

Erkekler arasında daha fazla olduğu düşünülen yüksek tansiyon aslında kadınlarda da oldukça sık görülür. Yüksek tansiyon görülme sıklığı erkekler ve kadınlar arasında hemen hemen eşittir. Hatta, kadınlar menopoza girdikten sonraki yaşlarda hipertansiyon kadınlarda erkeklere nazaran daha sık olabilir. Tansiyon yüksekliğinin cinsiyet ile direk bir ilişkisi bulunmamasına rağmen, kadınlara ait bazı durumlar kadınların riskini artırabilir.
Bazı kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımının yüksek tansiyona sebep olduğu bulunmuştur. Vücut ağırlığı fazla olanlarda, hamilelikleri sırasında yüksek tansiyonu olanlarda, böbrek hastalıkları bulunanlarda ve ailelerinde yüksek tansiyon bulunan kadınlarda risk daha fazladır.
Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar sigara da kullanıyorsa, risk daha da artar.
Doktorunun verdiği öğütlere göre davranan ve tansiyonunu kontrol altında tutabilen kadınlar rahatlıkla sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilir.
Yüksek tansiyonun anneye ve bebeğe zarar verebileceği, hamileliğin tansiyonu daha da yükselteceği gibi gerçekler akıldan çıkarılmamalıdır.
Her hamilenin şartları farklı olabilir ve doktorunuz sizin şartlarınıza uygun tavsiyelerde bulunacaktır. Sorunsuz bir hamilelik dönemi için aşağıda belirtilen önlemlere uymak gerekir:
Kullanılan tüm ilaçlar doktora danışılmalıdır, doktora danışmadan bir ilaca başlanılmamalı veya bırakılmamalıdır.
Daha önce yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunmayan kadınların bazılarında hamilelik esnasında yüksek tansiyon ortaya çıkabilir. Hamileliğin neden olduğu yüksek tansiyon veya tıbbi adıyla “gestasyonel hipertansiyon” adı verilen bu durum, genellikle doğumdan sonra kaybolur.
Hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan ve doğum sonrası 6. haftaya kadar sürebilen, bir durumdur. Preeklamside yüksek tansiyonun yanı sıra, idrarda da protein görülür. İdrarda protein görülmesi böbrek hasarı olduğunun göstergesidir. Doğum sonrası genellikle ortadan kalkan preeklamsi, dikkatle takip edilmesi gereken bir durumdur.