

Kulağın anatomisi, işitme sürecinin merkezinde yer alır. Vücudunuzun çevrenizdeki dünyayı nasıl algıladığını ve yorumladığını daha iyi anlamanız için kulak anatomisi nedir gizemini ortadan kaldırıyoruz.
Bazen dış kulak veya auris eksterna olarak da bilinen dış kulak; kulak anatomisinin en dış kısmıdır. Bu anatomik yapı kulak kepçesi, kulak kanalı ve kulak zarından oluşur. Birincil amacı, çevreden ses dalgalarını toplamak, konsantre etmek ve kulağın daha iç kısımlarına yönlendirmektir.
Kulak kepçesi (Aurikula olarak da bilinir), kulakta kafatasının dışındaki etli kısımdır. Kulak kepçesinin görevi dış ortamdan gelen ses dalgalarını toplamaktır. Bu dalgalar için bir huni görevi görerek onları güçlendirerek kulak kanalına yönlendirir.
Kulak kanalı (dış işitsel kanal, dış işitsel meatus veya dış akustik meatus olarak da bilinir) dış kulak kepçesinden iç kulak zarına uzanan tüp benzeri bir yapıdır. Birincil işlevi havadaki ses dalgalarını kulak zarına iletmektir. Ama aynı zamanda kulak kiri de üretir. Serumen, kulak kanalını temizlemeye, yağlamaya ve korumaya yarayan sarımsı, mumsu bir maddedir.
Orta kulak, kulağın kulak zarı ile oval pencere arasındaki kısmıdır. Kulak zarından gelen titreşimleri sıkıştırma dalgaları şeklinde iç kulağa aktaran topluca kemikçikler olmak üzere üç kemik içerir. Bu kemikler genellikle çekiç, örs ve üzengi olarak bilinir. Kemikçiklerin etrafındaki oyuk boşluk timpanik boşluktur. Tüm yapı, kafatasının temporal kemiğinin timpanik kısmı tarafından çevrelenir ve korunur.
Malleus veya çekiç kemiği, üç kemikçikten ilkidir. Kulak zarının iç yüzeyine takılır ve inkusa bağlanır.
İnkus veya örs kemiği, üç kemiğin ikincisidir. Malleus ve stapes arasındaki boşluğu doldurur ve iki kemik arasında ses titreşimlerini iletir.
Stapes veya üzengi kemiği, üç kemiğin sonuncusudur. İnkus'u oval pencereye bağlar ve ses titreşimini iç kulağa iletir. Aynı zamanda insan vücudundaki en küçük ve en hafif kemiktir.
Östaki borusu (işitme borusu veya faringotimpanik boru olarak da bilinir), orta kulağı farinksin üst kısmı olan nazofarenkse bağlayan bir borudur. Orta kulaktaki basıncı eşitlemekten ve mukusun orta kulaktan dışarı akmasına izin vermekten sorumludur.
Bazen iç kulak veya auris interna olarak da bilinen iç kulak, kulağın en iç kısmıdır. Esas olarak oval pencere, koklea, yarım daire kanalları ve işitsel sinirin bir kısmından oluşur. İç kulak aynı zamanda kişinin denge duyusunun merkezi bir bileşeni olan vestibüler sistem içerir.
İşitme kaybının en yaygın kategorisi olan sensörinöral işitme kaybı (SNHL), iç kulakta, tipik olarak koklea veya işitme sinirinde bir sorun veya hasar olduğunda ortaya çıkar. Sensörinöral işitme kaybı genellikle kalıcı olsa da, işitme cihazı takmak etkilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Oval pencere (aynı zamanda fenestra ovalis olarak da adlandırılır), iç kulağı orta kulağa bağlayan bir bağ dokusu zarıdır. Stapes ile doğrudan temas halindedir. Stapeslerden gelen kompresyon dalgaları oval pencereden geçerek sıvı dolu kokleaya ulaşır.
Koklea, iç kulağın işitme ile en yakından ilişkili kısmıdır. Spiral şekilli, içi sıvı dolu bir kemik boşluğudur. Her ikisi de orta kulaktan gelen kompresyon dalgalarını beynin anlayabileceği elektrokimyasal impulslara dönüştürmede ayrılmaz olan Corti organını ve saç hücrelerini içerir.
Yarım daire kanalları (aynı zamanda yarım daire kanalları olarak da adlandırılır) iç kulakta bulunan içi sıvı dolu üç tüptür. Vestibüler sistemin önemli bir parçasıdırlar. Sıvının kanallar boyunca hareketi, denge ve bireyin uzaydaki oryantasyonu ile ilgili sinir uyarılarını beyne gönderir.
İşitme siniri (koklear sinir veya akustik nöron olarak da bilinir), vestibulokoklear sinirin iki bölümünden biridir. Yorumlama için kokleadan beyne sinirsel uyarılar taşır.
Kulağın tüm bu farklı bölümleri size ses hissini vermek için koordineli bir şekilde birlikte çalışır. Kulağın herhangi bir bölümündeki bir problem, tüm işitme süreci üzerinde sonuçlar doğurabilir. Siz veya sevdiğiniz biri işitme de zorluk yaşıyorsanız; Edi İşitme Cihazları Merkezini ziyaret etmek için randevu alın.