

Hiç bir an dengenizi kaybettiğinizi hissettiğiniz geçici bir baş dönmesi yaşadınız mı? Kısa süreli bir baş dönmesine sahip olmak oldukça yaygın olsa da, uzmanlar yaşamları boyunca yaklaşık on kişiden dördünün önemli bir baş dönmesi atağı nedeniyle doktora gittiğini tahmin ediyor. Bu denge kaybı tümü iç kulakla ilişkili olan bir süzülme, dönme ve hatta baygınlık hissi anlamına gelebilir.
İşitme kaybı olan bireylerin genelde denge sorunları vardır. Orta ve orta ileri yaş grubu işitme kaybı olan hastalarda dengesini kaybedip düşme durumu yaşanabilmektedir. Yaşlı insanlar için düşmek çok korkutucu olabilir ve oldukça ciddi yaralanmalara yol açabilir. Yaşlandıkça, işitme ve dengemiz doğal olarak azalır. Giderek artan bir araştırma grubu, şimdi işitme kaybının artan düşme riskine katkıda bulunabileceğini öne sürüyor. Bu düşmeler yaralanmaya neden olmasa bile, yine de korkutucu olabilir ve çoğu zaman bireylerin bir sandalyeye çekilmesine ve kalkmaktan kaçınmasına neden olabilir,. İşitme kaybı bireyi daha zayıf bir hale getirebilir; düşmeye daha yatkın hale getirerek olumsuz bir döngü oluşturabilir..
İşitme kaybı ve denge sorunları yakından ilişkilidir. Biri genellikle diğerini tetikler.
Araştırmalar işitmenin dengemizi doğrudan etkileyebileceğini ve özellikle dengemiz başlangıçta o kadar iyi değilse daha kötü olabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmalar, belirli seslerin dengede olmamıza yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bu nedenle, bu sesleri duyamıyorsanız dengeniz zayıflayabilir ve daha fazla düşmeye neden olabilir. Ne yazık ki hafif bir işitme kaybı bile düşme riskimizi artırmaya başlayabilir.
Yapılan bir araştırmada 40-69 yaş arası kişilerde 25 dB işitme kaybı düşme şansınızı üç katına çıkarabilir. Başka bir araştırma ise yeni işitme kaybı teşhisi konan ama başka türlü sağlıklı 115.000 yaşlıdan, %13'ünün son üç yılda düşmeye bağlı bir yaralanma yaşadığını; işitme kaybı olmayan kişilerin sadece %7.5'inin bu oran olduğunu buldu. Aynı çalışma aynı zamanda işitme cihazlarının kullanılmasının yaralanmalı düşme olasılığını gerçekten geciktirebileceğini de öne sürüyor.
İç kulak birbirine bağlı iki bölümden oluşur: koklea ve labirent diyor. Koklea küçük, spiral şekilli kısımdır ve işitmeden sorumludur. Labirent, üç döngü gibi görünen kısımdır ve dengeden sorumludur.
İşitme kaybı, bunama da dahil olmak üzere çeşitli tıbbi, sosyal ve bilişsel hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bir Johns Hopkins araştırmacısı tarafından yürütülen yeni bir araştırma işitme kaybının başka bir büyük halk sağlığı sorunu için de bir risk faktörünün düşmeler olabileceğini öne sürüyor.
İşitme kaybı tedavi edilebilir ve bazı tedaviler daha fazla işitme kaybını yavaşlatabilir veya önleyebilir. Genel olarak dengenizden endişe duyuyorsanız veya düşme riskiniz konusunda endişeleniyorsanız; işitme duyunuzun kötüleştiğini fark ederseniz, işitme duyunuzu kontrol ettirmek ve işitme cihazı gibi bir müdahale almak olumlu bir fark yaratabilir. İşitme kaybınız olduğundan şüphe duyuyorsanız bizi aramaktan çekinmeyin, randevu almak için burayı tıklayın.