Kulak Kaşıntısı
Kulak Kaşıntısı | 15 Ocak 2021

Kulak kaşıntısı, her dönem insanlara rahatsızlık veren, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen oldukça yaygın bir problemdir. Kulak kaşıntısı rahatsızlığının birçok nedeni olabilir. Yanlış bir tedavi uygulanması riskine karşın ilk olarak nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Kulak kaşıntısı uzun süre devam ederse KBB doktoruna başvurmanız gerekmektedir.

Kulak Kaşıntısının Nedenleri

  • Alerji; temizlik esnasında kullanılan kimyasal maddeler, tüketilen alerjen ve alerjen olmayan gıdalar, kullanılan takılar, polen, saman nezlesi vb. gibi vücutta alerjik reaksiyonlar oluşturan sebepler sonucu kulak kaşıntısı oluşabilir.
  • Kulak kanalının kirlenmesi; deri altında bulunan salgı bezlerinden dışarı çıkan kulak sıvısının, toz ve kir ile birleşerek oluşturduğu buşon adı verilen kulak kirinin kulak zarı ile kulak kepçesi arasında birikmesi sonucunda kulak kaşıntısı şikayetine neden olabilir.
  • Kulak derisinde oluşan kuruluk; deride incelme, yeterli sıvının üretilemiyor olması ya da buşonun temizlenmesi için kullanılan yabancı maddelerin abartılı kullanılması sonucu kulakta kaşıntı meydana gelebilir.
  • Kulakta oluşan enfeksiyon; daha çok yaz aylarında deniz, havuz, vb. gibi kulağın suyla temasının daha fazla olduğu dönemlerde ya da duş esnasında kulağa su kaçması ile oluşan mantar ve bakteriden kaynaklı enfeksiyonlar ile soğuk algınlığı sonucu oluşan enfeksiyonlar kulak kaşıntısı rahatsızlığına neden olabilir.
  • Kulakta yabancı madde kullanımı, kulakta kullanılan küpe, piercing ve işitme cihazı gibi maddelerin kulakta hijyeni engelleyerek ya da fazla nemlilik oluşturarak kulak kaşıntısı nedeni olabilir.
  • Deri hastalıkları; kulakta oluşan kızarıklık, pul pul dökülme ile belli olan egzama, sedef hastalığı da kulak kaşıntısına neden olabilir.
  • Soğuk algınlığı; Vücutta oluşan üst solunum yolu hastalıkları, sinüs tıkanmaları da kulak kaşıntısı nedenleri arasında bulunmaktadır.

Bunların haricinde kulak kaşıntısı nedenleri arasında kulak kristallerinin oynaması ve tıkalı burnun kulak yolunu zorlaması da sayılmaktadır.

Kulak Kaşıntısının Belirtileri

Kulak kaşıntısı sebepleriyle birlikte farklı semptomlar da görülebilir. Bunlar arasında;

  • Yüzün yanak kısmında şişme meydana gelmesi,
  • Yutkunma esnasında boğazda oluşan ağrı,
  • Kulak ve yanak cilt derisinde oluşan dökülmeler,
  • Baş ağrısından kaynaklı baş dönmesi,
  • Nefes darlığına bağlı olarak hırıltılı nefes alma ve diğer belirtiler kulak kaşıntısı şikayetinin şiddetli bir hastalığa neden olabileceğini göstermektedir.

Bu belirtilere sahip kişilerin acilen KBB doktoruna görünmesi gerekmektedir.

Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir

Uzun süren kulak kaşıntısı sebebi belirlenerek hastalık tedavi edilebilmektedir.  Günlük hayatımızda alışkın olduğumuz davranışların bazılarını değiştirerek kulak kaşıntısı için çözümleri kendimiz yapabiliriz. Evde uygulanabilecek doğal yöntemler;

  • Evde uygulanabilecek doğal yöntem olarak 2-3 damla zeytinyağı ve sarımsak yağı ısıtılarak damlalık yardımıyla kulağınıza damlatılır.
  • Yağ damlatılan kulak üstte kalacak şekilde bir süre yatılıp daha sonra kulaktaki fazla yağ ve kulak kiri akarak temizlenir. Daha sonra peçete ya da pamuklu çubuk yardımıyla çok derine girilmeyecek şekilde kulağın içi temizlenir. Bu işlem günde iki defa olacak şekilde uygulandığında kulak kaşıntısı problemi ortadan kalkmış olur.
  • Kulak içerisine ısıtılarak damlatılacak 3-4 damla çay ağacı yağı ve zeytinyağı karışımı kulaktaki tahrişi engelleyerek yeterli miktarda nemlenmesi sağlanır.
  • Kulak kaşıntısında kuruluk oluşan ciltte nemlendirilmesi için, pamuğa damlatılan birkaç damla zeytinyağı veya nemlendirici krem kullanarak nemlenmesi sağlanır.

