitme cihazları kullanılabilir. Burada sesler dengeli bir şekilde cihaz aracılığı ile kulak içine dağılım gösterir. Yapılan araştırmalar işitme cihazları ile sesin algılanabilmesi kişi tarafından daha zahmetsiz ve kolay bir süreç olmuştur. Seslere daha kolay adapte olabilmek ve odaklanabilmek işitme cihazları ile mümkün hale gelmektedir.
İlerlemiş işitme kaybı yaşayan bireyler ameliyat ile de tedavi edilebilir. Bu başvurulacak en son aşamadır. Öncelikle doktor eşliğinde gelişkin cihazlarda yapılan testler ile kişinin duyum eşiği tespit edilir. Tespit edilen sonuçları kullanarak kişi kendine uygun işitme cihazını satın alabilir. Kullanılmaya başlandıktan sonra düzenli olarak aktif kullanılması ve rutin bakımlarının yapılması halinde ancak kişi için en yüksek fayda sağlanabilir.
İşitme kaybı yaşayan bireylerin geçirdiği ağır hastalığının tedavisi veya başından geçen yüksek şiddetli bir alerjik reaksiyon geçirdikten sonra hastalığın tedavi edilmesi olumlu anlamda atılacak ilk adımlardandır. Hastaya dair bir tespit yapılmadan önce bir enfeksiyon riski olup olmadığı anlaşılabilir. İşitme kaybının hangi bölgelerde olduğu objektif ve subjektif testler neticesinde elde edilebilir. Yapılan tespitler doğrultusunda hastanın işitme cihazı kullanıp kullanmayacağına karar verilir. Yardımcı dinleme cihazları ve ilaçla tedavi sonunda iyileşme görülmeye başlar. Tüm bu tedavi yollarından sonra doktorun önerdiği ölçülerle birlikte güvenilir bir medikal ile anlaşılarak işitme cihazı satın alınabilir. Cihazın kullanımına dair gerekli ayarlamaları satın alınan yer ile iletişime geçilerek yapılabilir.
İşitme cihazları yalnızca güvenli olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşam kalitesini değiştirir. İşitme kaybı beraberinde sosyal izolasyonu, gürültülü ortamlarda stresli olmayı vb. olumsuz durumları beraberinde getirir. Güvenilir, deneyimli Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılmaktadır. Hızlı bir tanı sonrası tedavinize başlanır ve buna göre cihazınız belirlenir. Çevrenizdeki dünyayla tam olarak ilgilenmeye yönelik ilk adımı atabilirsiniz.