

İşitme kaybı sorunu milyonlarca bireyi etkiliyor. Günlük aktivitelere kısıtlama getiren bu sağlık sorunu yaşam kalitenizi beklenmedik şekilde düşürebilir. Arkadaşlarla sohbet gibi basit gündelik işler bile bazen yorucu bir hale gelebilir.
Bu nedenle günümüzde pek çok kişi işitme kaybını çözebilir miyim konusunu araştırıyor. İşitme kaybı türüne göre farklı tedavi yöntemleri mevcut olsa da tam olarak işitme eski haline geri getirilemez. İşitme kaybı için ameliyat gerekli olmayan durumlarda alternatif çözümler uygulayanlar da bulunmaktadır. Özellikle kulak çınlaması için uçucu yağlar kullanılsa da bilimsel olarak bu tedavi yöntemleri kanıtlanmamıştır. Üstelik kulağınıza alerjik reaksiyon yaparak zarar verebilirler.
Doğal yaşlanma, gürültüye maruz kalma ve diğer nedenlerle çoğu yetişkinin yaşadığı işitme kaybını iyileştirmek, diğer bazı tıbbi durumları düzeltmek kadar kolay olmayabilir. Fakat çok iyi bir işitme kazanımı için işitme uzmanını ziyaret etmek ve doğru tip işitme cihazı çözümü ile yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
İşitme kaybı sorunu için en etkili tedavi, erken teşhistir. Bu nedenle işitme kaybı tedavisi için ne kadar erken başlarsa o kadar yol kat edilir. Ayrıca işitme kayıplarında tanı koymak günümüzde oldukça kolay hale gelmiştir. Fiziki muayene, hastanın geçmiş hikâyesi ve odyolojik değerlendirme ile tanı rahatlıkla konulabilir. İşitme kaybı türüne göre çözüm üretilmektedir.
Kaynak olan bölge ve sebebe göre ve işitme kaybı şiddetine göre alternatif çözümler bulmak ve hızlı sonuç alma uygulamaları artık mümkün hale gelmiştir. İşitme kaybı yaşayan birey için özellikle çevre ve aile desteği çok önemlidir. Erken tanı ile hastalık tedavisinde büyük ilerleme yaşanmaktadır. Her tip işitme kaybı için uygulanan farklı yöntemler bulunmaktadır.
İletim tipi işitme kayıpları dış kulak ve orta kulak bölgesini etkileyen bir işitme kaybıdır. Özellikle orta kulak enfeksiyonlarında acilen etkili tedavi uygulanmalıdır. Eğer tedavi edilmezse yıllarca akan bir kulakla birlikte işitme kaybı ve beyne yayılan iltihaplar oluşabilmektedir. Geniz eti problemi yaşayan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. İlk tedavi adımı olarak ilaç tedavisi uygulanır. Düzelme olmazsa ardından kulak zarına tüp takılır. Cerrahi tedavide, çocukların geniz etleri alınır, kulaklarındaki sıvı boşaltılır ve kulak zarlarına küçük havalanma tüpleri takılır. Yaklaşık 6 ay kulakta kalan tüpler sonucunda genellikle hastaların yüzde 90- 95’i iyileşme gösterir. Yüzde 5 ile 10 gibi küçük bir aralıkta ise kulaklar bazen tekrar sıvı toplayabilir ve bu gruba yeniden tüp uygulaması yapılması gerekebilir. Tekrar tüp takılma ihtiyacı duyulan kulaklara genellikle silikon T tüpler takılır ve bu tüpler aksi bir durum olmadıkça minimum 1 yıl kulakta kalır. Tedaviye geç kalınırsa kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Kalıcı işitme kaybı olduktan sonra işitme cihazı çözüm olmaktadır.
Sensorinöral işitme kayıpları ani işitme kayıpları sonucunda olan hastalıklardır. Burada hasta genellikle çok yüksek sese maruz kalmış olabilir. Kısa sürede ortaya çıkan, çoğunlukla tek tarafta meydana gelen hafif veya çok şiddetli duyma kaybıdır. Genellikle kokleanın belirli kısımları bu kayıptan etkilenir. Erken tedavi sonucunda iç kulak tipi işitme kaybı büyük oranda düzeltilebilir. Medikal tedavi yöntemleri ile düzeltilemeyen işitme kayıplarında 6 ay ya da bir yıl kadar beklenir. Daha sonra işitme cihazı uygulamasına gidilir.
Yaşa bağlı işitme kayıpları zamanla yüksek ses ve gürültüye de bağlı olarak yıpranma şeklinde olabilir. Bu yıpranma süreçleri 30. yaşın doldurulmasıyla kişi farkına varmadan başlayabilir. Kayıpların tedavisi kullanılan yöntem işitme cihazıdır.
Sağırlık derecesindeki işitme kayıplarında halk arasında biyonik kulak olarak adlandırılan koklear implant uygulamaları ile tedavi sağlanır. Ancak koklear implant uygulanabilmesi için hastanın iç kulaktaki salyangoz yapısının ve işitme sinirinin varlığı gereklidir. Sinirsel tip işitme kayıpları büyük çoğunlukla işitme cihazları kullanımı ile tedavi edilmektedir.
İşitme kaybı derecesine göre işitme cihazı muayenesi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.