Kulak Enfeksiyonu Kaşıntı

Kulakta oluşan kaşıntı, enfeksiyon belirtisi olabilir. Dış kulak iltihabı en yaygın olarak su sporlarıyla ilgilenen kişilerde görülmektedir. Suya maruz kalan kulak daha sonrasında iyi kurulanmadığı için nemli kalır ve enfeksiyonlar oluşur. Doktor tedavisinde kullandığı antibiyotik ve kortizonlu kremler ile enfeksiyon ve kulak kaşıntısını ortadan kaldırılabilir. Kulak enfeksiyonu kaşıntı yapabilir. Bu durumda;

  • Enfeksiyondan kaynaklanan kulak kaşıntısı için bir parça pamuk yardımı veya tıkaç ile kulak tıkanarak su görmesi engellenir.
  • Kulak kaşıntısı ve kulak enfeksiyonunu engellemek için esansiyel yağlar evde uygulanacak kolay yöntemlerdir. Limon yağı analjezik özelliği sayesinde enfeksiyondan kaynaklı ağrıyı engellemektedir.
  • Lavanta yağı ve Hindistan cevizi yağı ise antibakteriyel ve antifungural özelliğe sahip olarak kaşıntıyı ortadan kaldırır. 2-3 damla lavanta yağını bir parça pamuğa damlatarak kulağın içine yerleştirin.
  • Avucunuza limon ve hindistancevizi yağını dökerek kulağın arkasına yukarıdan aşağı doğru hareket edecek şekilde masaj yapın, kulak kaşıntısı geçene kadar pamuğu kulağınızdan çıkarmayın.
  • Kulakta oluşan enfeksiyon sonucu kulak kaşıntısı için bir diğer çözüm de hint yağıdır. Gece yatmadan önce kulağa ısıtılarak damlatılan 2-3 damla hint yağı ve kulağa yerleştirilen pamuk hint yağında bulunan antimikrobiyel özelliği ile enfeksiyonun sökülüp atılmasını sağlar. Enfeksiyondan temizlenen kulakta kaşıntı ortadan kalkmış olur.

Kulak Ağrısı Kaşıntı

  • Kulağa kaçmış olabilecek bir böcek olabileceği düşünülürse ılık ve tuzlu su yardımı ile kulak yıkanmalı ve kafa ters yöne çevrilerek için boşaltılması sağlanmalıdır.
  • Kulak kaşıntısı ve kulak ağrısına iyi gelen yöntemler arasında anne sütü ve elma sirkesi de oldukça etkilidir.
  • Özellikle bebeklerde kulak kaşıntısı, kulak ağrısı gibi yaşanan problemlerde anne sütü iyileştirici özelliklere sahiptir. Kulağa damlatılacak anne sütü ile kaşıntı ve ağrının hızla rahatlaması sağlanacaktır.
  • Elma sirkesi kulak kaşıntısı tedavisinde su ile eşit miktarda karıştırılarak günde 2 defa ve 2 damla olacak şekilde 3 gün boyunca damlatılınca kulakta oluşan kaşıntıyı ortadan kaldıracaktır.

Kulak Kaşıntısını Önlemek İçin Basit Çözümler

Kulak kaşıntısına neden olan günlük hayatımızda değiştireceğimiz basit birkaç davranış ile engel olabilir ve yaşam kalitemizi arttırabiliriz.

  • Kulak kaşıntısı şikayeti alerjiden kaynaklanan kaşıntılarda kulağın alerji oluşturacak kimyasal maddeler ile teması önlenmeli, tüketimiyle alerji oluşturan gıdaların belirlenerek tüketilmesi engellenmeli ya da antihistaminik ilaç takviyesi ile reaksiyon azaltılmalıdır.
  • Kulak kaşıntısı kulak derisinde oluşan kuruluk, kulaktaki buşonun pamuklu çubuk, kürdan, vb. gibi yabancı maddeler tarafından temizlenmeye çalışılması sonucu ciltte aşırı kuruluk meydana gelmektedir.
  • Kulak dışarıdan gelecek kir, toz ve istenmeyen maddelere karşı kulak sıvısı ile engel olup dışarı atmaktadır. Fakat kulak içindeki bütün sıvının yok edilmesi kulak içinde kuruluğa neden olmaktadır.  Cildin kuruluğunu önlemek için kulağa yabancı madde sokulmasının engellenmesi gerekmektedir.

Küpe Takınca Kulak Kaşıntısı

Kulak kaşıntısına neden olan yabancı madde kullanımında işitme cihazı ve sahte küpe, piercing kullanımında hijyene önem vermesi gerekmektedir. Sahte takı belirlenmeli vücudun tepkisine göre kullanılmamalıdır. İşitme cihazı kullanımında kişinin düzenli aralıklarla KBB uzmanına görünmesi ve cihaz bakımını iyi yapıp kurallarına uyması gerekmektedir. Düzenli ve dikkatli kullanım sonucu kulak kaşıntısı ortadan kaldırılır.  Kulak kaşıntısına neden olan cilt hastalıkları iyi gözlemlenmeli ve KBB uzmanı eşliğinde dermatoloji uzmanına giderek çözüm bulunmalı ve kulak kaşıntısı ortadan kaldırılmalıdır. Bitkisel ve doğal çözümler ile giderilemeyen kulak kaşıntısı için mutlaka KBB doktoruna başvurmak gerekmektedir.


Biz Sizi Arayalım