İşitme Sinirleri Nerede Bulunur?
İşitme Sinirleri Nerede Bulunur? | 12 Nisan 2021

İşitme sinirleri, insanların en önemli duyu organlarından biri olan kulağın doğru işlemesine yardımcı olan yapıdır. İşitme sinirleri sayesinde beyne iletilen sinyaller, insanların duyduklarını algılamalarına yardımcı olmaktadır. 

Pek çok insan, kulakta işitme sinirleri nerede bulunur sorusuna bir yanıt aramaktadır. Ancak her şeyden önce kulak yapısının bilinmesi gerekmektedir. Kulaklar, duyma için en gerekli ve en hassas organlar arasında yer almaktadır. Kulakların yapısı ise temel olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

  • Dış kulak
  • Orta kulak
  • İç kulak şeklindedir

Yukarıda da belirtildiği gibi 3 kısımda incelenen kulağın her bir bölümünün farklı işlevleri ve görevleri vardır. İnsanlar, dışarıdaki sesleri hemen duyabilmekte ve algılayabilmektedir. İşte bu duyma ve algılama işlevlerinin tamamı kulak bölümleri ve işitme sinirleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Kulak yapısında bulunan dokulardan bir tanesinin bile doğru işlememesi durumunda işitmede azalma ya da işitme kaybı gibi olumsuz durumlar yaşanabilmektedir. İşitme siniri, işitsel bilgilerin beyne iletilmesinde ve dengenin korunmasında anahtar rol oynar. Bu nedenle hasar, önemli işitme ve denge sorunlarına neden olabilir.
Kulağın 3 temel bölümü hakkında bilgi almak ve kulak içi dokuların işlevlerini tam anlamıyla öğrenmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz. 

Dış Kulak 

Dış kulak, adından da anlaşıldığı üzere kulağın en dış kısmını oluşturmaktadır. Kulak kepçesi, kulak zarı ve kulak yolu, dış kulağın parçalarıdır. Kulağın dışarıdan görünen bu kısmında kulak kiri de salgılanmakta ve bu sayede iç ve orta kulak zararlı dış etkenlerden korunmaktadır. Tıp dilinde serumen olarak bilinen kulak kiri sayesinde kulak sağlığı korunmaktadır. Ancak fazla kir birikmesi durumunda geçici sağırlık yaşanma ihtimali mevcuttur. 

Orta Kulak 

Orta kulak, iç ve dış kulağın arasında yer alan dokuları kapsamaktadır. Orta kulağın içerisinde yer alan dokular ise şu şekildedir: 

  • Çekiç kemiği
  • Üzengi kemiği
  • Örs kemiği
  • Östaki borusu 
  • Oval pencere

Belirtilen her bir doku ve kemik, iç ve dış kulak arasındaki teması sağlamaktadır. Bu sayede her bir kulak dokusu işlevini doğru bir şekilde yapabilmektedir. Orta kulakta bulunan küçük kemikler, dokulara temas ederek kötü görevi görmekte ve herhangi bir kopukluğun yaşanmamasını sağlamaktadır. 

İç Kulak 

İç kulak, kulak yapısının en önemli dokularının bulunduğu alandır. Bu dokular; 

  • Dalız
  • Kulak salyangozu 
  • Yarım daire kanalları olmaktadır. 

Bu dokular, işitilen sesin sinirler yardımıyla beyne iletilmesini sağlamakta ve beynin o sesi anlamasına yardımcı olmaktadır. İşitme sinirleri nerede bulunur sorusunun cevabı ise iç kulaktır. 

Dış ve orta kulak bölgelerinde kulak yapısı korunmakta ve iç kulak ile köprü kurulmaktadır. Bu sayede kulak dengesi sağlanmaktadır. İç kulakta bulunan sinirler, algılanan sesi beyne iletir ve beyin iletilen sesi çok hızlı bir şekilde çözümleyerek duyma sürecini tamamlamaktadır. Ancak bu dokularda herhangi bir sorun olması durumunda sesler daha az anlaşılmakta ve ses algılama sorunları meydana gelmektedir. İşitme siniri hasarı birkaç faktörden kaynaklanabilir. Örneğin, travma, enfeksiyon (menenjit gibi) veya yüksek doz antibiyotikler veya belirli kanser ilaçları gibi ototoksik ilaçların kullanımından sonra işitme sinirlerinde hasar meydana gelebilir.

İşitme sinirlerinde herhangi bir sorun olduğunda sağlıklı işitme de etkilenmektedir. Bu durumdan etkilenen insanların sayısı bilinmemektedir, ancak güncel bilgiler işitsel sinirlerde meydana gelen hasarların işitme bozukluklar konusunda ve işitme kaybında önemli bir rol oynadığını göstermektedir. İşitme cihazları ya da koklear implantlar işitsel sinirlerde meydana gelen hasarlar konusunda yardımcı olabilmektedir.

İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, ücretsiz işitme testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. İşitme cihazları hakkında birçok bilgi alabilir ve bakım, onarım hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılmaktadır. Ürünlerimizin yeniliği ve çalışanlarımızın tutkusu aracılığıyla mümkün olan en iyi işitme deneyimini sunmak için çalışıyoruz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Biz Sizi Arayalım