İşitme Kaybı Neden Oluşur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İşitme Kaybı Neden Oluşur? Nelere Dikkat Etmeliyiz? | 26 Ekim 2020

İşitme, bazı nedenlerle azalabilir. Bu yazıda işitme kaybı neden oluşur? konusuna değineceğiz. Yaşlanmadan genetik mirasa, gürültüye maruz kalmaya kadar birçok farklı işitme kaybı nedeni vardır. Nedeni belirlemek, doğru ve en hızlı tedaviyi bulmada önemli bir adımdır.

Genel olarak yaş arttıkça birçok etken işitme kaybına neden olabilir. Yaşa bağlı işitme kaybını, uzun süreli gürültüye maruz kalma gibi başka nedenlerle ortaya çıkabilecek işitme kaybından ayırt etmek bazen zor olabilir. 

Gürültüye bağlı işitme kaybı, çok yüksek veya çok uzun süren seslere maruz kalmaktan kaynaklanır. Bu tür bir sese maruz kalma, kulağınızdaki duymanıza izin veren duyusal tüy hücrelerine zarar verebilir. Bu saç hücreleri hasar gördükten sonra tekrar büyümezler ve duyma yeteneğiniz azalır. Presbiakuzi gelişiminde kişisel ve çevresel faktörler rol oynamaktadır fakat temelde genetik faktörler yer alır. En sık karşılaşılan çevresel faktör ise gürültüdür ve yüksek sese maruz kalmayan kişilerde ileri yaşlarda işitme daha iyi bir şekilde korunmuş olur. 

İşitme kaybına neden olan bir başka faktör ise diyabet ve yüksek tansiyondur. Kulaklarınızdaki duyu hücreleri için zararlı olan ilaçlar (örneğin bazı kemoterapi ilaçları) da işitme kaybına neden olabilir.

Nadiren, yaşa bağlı işitme kaybı, dış kulak veya orta kulaktaki anormalliklerden kaynaklanabilir. Çoğu işitme kaybı nedenine bakıldığında hem yaşa bağlı hem de yüksek sese maruz kalma nedeniyle yaşanan işitme kaybı birlikte görülür. 

Yaşa bağlı işitme kaybı yaşadığınızı gösteren bazı temel belirtiler vardır. Sesleri duyabilir fakat anlamayabilirsiniz. Bazı sesler size çok rahatsız edici ve aşırı yüksek gelebilir. Kulağınızda çınlama fark edebilirsiniz. Bu tarz belirtileriniz varsa büyük bir ihtimalle yaşa bağlı işitme kaybı yaşıyorsunuz demektir. En doğru tanı ve tedavi yöntemini Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek öğrenebilirsiniz.

Ebeveynden geçen genetik miras nedeniyle de işitme kaybı yaşayabilirsiniz. İşitme cihazlarıyla yaşam kalitenizi arttırabilir ve işitme kaybı sorunlarını engellemiş olursunuz. 

İşitme kaybının bu şekilde pek çok nedeni olabilir. İşitme kaybınız bir enfeksiyonun sonucuysa, doktorunuzun antibiyotik reçete etmesi gerekebilir. İşitme kaybınız diğer iletim tipi işitme sorunlarından kaynaklanıyorsa, doktorunuz sizi işitme cihazı veya koklear implant almak için bir işitme uzmanına yönlendirebilir.

Yüksek Ses Nedenli İşitme Kaybından Korunmak

Yüksek ses özellikle iç kulak için oldukça zararlıdır. Aşırı yüksek sese tek seferlik maruz kalmak veya uzun süre yüksek ses dinlemek işitme kaybına neden olabilir. Yüksek ses, kokleadaki hücrelere zarar verebilir. Uzun süre yüksek sese maruz kalmak kulaktaki tüy hücrelerini fazla çalıştırabilir ve bu da bu hücrelerin ölmesine neden olabilir. Gürültüye maruz kalma durduktan sonra bile zararlı etkiler devam edebilir. İç kulağa veya işitsel sinir sistemine verilen hasar genellikle kalıcıdır. İşitme cihazı kullanmanız için doktorunuz sizi yönlendirebilir.

Bununla birlikte, kulaklarınızı çok yüksek ve çok uzun süren seslerden koruyarak kendinizi gürültüye bağlı işitme kaybından koruyabilirsiniz. Yüksek sesli müzik, ateşli silahlar, çim biçme makineleri gibi potansiyel zarar verici ses kaynaklarının farkında olmak önemlidir. 

Yüksek sesten kaçınmak, yüksek sese maruz kaldığınız süreyi azaltmak işitme duyunuzu korumak ve yaşlandıkça kaybedebileceğiniz işitme miktarını sınırlamak için yapabileceğiniz kolay şeylerdir.

İşitme kaybı, çevrenizdeki konuşmaları ve sesleri duyma veya anlama yeteneğinizin azalmasıdır. Kulağın herhangi bir parçası veya beyninize sesler hakkında bilgi taşıyan sinirler normal şekilde çalışmadığında işitme kaybı meydana gelebilir. Bazı durumlarda işitme kaybı geçici olabilir. Bununla birlikte, kulağın hayati bölümleri onarılamayacak şekilde hasar gördüğünde kalıcı hale gelir. Kulağın herhangi bir kısmının hasar görmesi işitme kaybına neden olabilir.

İşitme kaybı insanların yaşam kalitesini ve ruhsal durumlarını olumsuz etkilemektedir. Başkalarını anlamakta güçlük çekerken ve sosyalleşmekte zorlanırken kaygı seviyeniz artabilir. Diğer insanlarla sürekli bir iletişim için işitme cihazı kullanabilirsiniz.

Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecenizi ve tipini belirlemek için gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Doğru işitme cihazı tespiti ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz uzmanlarımız tarafından belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır.


Biz Sizi Arayalım