

Kulaklar doğumda tamamen gelişmiştir. Bebekler yumuşak ve yeterli seviyedeki sesleri hemen duyabilmektedir. İşitme, karmaşık bir sistemdir ve saniyeler içerisinde gerçekleşir. İşitme veya işitme sistemimizin anatomisi son derece karmaşıktır, ancak genel olarak biri 'çevresel' ve diğeri 'merkezi' olarak adlandırılan iki kısma ayrılabilir. İşitme nasıl gerçekleşir? İşitme nedir? sorularının detaylı yanıtlarını makalemizde bulabilirsiniz.
Periferik yani çevresel sistem temel olarak üç bölümden meydana gelir. Bu bölümler dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır.
Merkezi işitme sistemi, işitme sinirinden ve beyin sapı boyunca ve beynin işitme korteksine doğru son derece karmaşık bir yoldan oluşur.
Çevremizdeki havada titreşimler şeklinde olan ses dalgaları, başımızın her iki yanındaki kulak kepçesi tarafından toplanarak kulak kanallarına iletilir. Bu ses dalgaları kulak zarını titreştirir. Kulak zarı, kulak kanalındaki ses titreşimlerine o kadar hassastır ki en zayıf sesi bile algılayabilir ve en karmaşık ses titreşimlerini bile iletebilir.
Ses dalgalarının neden olduğu kulak zarı titreşimleri, orta kulaktaki minik kemik zincirini (kemikçikler- çekiç, örs ve üzengi) hareket ettirerek ses titreşimlerini iç kulağın kokleasına aktarır. Koklea kemikli bir yapıdır ve salyangoz gibi görünür. İçinde sıvı ve tüy hücreleri bulunur. Orta kulağınızdaki kemikler hareket ettiğinde iç kulağınızdaki sıvı hareket etmeye başlar. Bu hareket tüy hücrelerini tetikler. Tüm tüy hücreleri aynı anda hareket etmez. Farklı tüy hücreleri farklı sesler için hareket eder.
Bunun nedeni, bu zincirdeki üç kemiğin sonuncusu olan üzengi, orta kulağı iç kulağın kokleasından ayıran kemik duvarındaki zarla kaplı bir pencerede yer almaktadır. Üzengi titreşirken, kokleadaki sıvıların dalga benzeri bir şekilde hareket etmesini sağlayarak mikroskobik olarak küçük 'kıl hücrelerini' uyarır.
Kokleadaki 'tüy hücreleri', ses perdelerine veya ses frekanslarına bağlı olarak farklı seslere yanıt verecek şekilde ayarlanmıştır. Yüksek tiz sesler, kokleanın alt kısmındaki 'tüylü hücreleri' ve kokleanın üst kısmındaki alçak tiz sesleri uyaracaktır. Her 'kıl hücresi' yanıt vermek üzere ayarlandığı sesin perdesini veya frekansını algıladığında, işitme siniri boyunca hızlıca hareket eden sinir uyarıları üretir.
Bu sinir uyarıları, beynin işitme merkezleri olan işitme korteksine gelmeden önce beyin sapında karmaşık bir yol izler. Bu, sinir uyarılarının akışlarının anlamlı sese dönüştürüldüğü yerdir.
Tüm bunlar, saniyenin çok küçük bir kısmı içinde gerçekleşmektedir. İşte işitme aşamaları bu adımlardan oluşur.
Bazı bebeklerin doğumda işitme kaybı vardır. Kulaklarının bir veya daha fazla bölümü sağlıklı bir şekilde çalışmayabilir. Bazı çocuklar büyüdükçe işitme duyularını kaybederler. Yetişkinlerde görülen işitme kaybı ise yüksek ses, hastalık veya yaş nedeniyle olabilir. İşitme kaybınız olabileceğini düşünüyorsanız, test için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek bir işitme testi yaptırabilirsiniz.
Dış veya orta kulakta sorun yaşıyorsanız bu, iç kulakta kokleaya yetersiz ses aktarımı olduğu anlamına gelir. Genelde bu, ses seviyesini etkiler, böylece yeterince duyabileceğiniz yükseklikte sesler iletilemez.
Başka bir işitme kaybı örneği kulak kanalında veya kulak zarında kulak kiri nedeniyle tıkanmanın etkisi olabilir. Buna iletim tipi işitme kaybı denir çünkü ses titreşimleri verimli bir şekilde iletilmez. Bu durumda koklea hala normal çalışmaktadır ancak orta kulakla bağlantısı yoluyla yeterli bilgi alamıyordur.
Sorun iç kulaktaki koklea ile beyin arasında bir yerde ise buna sensörinöral işitme kaybı denir. Dış ve orta kulaklardan geçen yol normal şekilde işliyor, ancak ses kokleaya ulaştıktan sonra, kokleadaki hassas tüy hücrelerine' veya işitme sinirine verilen hasar nedeniyle beyne giden işitsel yoldaki sorundan kaynaklanıyor olabilir.
Sensörinöral işitme kaybının birden çok nedeni vardır ancak aşırı gürültüye maruz kalma veya yaşlanmanın etkileri en fazla görülen sebeplerdendir. Sensörinöral işitme kaybının en net belirtileri, berrak ve kesintisiz bir şekilde işitmede genel bir zorluk ve arka plan gürültüsü gibi zor dinleme koşullarında konuşmayı anlama problemleri olarak gösterilmektedir.
Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme testi yaptırabilir ve en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır.