İşitme cihazının boyutu ve tipi, kulak kanalının boyutuna ve şekline, işitme kaybının derecesine, işitme sorunu olan bölgelere ve hastanın estetik kaygılarına bağlıdır. Günümüzde kulak içi işitme cihazları son teknolojiyle giderek küçülmüş ve estetik görünüm kazanmıştır.
Kulak içi işitme cihazları; IIC (tamemen kanal içi), CIC (tamamen kulak içi), ITC (kanal içi) ve ITE (kulak içi) olmak üzere 4 çeşitten oluşur. Bunlar kulağın içine yerleşen bölümlere göre çeşitlilik göstererek boyutları ve özellikleri değişmektedir.
En büyük boyuttaki kulak içi (In-The-Ear, ITE) cihazlar, tamamen konka içerisine yerleşmektedir. Daha küçük stilleri ise, konkayı kısmen dolduran ve kanal içi (In-The-Canal, ITC) olarak adlandırılan modellerdir. Kanal içi ITE cihazlar, gürültüde işitmenin iyileşmesi ve yönselliğin sağlanması amacıyla çift mikrofon kullanılabilen, en küçük kulak içi cihaz tipidir. Tamamen kulak kanalının içerisine yerleşen işitme cihazları, komple kanal içi (Completely-In-the-Canal, CIC) olarak adlandırılmaktadır. Bu cihazlar, hiçbir cihaz parçasının konka dışına çıkmasına gerek kalmayacak kadar küçük bileşenlerden üretilmiştir ve kullanıcının takıp çıkarması için kulak kepçesine uzanan dış kısmında kısa bir misina bulunmaktadır. Son yıllarda gündeme gelen bir diğer cihaz tipi ise görünmez kanal içi (Invisible-In-the-Canal, IIC) cihazlardır. Kulak zarının hemen yakınına yerleştirilerek kulağın doğal çalışma mekanizmasını koruyan bu cihazlar, ses lokalizasyonu ve seslerin doğala yakın işitilmesini sağlamaktadır.
Cihazlandırma öncesindeki ilk adım, detaylı anamnez, KBB muayenesi ve odyolojik değerlendirme aşamasıdır. Bu aşamada, saf ses odyometri, konuşma odyometrisi, akustik immitansmetri ve gerekirse elektrofizyolojik test yöntemleri ile işitme kaybı tespit edilir. Odyolojik değerlendirmeler sonucu, işitme cihazı adaylığı belirlenir.
Kulak içi işitme cihazı tercih edilmeden önce mutlaka otoskopik muayene ile kulak yolu yapısına bakılmalıdır. Kulak yolunun kıvrımlarının, genişliğinin kulak içi işitme cihazı kullanımı için uygun olması gerekmektedir.
Kozmetik açıdan tercih edilen kulak içi (ITE) işitme cihazları, genellikle dış kulak kanalı dar, aşırı kulak kiri birikimi ve ileri derecede işitme kaybı olan yaşlı kişilerde kullanıma uygun değildir. Hafif ve orta dereceli işitme kayıpları için tercih edilen kulak içi işitme cihazları ileri derece işitme kayıpları için yeterli olmayabilir. Dış kulağı tamamen kaplayan bu cihazlar kulak kepçesi ve dış kulak kanalındaki hızlı gelişim ve değişim nedeniyle çocuklarda tercih edilmemektedir. Kulak içi işitme cihazları kulağın içinde olduğu için kulak kirinden etkilenme ihtimali yüksektir bu yüzden temizliğine çok dikkat edilmeli, düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.
Kanal içi işitme cihazları (ITC), orta ve ileri derecede kayıplar için uygundur. Kanala rahat yerleştirilebilir ve kullanılabilir. Kullanım konforu sunması, fazla görünmediği için estetik görünüm sağladığı gibi avantajları vardır. Pil tüketiminin hızlı olması, sürekli bakım gerektirmesi, kirlenmeden kaynaklı filtre değişimlerinin daha sık yapılması gibi dezavantajları mevcuttur. Düzenli olarak bakımları yapılmalıdır. Dip kanal içi işitme cihazları (CIC), kozmetik olarak en avantajlı ve en küçük işitme cihazı türüdür. Çoğu durumda, cihazın elektronik devresi dış kulak kanalının kıkırdaklı kısmında bulunur. Cihaz kulak zarına çok yakın yerleştirilir. Küçük mikrofon ve hoparlörlerin kullanılması ve kullanılan parçaların izole edilmesinin zorluğu nedeniyle kazanç ve çıkış gücü sınırlıdır. CIC cihazlarında cihaz ile kulak zarı arasındaki hacim azaldıkça akustik amplifikasyon gereksinimi de azalır. Düzgün yerleştirildiğinde kullanıcıya birçok fayda sağlayabilir. Kulak zarından 4 mm uzaklıkta tıkanıklık etkisi azalır ve gürültülü bir ortamda anlama iyileşir. Genel olarak kanal içindeki cihazlarda yüksek frekanslarda kazanç daha yüksektir. Bunlara ek olarak mikrofon kanalda olduğu için rüzgâr sesinden etkilenim daha azdır.
Kulak içi işitme cihazının uygun olup olmadığını anlamak için öncesinde mutlaka işitme testiniz yapılmalı ve işitme uzmanına başvurmalısınız. Uygun koşullarda doğru kulak izi alınarak üretilen bir kulak içi işitme cihazı yüksek memnuniyet sağlayarak hayatınızı kolaylaştırır ve günlük yaşam kalitenizi arttırır. Sağlıklı günler dileriz.