İşitme Kaybı Nasıl Fark Edilir?
İşitme Kaybı Nasıl Fark Edilir? | 25 Ağustos 2021

İşitme kaybı günümüzde birçok kişide rastlanan problemler arasındadır. Sağ ve sol kulak işitme kaybı olması durumunda bunu fark etmek oldukça kolaydır. Bu yazıda işitme kaybı nasıl fark edilir ve tedavi yöntemleri nedir sorularına odaklanıyoruz. Çocuklarda ve yetişkinlerde dışarıdan yapılan gözlemler bunu kısa sürede gösterir. Farklı şekillerde ilerleyen işitme türleri mevcuttur. Örneğin sensörinöral işitme kayıplarında, duyma yeteneği yavaş yavaş kaybolmaktadır. 

Yaşa göre de işitme kayıpları farklı şekillerde tespit ve tedavi uygulanmaktadır. İşitme kayıplarını dışarıdan fark etmek yeni doğanlar için imkânsızdır ve bu nedenle hastanelerde işitme testi yapılır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı da şart koymuştur. Bu problemlerin nedenleri birbirine göre farklılık gösterebilir ve şu şekildedir;

  1. İlaç kullanımı
  2. Basınç, basınca neden olan hastalıklar
  3. İlerleyen yaş
  4. Yüksek sese maruz kalınması
  5. Kafa yaralanmaları
  6. Meniere hastalığı
  7. İnme
  8. Genetik çekim
  9. Anormal kemik büyümesi
  10. Bakteriyel yahut viral enfeksiyonlar
  11. Orta kulak bölgesinde kronik sıvı birikmesi

İşitme kayıplarının bir takım belirtileri de vardır. Bunları bilmek en yakın sağlık kuruluşuna daha kısa sürede gidip muayene ve tedavi olmanızı sağlar. 

İşitme kaybı olan kişilerin yaklaşık olarak %10'unda iletim tipi işitme kaybı mevcuttur. Bu işitme kaybı türünde, iç kulakların iyi çalıştığı, ancak dış veya orta kulaklarının bir nedenden dolayı normal şekilde duymadığı sonucuna varılmaktadır. İşitme kaybı türüne bağlı olarak değişik frekanstaki seslerde kayıp yaşamak mümkündür. Örneğin işitme kaybı yaşayan bir birey orta ya da yüksek frekanstaki sesleri duyamayabilir. Bunun yanında kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus da işitme kaybı nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. 

İşitme kaybı sosyal yaşantıyı da etkileyen bir durumdur. Bu nedenle geç olmadan bir işitme testi uygulamasına başvurmak hayat kalitesi düşmeden tedavi şansı sunmaktadır. 

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ve yetişkinlerde işitme kaybı varsa bunun belirtileri rahatlıkla görülebilir. Sağ ve sol kulak işitme kaybı yaşanması durumunda bilmeniz gereken işaretler şu şekildedir;

  1. Sıklıkla karşıdaki kişiden söylediğini tekrarlamasını talep etmek
  2. Arka plan gürültülü olduğunda karşıdaki kişiyi anlamada zorluk çekmek
  3. Çocuk ve kadın gibi ince sese sahip olan insanları duymakta güçlük çekmek
  4. İki ve üzeri kişiyle yapılan konuşmaları takip etmede güçlük yaşamak
  5. Sesleri boğuk almak
  6. Radyo ve televizyon sesini çok açmak
  7. Gürültülü ortamlarda zorlanmak
  8. İnsanlarla konuşurken eskiye nazaran yüz ve dudakları daha dikkatli takip etmek
  9. Kulaklarda tıpa hissi oluşması
  10. Kulaklarda ıslık sesi, çınlama ve vızıltı duyulması
  11. Soruların yanlış anlaşılması sebebiyle hatalı cevaplar verilmesi

Eğer sizde veya çocuğunuzda bunlardan biri yahut birkaç tanesi varsa bir işaret olabilir ve hastaneye gidilmelidir. 

İşitme Cihazı Ne Zaman Alınabilir?

İşitme kaybı belirtilerini belirlemek için, işitme uzmanı genellikle yaşadığınız semptomlarla ilgili sorular sorarak muayeneye başlamaktadır. İşitme kaybı derecesini anlamak ve sesleri ne kadar iyi duyduğunuzu görmek için resmi bir işitme testi yapar. Bununla birlikte işitme duyunuz, her iki kulaktaki işitme kaybınızın derecesini gösteren bir odyogramda çizilir. 

Eğer size veya çocuğunuza sağ veya sol kulak işitme kaybı tanısı Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından konulmuşsa ilk olarak cihaz verilmez.  Öncelikle ilaç tedavisi ve ameliyat uygulanır. Ancak ilaç çözüm değilse ve ameliyat yapılması da riskliyse işitme cihazı tavsiyesi yapılır. İşitme kaybında da erken teşhis önemlidir. İşitme kaybı yaşamadan önce yapılacak düzenli muayeneler ile tanı konulabilmektedir. Bununla beraber özellikle çocuklar okula başlamadan önce veya çocuğun işitmesiyle ilgili herhangi bir endişe olduğunda işitme testlerini yaptırmalıdır. İşitme taramasından geçemeyen çocukların mümkün olan en kısa sürede tam bir işitme taraması yaptırmaları gerekir.

Kalıcı işitme kaybı sonucuna varılırsa işitme eski haline söndürülemez ve genellikle işitsel sinirlere veya iç kulaktaki küçük tüy hücrelerine zarar verir. Çoğu insan için en iyi çözüm, uygun şekilde takılan işitme cihazlarıdır. Bazı durumlarda koklear implantlar da önerilmektedir.

Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılmaktadır. Hızlı bir tanı sonrası tedavinize başlanır ve buna göre cihazınız belirlenir.


Biz Sizi Arayalım