

Günlük yaşantımızda radyo ve televizyon, ev aletleri ya da trafikten gelen sesler gibi birçok gürültüye maruz kalıyoruz. Bu sesler normalde işitme duyumuza zarar vermeyen güvenli eşikteki seslerdir. Bir ses kısa süreli fakat aşırı yüksekse bu ses işitme duyunuza zarar verebilir. Ses hem yüksek hem de uzun süreli ise iç kulaktaki hassas yapılara zarar vererek işitme kaybı yaşamanıza neden olabilir. Buna Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı denmektedir.
Bazı meslek grupları gürültüye bağlı işitme kaybı açısından daha risklidir. Bu makalede İşitme Kaybı Yaşayabilecek Meslek Grupları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İşitme kaybı anında olabilir veya fark edilmesi uzun zaman alabilir. Geçici veya kalıcı olabilir ve bir kulağı veya her iki kulağı da etkileyebilir. İşitme duyunuza zarar verdiğinizi söyleyemeseniz bile, gelecekte, özellikle telefonda veya gürültülü bir odada diğer insanları konuşurken anlayamama gibi işitme sorunları yaşayabilirsiniz. İşitme duyunuza zarar verecek bir gürültüye maruz kalma her yaşta mümkündür. Gençler, çocuklar ve yaşlılar dahil her yaştan insan işitme kaybı yaşayabilir.
Ses, desibel adı verilen birimlerle ölçülür. 75 dB üzerindeki sesler işitme duyusuna zarar verebilir. 0 dB altındaki sesleri ise duymayız. 85 dB veya üzerindeki seslere uzun süre veya tekrar tekrar maruz kalmak işitme kaybına neden olabilir. Risk, gürültü seviyesi 80 dB’in altına indiğinde belirgin düzeyde önlenebilmektedir.
Mesleki işitme kaybı konusunda en çok risk altında olan meslek gruplarından biri tersanede çalışan kişiler olarak belirlenmiştir. Buradaki işitme kaybı yavaş bir şekilde ilerlediği için ilk başta işitme kaybı kendisini hissettirmeyebilir. Gürültülü ortamda çalışan kişilerin mutlaka kulaklık gibi koruyucular kullanmaları gerekmektedir. Bu önlemler alındığında hastalık tamamen engellenebilir. Gürültüye bağlı mesleki işitme kayıplarında genellikle işitme kaybı yaşayan kişi emeklilik zamanında bunun farkına varmaktadır.
İşitme kaybı riski altında olan başlıca meslek grupları;
Gürültüye bağlı işitme kaybı insanların yaşadığı en yaygın işitme kaybı türüdür. Neredeyse tüm kalıcı işitme kaybı vakalarından sorumludur ve iç kulaktaki hassas sensörlere zarar veren yüksek sese tekrar tekrar maruz kalmanın sonucudur.
İşitme duyunuzun kalıcı olarak zarar görebileceği nokta 85 dB'dir ve bunun için gürültülü çalışma ortamlarında çalışanları korumak için ülkemizde bazı standartlar geliştirmiştir. Bunlara uymak ve koruyucu önlemler almak oldukça önemlidir.
Öncelikle iş yerinde mutlaka koruyucu kulaklık takmak gibi önlemlerin alınması önemlidir. Yavaşça ilerler bu nedenle de işitme kaybının geliştiğini ilerleyen yaşlarda fark edebilirsiniz. Tedavi süreci ise basit ve ücretsiz bir işitme testi ile başlar. İşitme duyunuzu ölçmek için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Gürültünün çalışanda önlenmesi ile ilgili alınabilecek önlemler; Kulak koruyucular (KKD), çalışma süresinin kısıtlanması, dönüşümlü çalışma, gürültüye maruz kalma ve korunma yöntemleri ile ilgili eğitim ve sağlık gözetimidir. Fakat ilk başvurulması gereken yöntem gürültünün kaynağında önlenmesidir. Gürültünün kaynağında önlenmesi için mühendislik önlemler almak gerekmektedir. Daha teknolojik makineler, ses absorbsiyonu ve yansıma önleyici paneller kullanılabilir. Mesleki işitme kaybı risk grubunda çalışılan bir sektörse ortam ses ölçümleri ile sürekli olarak izlenerek iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır.
Ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. İşitme cihazları hakkında birçok bilgi alabilir ve bakım, onarım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılmaktadır. Ürünlerimizin yeniliği ve çalışanlarımızın tutkusu aracılığıyla mümkün olan en iyi işitme deneyimini sunmak için çalışıyoruz.