İşitme Kaybının Gizli Riskleri
İşitme Kaybının Gizli Riskleri | 19 Şubat 2023

İşitme kaybı, onu yaşayanlar ve sevdikleri için sinir bozucudur. Edi İşitme Cihazları tarafından yapılan son araştırmalar, yürüme sorunları, düşmeler ve hatta bunama ile de bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.

İşitme ve Sağlık Arasındaki Bağlantılar

Beyin taramaları bize işitme kaybının beyinde daha hızlı bir körelme oranına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. İşitme kaybı aynı zamanda sosyal izolasyona da katkıda bulunuyor. İnsanlarla eskisi kadar fazla birlikte olmak istemeyebilirsiniz ve olduğunuzda da pek sohbete giremeyebilirsiniz. Bu faktörler demansa katkıda bulunabilir.

Yürürken, kulaklarınız dengeye yardımcı olan ince ipuçlarını alır. Lin, işitme kaybının bu önemli sinyalleri susturduğunu belirtiyor. Aynı zamanda beyninizin sadece sesi işlemek için daha çok çalışmasına neden oluyor. Bu bilinçaltı çoklu görev, güvenli bir şekilde yürümek için gereken bazı zihinsel işlemlere müdahale edebilir.

Birçok Neden, Erken Belirtiler

Genler ve gürültü maruziyetinden ilaçlara, kafa yaralanmalarına ve enfeksiyonlara kadar her şey işitme kaybında rol oynayabilir. Yumuşak veya tiz sesleri algılamada yaşanan sorun, genellikle ses dalgalarını kulakta elektrik sinyallerine dönüştüren hassas saç hücreleri olan stereocilia'nın hasar gördüğünün ilk işaretidir. Yumuşak sesler, restoran gibi ortamlarda telefon konuşmalarını veya arka plan gürültüsünü içerir. Yüksek perdeli sesler, çocukların seslerini içerebilir. Kulak çınlaması olarak adlandırılan kulak çınlaması, olası işitme kaybının başka bir erken sinyalidir. 

Sizi Engelleyen İşitme Cihazı Efsaneleri

İşitme cihazları bu riskleri azaltabilir mi? İşitme cihazı kullanmanın hiçbir dezavantajı olmadığı. Onları deneyen çoğu kişiye yardımcı olurlar. Ve bu insanlarda, dünyadaki tüm farkı yaratabilirler; insanların arkadaşları ve aileleriyle yeniden ilişki kurmalarına ve yeniden daha fazla dahil olmalarına olanak tanırlar. İşitme duyunuzun azaldığını düşünüyorsanız, işitme kontrolü için bir odyologdan randevu almaya değer olduğunu gerçek. İşitme kaybınız varsa, aşağıdaki mitlerin yardım almanıza engel olmasına izin vermeyin.

"Duymam  o kadar da  kötü değil."

İşitme cihazı kullanıcıları, işitme kaybı için yardım almadan önce ortalama 10 yıl beklerler. Ancak bu süre zarfında sevdiklerinizle iletişim zorlaşır, izolasyon ve sağlık riskleri artar. 

"İşitme cihazı takmak, yaşlı olduğum ve buna hazır olmadığım anlamına geliyor."

İşitme kaybının yaşlandığınız anlamına gelmesinden endişe duymanız ve bunu saklamak istemeniz normaldir. İşitme bozukluğu olan pek çok kişi, konuşmalara ve etkinliklere katılmak yerine sessizce oturur, çünkü işitme sorunlarının kendilerini aciz veya yetersiz göstereceklerinden korkarlar. Gerçek: Başkalarıyla bağlantı kurmak, beyninizin daha genç kalmasına ve hayata dahil olmanıza yardımcı olabilir.

"İşitme cihazlarının görünüşünü sevmiyorum."

Büyük, eski günlerini unutun. Günümüzün işitme cihazları her zamankinden daha küçük (ve daha az göze çarpıyor).

“İşitme cihazlarının kullanımının zor olduğunu duydum.”

Siz, merkezi işitme sisteminiz ve beyniniz işitme cihazlarıyla yaşama alışırken bir alışma dönemi vardır. Bu nedenle çoğu doktor ve işitme merkezi bir deneme süresi içerir, böylece seçtiğiniz tipin (ister minyatür kulak arkası ister kulağınıza oturan model olsun) sizin için doğru olduğundan emin olabilirsiniz.

Tanımlar

  1. Sosyal izolasyon : Sağlığı etkileyebilecek yalnızlık. Sosyal olarak izole edilmiş insanların başkalarıyla günlük temasları çok azdır, tatmin edici ilişkileri azdır ve aidiyet duygusundan yoksundurlar. Sosyal izolasyon, kötü beslenme, sigara, alkol kullanımı, egzersiz eksikliği, depresyon, bunama, kötü uyku ve kalp hastalığı riskini artırabilir.
  2. Demans (di-men-sha) : Beyni etkileyen çeşitli bozuklukların neden olabileceği bir beyin işlevi kaybı. Semptomlar arasında unutkanlık, düşünme ve muhakeme bozukluğu, kişilik değişiklikleri, ajitasyon ve duygusal kontrol kaybı yer alır. Alzheimer hastalığı, Huntington hastalığı ve beyne yetersiz kan akışının tümü bunamaya neden olabilir. Çoğu demans türü geri döndürülemez.
  3. Koklear implant : İşitme (işitme) sinirini uyarmak için iç kulağa implante edilen bir cihaz. İleri derecede işitme kaybı olan çocuklarda ve yetişkinlerde ses algısını geri kazanmaya yardımcı olmak için kullanılır.


Biz Sizi Arayalım