Kulak Çınlaması İlaçları Nelerdir?
Kulak Çınlaması İlaçları Nelerdir? | 8 Aralık 2020

Tinnitus olarak da bilinen kulak çınlaması, herhangi bir dış etken olmamasına rağmen kulaklarda gürültü veya çınlama algısıdır. Yaygın bir sorun olan kulak çınlaması nedir? Kulak çınlaması tedavisi nasıl olmalıdır? sorularının yanıtlarını makalemizde bulabilirsiniz. 

Kulak çınlaması insanların yaklaşık yüzde 15 ila 20'sini etkiler. Tinnitus tek başına bir durum değildir bunun yerine yaşa bağlı işitme kaybı, kulak yaralanması veya dolaşım sistemi bozukluğu gibi altta yatan bir probleminsonucudur.

Rahatsız edici olmasına rağmen, kulak çınlaması genellikle kolayca tedavi edilebilir. Yaşla birlikte kötüleşebilmesine rağmen, birçok insan için tinnitus tedavi ile iyileşebilir. Tanımlanmış bir altta yatan nedeni tedavi etmek yardımcı olacaktır. Uygulanan tedaviler gürültüyü azaltır veya maskeleyerek tinnitusu daha az fark edilir hale getirir.

Kulak Çınlaması Nedenleri

Bir dizi sağlık durumu kulak çınlamasına neden olabilir veya kötüleştirebilir. Çoğu durumda, kesin bir neden bulunmaz.

Tinnitusun yaygın bir nedeni, iç kulak kıl hücresi hasarıdır. İç kulakta yer alan küçük, narin tüyler ses dalgalarının basıncına göre hareket eder. Bu, hücreleri kulaktan (işitme siniri) beyne bir sinir yoluyla bir elektrik sinyali göndermeleri için tetikler. Beyin bu sinyalleri ses olarak yorumlar. İç kulağın içindeki kıllar bükülür veya kırılırsa, beyne rastgele elektriksel uyarılar "sızdırarak" kulak çınlamasına neden olabilir.

Tinnitusun diğer nedenleri arasında başka kulak sorunları, kronik sağlık sorunları ve kulaktaki sinirleri veya beyindeki işitme merkezini etkileyen yaralanmalar bulunmaktadır.


Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Tinnitus iki türe ayrılmaktadır. Objektif kulak çınlaması ve sübjektif çınlama olarak isimlendirilir.Subjektiftinnitus, yalnızca hastanın duyabileceği kulak çınlamasıdır. Aynı zamanda en yaygın kulak çınlaması türüdür. Dış kulak, orta kulak veya iç kulakta yer alan işitme sorunlarından kaynaklanabilir. İşitme sinirlerindeki veya beynin sinir sinyallerini ses olarak yorumlayan kısmındaki sorunlardan da oluşabilir.

Objektif kulak çınlaması ise hastanın değil aynı zamanda muayeneyi gerçekleştiren doktorun da duyduğu çınlamadır. Nadir olarak görülen bu kulak çınlaması tipi bir kan damarı probleminden, orta kulak kemik rahatsızlığından veya kas kasılmalarından kaynaklanabilir.

Soğuk algınlığı gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra kulak çınlaması yaşanabilir. Bu durumda bir hafta içerisinde düzelmeyen bir kulak çınlaması yaşarsanız muayene için doktora gitmelisiniz. 

Aniden veya belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkan kulak çınlaması varsa bunun yanında baş dönmesi ve işitme kaybı yaşıyorsanız en kısa sürede doktordan randevu almalısınız. 

Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak çınlaması eğer solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkmışsa, enfeksiyonu geçirmek için kullanılan ilaçlar çınlama sorununu da çözecektir. Çinko eksikliği, kolesterol, B12 eksikliği ve demir eksikliği de kulak çınlamasına neden olabilir. Bu durumda genel tedavi yöntemleri kullanılarak vitamin eksikliğini giderecek takviyeler alınması önerilmektedir. 

Dış kulak yolundaki kir nedeniyle oluşan kulak çınlaması için kulak temizlenir. Orta kulak yolunda meydana gelen bir sorundan kaynaklı çınlamalarda medikal ya da cerrahi yollar kullanılarak bu sorun giderilmektedir. Kulak çınlaması için ilaç tedavisi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. 

Kulak Çınlamasını Önleme

İşitme koruması kullanımı önemlidir. Sıklıkla yüksek sese maruz kalmak, kulaklardaki sinirlere zarar vererek işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olabilir. Motorlu testere kullanıyorsanız, bir müzisyenseniz, yüksek sesli makine kullanan bir sektörde çalışıyorsanız veya ateşli silahlar kullanıyorsanız, daima kulak koruması kullanmalısınız. 

Kardiyovasküler sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Düzenli egzersiz, doğru beslenme ve kan damarlarınızı sağlıklı tutmak için başka adımlar atmak, kan damarı bozukluklarıyla bağlantılı kulak çınlamasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Kulak çınlaması özellikle sessiz ortamlarda, gece uykuya geçerken daha fazla rahatsızlık verir. Bu durumlarda özel geliştirilmiş cihazlar yardımcı olmaktadır. Gelişen teknoloji ile işitme cihazı içerisine eklenen minik bir elektronik parça ile rahatlatıcı sesler iletilmesi mümkündür. Sürekli fakat rahatsız etmeyen ses üreterek kulak çınlamasını baskılar ve özellikle sessiz zamanlarda kulak çınlamasını maskelemek amaçlanır. 

Kulak çınlaması hakkında merak ettiğiniz tüm konular ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi almak için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimizegelebilirsiniz. Testler bir işitme sorununuz olduğunu ortaya çıkarsa ve işitme cihazı almayı düşünüyorsanız size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve yaşam kalitenizi iyileştirecek ihtiyaca yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır.


Biz Sizi Arayalım