Kulağınızda Çınlama ya da Uğultu Var mı?
Kulağınızda Çınlama ya da Uğultu Var mı? | 1 Temmuz 2022

Kulakta çınlama ya da uğultu hissediyor musunuz? Yalnız değilsiniz: “Tinnitus” olarak bilinen bu can sıkıcı his; genç ve yaşlı milyonlarca insanı etkiliyor. Neyse ki, zamanla kulak çınlamasını yönetebilir ve tedavi edebilirsiniz. Bu sinir bozucu sorunla etkili bir şekilde başa çıkmanıza Edi İşitme Cihazları yardımcı olacak gerçekleri sizlere anlatabilir.

Kulak çınlaması bir hastalık mı?

Efsane: Tinnitus bir hastalıktır.

Gerçek: Kulak çınlaması bir hastalık veya bozukluk değildir. Mutlaka altta yatan bir sağlık sorununun belirtisidir.

Tinnitus, harici bir kaynağı olmayan bir sesin algılanmasıdır. Birkaç sağlık durumu kulak çınlamasına neden olabilir. Ama bu genellikle işitme sisteminizde bir şeylerin olup bittiğinin bir işaretidir.

Yaygın kulak çınlaması tetikleyicileri şunları içerir:

- Gürültüye bağlı işitme kaybı

- Yaşa bağlı işitme kaybı

- Kulak kiri tıkanıklığı

- Orta kulak enfeksiyonları

- Burun tıkanıklığı

- Ototoksik ilaçlar yani iç kulak hücrelerimize zarar verdiği bilinen ilaçlar.

Diğer nedenler daha az yaygındır, örneğin:

- Baş veya boyun travması

- TME bozukluğu

- Meniere hastalığı

Çoğu kulak çınlaması ve işitme kaybı yüksek sese maruz kalma, tedavi edilmemiş bir orta kulak enfeksiyonu veya aspirin ve ibuprofen gibi ototoksik ilaçlar nedeniyle iç kulaktaki hasardan kaynaklanır.

Ses kulağımıza girdiğinde iç kulaktaki sinir hücreleri beyne elektrik sinyalleri gönderir; beyin daha sonra bu sinyalleri ses olarak yorumlar. Bu hassas iç kulak sinir hücreleri hasar gördüğünde, beyne rastgele elektrik sinyalleri gönderilebilir ve bu da beynin harici bir kaynak olmadan sesleri duymasına neden olur.

Tinnitus, kalıcı işitme kaybı olmayanları da etkileyebilir. Belirtileri ise sinüs enfeksiyonu, kulak kiri birikmesi , baş veya boyun yaralanması veya çene bozukluğunun  bir sonucu olarak ortaya çıkabilir .

Biliyor musun? Çoğu kulak çınlaması özneldir. Kulak çınlaması olan kişi tarafından duyulur. Ama nadir durumlarda; nesnel olabilir yani başkaları tarafından duyulabilir.

Kulak çınlaması herkes için aynı mıdır?

Efsane: Kulak çınlaması her zaman kulaklarda sürekli çınlama olarak kendini gösterir.

Gerçek: Tinnituslu insanlar farklı sesler duyarlar.

Tinnitus en yaygın olarak bir zil sesiyle ilişkilendirilir. Aslında mevcut olmayan herhangi bir sesin algılanmasıdır. Vızıltı, uğultu, tıkırtı, tıslama ve ıslık sesleri de kulak çınlamasını gösterir. Bazı durumlarda, insanlar müzik bile duyarlar. Ancak bu duyum oldukça nadirdir.

Eğer kulak çınlaması kalp atışı gibi geliyorsa, tümör veya anormal kılcal damarlar gibi işitme kaybından daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Doktorunuza mutlaka muayene ettirin.

Kulak çınlaması kalıcı mı?

Efsane: Tinnitus her zaman kronik ve kalıcıdır.

Gerçek: Tinnitus kronik veya geçici olabilir.

Tinnitus her zaman uzun süreli bir semptom değildir. İnsanlar genellikle bir kez yüksek sese maruz kalmanın bir sonucu olarak geçici kulak çınlaması yaşarlar. Örneğin, gürültülü bir konsere katıldıktan sonra birkaç saat içinde kaybolan tiz bir zil sesi duyabilirsiniz.

Kulak kiri birikmesi ve sinüs enfeksiyonu var ise kulak çınlaması genellikle tıkanıklığı giderdikten ya da enfeksiyondan kurtulduktan sonra durur.

Yaşa bağlı işitme kaybı gibi kalıcı durumların kronik kulak çınlamasına neden olma olasılığı daha yüksektir.

Gürültüye bağlı işitme kaybı, tamamen önlenebilir tek işitme kaybı türüdür. Gürültülü konserler, kulakları sağır eden aksiyon filmleri ve diğer gürültülü olaylar sırasında işitme duyunuzu desibel seviyelerine zarar vermekten korumak için uygun kulak koruyucusu takmayı unutmayın.

Tinnitus semptomları için işitme cihazları

Kulak çınlamasının tedavisi olmasa da Edi işitme cihazları size kalıcı tedavi ve rahatlama sağlayacak şekilde donatılmıştır. Tinnitus tedavi seçenekleri arasında, tinnitus sesini maskelemek için yatıştırıcı ses kullanan Ses Terapisi ve beyne kulak çınlamasını görmezden gelmeyi öğreten Notch Therapy yer alır.

Kulak çınlaması kan damarı bozukluklarıyla bağlantılı olabileceğinden , konserlerde ve diğer gürültülü yerlerde işitme koruması taktığınızdan, kulaklık takarken sesi kıstığınızdan ve kardiyovasküler sağlığınızın farkında olduğunuzdan emin olun . Düzenli olarak kulak çınlaması ile uğraşan biriyseniz, işitme cihazlarımızın size yardımcı olup olmayacağını öğrenmek için işitme uzmanlarımızdan randevu alın.


Biz Sizi Arayalım