İşitme testi nasıl yapılır? İşitme testi ne kadar sürer?
İşitme Testi Nasıl Yapılır? | 17 Kasım 2020

Farkında olmasanız bile belli bir derecede işitme kaybı birçok insanı etkiler. Hafif dereceli işitme kayıpları genelde göz ardı edilir ve teşhis edilemez. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya çapında yaklaşık 466 milyon kişi işitme kaybına sahip. İşitme testi nasıl yapılır? İşitme testi ne kadar sürer? gibi sorular birçok insanın merak ettiği konulardandır. Bu makalede işitme testi hakkında bilgileri bulabilirsiniz. 

İşitme Testi Ne Zaman Yaptırılır?

Doktorunuz işitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsa işitme testi yaptırmanızı isteyebilir. Bir şeylerin kötü gittiğini düşünmenize gerek yoktur. İşitme testleri, doktorların kulaklarınızın iyi çalıştığından emin olmak için kullandıkları yöntemdir.

Yaşla birlikte işitme kaybı daha olası hale gelir. 45 ila 64 yaş arasındaki insanların yaklaşık %14'ünde işitme kaybı vardır, ancak bu 65 yaş ve üstü kişilerde %30'dan fazla bir oranı bulabilir. Bu nedenle doktorunuz, işitme duyunuzu yetişkin olarak yalnızca bir kez değil, birkaç yılda bir test etmek isteyecektir.

Uzmanlar, yetişkinlere 50 yaşına kadar her 10 yılda bir ve sonrasında her 3 yılda bir işitme testi yaptırmalarını tavsiye ediyor.

İşitme Testine Neden İhtiyacınız Var?

Bazı insanlar işitme kaybı olduğunu düşünebilir. İnsanların kalabalık bir odadayken onlarla konuştuğunu duymakta güçlük çekiyorlar ya da herhangi bir medya aracının sesini farkında olmadan fazla yükseltmiş olabilirler. İşitme kaybı bazen etrafındakilerin bireyi uyarması ile anlaşılabilir. 

İşitme kaybınız olduğunu fark etmeyebilirsiniz, çünkü bu genellikle aşamalı bir süreçtir. Bu nedenle, iyi olduğunuzu düşünseniz bile, doktorunuz yapmanız gerektiğini söylediğinde bir işitme kliniğine giderek muayene olmak önemlidir. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en hızlı ve güvenilir şekilde işitme testi yaptırabilirsiniz. 


Yetişkinlerde görülen işitme kaybının birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları;

  • İş yerinde sık sık yüksek sese maruz kalmak,
  • Çim biçme makinesi gibi yüksek sesli elektrikli aletler kullanmak,
  • Ateşli silahlar kullanmak,
  • Sürekli olarak maruz kalınan yüksek sesli müzik, 
  • Çok fazla kulak kiri,
  • Kafa travmaları,
  • Enfeksiyonlu hastalıklar geçirmek,
  • İşitme kaybı yapabilen bazı ilaçları kullanmak, 
  • Genetik faktörler. 

İşitme kayıplarını gidermek için hiçbir şey yapmayan yetişkinler, normalde zevk alacakları sosyal çevrenin de dışında kalmış hissedebilirler. Çünkü iletişim onlar için daha zor olmaya başlar. İzolasyon, işitme kayıpları için yardım almadıkları sürece insanların depresyona girme ihtimalini de artırır.

İşitme Testi Uygulaması

İşitme testi yaptıran çoğu yetişkinden kulaklık takması ve her seferinde tek bir kulağa farklı ses ve perdelerde çalınan kısa sesleri dinlemesi istenir. Her bir sesi duyup duyamayacağınız, tiz veya alçak sesler, kısık veya yüksek sesler duyup duyamayacağınızı ve sol veya sağ kulağınızda işitme kaybı olup olmadığını gösterir. Bu işlem acısızdır ve hızlıca tamamlanır. 

Bazı işitme testleri sırasında, her seferinde tek bir kulakta çalınacak olan farklı ses seviyelerinde size dinletilen konuşmaları da anlamanız istenebilir. Sesler kulaklığınızdan sessizce çalınacak ve az önce söylendiği kelimeleri tekrarlamanız istenecektir. Bu test sessiz veya gürültülü bir odada yapılabilir çünkü bazı insanlar arka planda gürültü olduğunda sesleri duymakta güçlük çekerler.

İşitme Testi Sonuçları Ne İfade Ediyor?

İşitme testi yaptırdınız ve şimdi bu sonuçlar ne anlama geliyor merak ediyorsunuz. İşitme testi mutlaka geçmeniz gereken bir sınav değildir. Kulaklarınızda işitme kaybınız olup olmadığını ve işitme kaybı derecesi belirlemede yardımcı olur. 

Ses yoğunluğu, desibel adı verilen birimlerle ölçülür. Biri kulağınıza fısıldadığında, bu 30 desibeldir. Normal konuşma 60 desibeldir. Kulağınızda bağırmak 80 desibelden başlar. 25 desibele kadar işitme kaybı olan yetişkinler normal işitmeye sahiptir. 

İşitme Kaybı Tedavisi

İşitme cihazı takmanız gerekip gerekmediğini uzman odyomeristler size bildirecektir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok işitme cihazı vardır. 

İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız ve işitme cihazı testi yapılmasını istiyorsanız kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır.
 


Biz Sizi Arayalım