İşitme Kaybım İlerler mi?
İşitme Kaybım İlerler mi? | 15 Eylül 2021

İşitme kaybım ilerler mi sorusu işitme kaybı yaşayanlar için önemli bir sorudur. İşitme kaybı farklı etmenlere bağlı olarak her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yaşlılarda bu risk daha fazladır. İşitme kaybı yapısından ötürü gittikçe kötüleşebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir. 

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı tanımı itibariyle sesleri duymada azalmadır. Tek taraflı, iki taraflı ve ilerleyici şekilde görülebilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı sebeplerden ötürü işitme kaybı oluşabilmektedir. İşitme kaybında kulağın algıladığı ses dalgalarında azalma olur ve bu durum da kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler.

İşitme kaybının oluşum sebepleri doğumsal olduğu gibi daha sonra ortaya çıkan kaza veya hastalıklar sonucunda oluşabilmektedir. İlaç kullanımı da işitme kaybını oluşturan sebepler arasında yer almaktadır. Özellikle kanser tedavisi gören hastalar için kemoterapi ilaçları ve idrar söktürücü nitelikte olan ilaçlar işitme kaybına yol açabilmektedir. 

Yaşın ilerlemesi de en önemli sebeplerden birisidir. Özellikle 40 yaş sonrasında yaşlılığa bağlı olarak iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonlar ya da metabolik hastalıklar; şeker veya endokrin hastalıklar da enfeksiyonel hastalıklar gibi işitme kaybında önemli rol oynamaktadır. 

Bazı işitme kayıpları önlenebilir değildir ancak gürültü nedeniyle işitme kaybı önlenebilecek bir kayıptır. Bu tür işitme kaybı riskinizi azaltmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Yüksek sese sürekli maruz kalmak dokuların zedelenmesine yol açtığı için yine işitme kaybına yol açmaktadır. İş nedeniyle yüksek sese maruz kalınıyorsa kulak koruyucu takılabilir. Örneğin çok gürültülü bir etkinlikte bulunduktan sonra işitme duyunuzun farklı olduğunu düşünüyorsanız, bu demektir ki muhtemelen gürültü nedeniyle geçici bir işitme kaybı yaşıyorsunuz. Bu işitme kayıpları genellikle kendiliğinden geçmektedir.

İşitme Kaybının Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybı belirtileri ani veya aşamalı olarak görülebilir. Genelde herhangi bir belirti oluşmazken bazı hastalarda kademeli şekilde işitme kaybı meydana gelebilir. Her zaman çok fazla belirti vermeyecek işitme kayıpları tedavi edilmediğinde kişinin duyma yetisini tamamen kaybetmesine yol açabilmektedir. İşitme kaybının belirtileri genel olarak şu şekildedir;

  • Sıklıkla karşı tarafın söylediği kelimeler duyulmuyorsa, 
  • Kalabalık ortamlarda sesler anlaşılmıyorsa, 
  • Televizyon gibi cihazlar karşısında normalden daha fazla sesi açarak işitme yapıyorsanız, 
  • Sohbeti takip ederken zorlanıyor veya sözcükleri kaçırıyorsanız işitme kaybı oluşumu mevcuttur. 

İşitme Kaybı İlerler mi?

İşitme kaybı ilerlemesi kişiden kişiye ve hastalığın oluşumun nedenine bağlıdır. Genel olarak işitme kaybı yaşa bağlı olduğunda ilerleme eğilimi gösterir. Ancak daha erken yaşlarda işitme kaybı uzun bir süre kötüleşmez. Tedavi sürecinin başlaması da yine işitme kaybının ilerlemesinin önüne geçer. İşitme cihazları da durumun kötüleşmesinin önüne geçer. Bu durumda işitme anlamında ufak bir kayıp yaşandığında bile mutlaka gerekli uzman desteği ve tedavisi talep edilmelidir. 

İşitme Kaybı Tedavi Edilir mi?

İşitme kaybı tedavisi, işitme kaybının türüne ve nedenine bağlı olarak değişir. Sorun kulak kiri ise temizleme işlemi yapılır ya da enfeksiyon mevcutsa ilaç tedavisi uygulanır. Kulak zarı veya kemikçiklerde hasar veya yapısal bir sorun varsa, ameliyatla onarılması sağlanabilir. Sorun koklea veya işitme sinirindeyse, işitme cihazı veya koklear implant önerilebilir. şitme cihazları, kulağın içine veya arkasına uyan ve sesleri daha yüksek hale getiren cihazlardır. Odyolog tarafından, gelen sesin, işitme bozukluğu olan kişinin net bir şekilde duymasını sağlayacak kadar yükseltilmesi için ayarlanırlar.

Bazen işitme kaybı o kadar şiddetlidir ki en güçlü işitme cihazları sesi yeterince yükseltemez. Bu durumlarda koklear implant önerilebilir.

İşitme kaybı tedavisi için kesin bir yöntem yoktur. Kişideki işitme kaybının boyutuna, kaybın hangi etmenden kaynaklandığına ve nasıl oluştuğuna dair tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Genel olarak ise işitme kaybı tersine çevrilmez. Bu durumda işitme cihazları sözel ve işitsel iletişimi yeniden kurmak açısından yararlıdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte işitme cihazları da önemli yardım ve destek sunar. Kişilerin yaşam kalitelerinin artmasını ve sesleri tekrar kolayca işitebilmelerine önemli katkı sağlar.

Ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. 


Biz Sizi Arayalım