Eğer duyma yetiniz ile ilgili bir sıkıntı yaşadığıysanız veyahut ufak tefek duyma problemleri ile doktorunuza başvurduysanız doktorunuz sizi odyometriste yönlendirecektir. Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
Odyolog ve odyometristler tarafından yapılan testler sessiz oda ve kabinlerde yapılmaktadır. Yapılan testlerin sonucunda uzman KBB doktorları sorunu inceleyip değerlendirebilmektedirler. Yaş ilerlemesiyle birlikte ortaya daha fazla çıkmaya başlayan işitme sorunları işitme testleri sayesinde rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Kendinizde fark etmeye başladığınız işitmeyle ilgili sorunları ertelemeden doktorunuza başvurmalısınız. Her rahatsızlığın tedavisinde olduğu gibi işitme kaybının da tedavisine erken başlamak yararınıza olacaktır.
İşitme fonksiyonlarının incelenmesi ve takibi, oluşabilecek herhangi bir sorunun önceden tespiti ve engellenmesi veya soruna tanı koyulması ile ilgilenen bilim dalına odyoloji denir. Temel konusu işitme rahatsızlıklarının tespiti ve tedavisi olan odyoloji özellikle bebek ve çocuk hastalarda rahatsızlığın tespiti ve rehabilitasyonu aşamasında oldukça büyük önem taşımaktadır. Odyologlar yapılan tarama ve testlerde görülen rahatsızlıklar sonucu gerekli görülen durumlarda uygun bir işitme cihazı, yardımcı olacak dinleme cihazları veyahut koklear implant uygulaması ve bu uygulamanın takibi gibi işlemlerle ilgilenerek rahatsızlığın rehabilitasyon sürecini kontrol ve takip ederler.
Daha önce kulak yaşı diye bir şey duydunuz mu? Bilindiği üzere yaş ilerlemesi ile birlikte duyma yetisinde kayıplar ve azalmalar artmaktadır. Bundan ötürü belirli frekans aralığındaki sesleri duymamaya başlarlar. İşitme testi gerekip gerekmediğine uzman bir KBB doktoru tarafından gerekli görüldüğünde gerçekleştirilir. Başvurduğunuz KBB doktoru gerekli gördüğü durumlarda sizleri odyolog ve odyometrislere yönlendirir ve bazı işitme testleri uygulanır. Birden fazla işitme testi uygulaması vardır. Bunlardan ilki saf ses odyometrisidir ve oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde her iki kulağa farklı ses frekanslarında sesler gönderilir ve duyabildiğiniz minimum ses şiddeti belirlenmiş olur.
Hasta sessiz bir kabine alınır ve bu kabinde bulunan kulaklığı takması istenir. Kulaklığı takan hastaya herhangi bir ses duyduğunda elinde bulunan butona basması söylenir. Bu test sayesinde hastanın hava yolu ve kemik yolunun işitme düzeyi de belirlenmiş olur ve işitme kaybının derecesi ölçülür. Bu test uygulanırken hastanın odyometriste eğer kulaklarında çınlama şikayeti de varsa bildirmesi gerekmektedir. Bu sayede gönderilen ses çınlama şikayeti bulunan hastalara özel tonda gönderilir. Bu testin yanı sıra timpanometri, akustik refleks testleri gibi farklı testler de yapılmaktadır.
Bebeklerde hastaneden çıkmadan yaptırılması gereken işlemlerden biri olan işitme testi eğer bebek hastaneden çıktıktan sonra yapılmadığı fark edilir ise geç kalmadan ve bebek iki ayını tamamlamadan önce gerekli işitme testleri yapılmalıdır. Bebeklerde erken teşhis ve tanı ilerleyen büyüme süreçlerinde konuşma, dil becerileri ve kendini ifade etme gibi yeteneklerinin gelişmesinde büyük rol oynar.
İşitme ile ilgili sorunların başlangıcında kendinizi takip ederek eğer duyma ile ilgili aşağıdaki sorunlardan birini yaşıyor iseniz test yaptırmak için geç kalmadan bir uzmana başvurmalısınız. İşitme testi başvurusu için https://www.ediisitme.com.tr/hizmet-ucretsiz-isitme-testi-15 burdan detaylı inceleyebilir ve bizlere ulaşım sağlayabilirsiniz.