

İnsan vücudu zaman içerisinde kirlenir. Açık bir organ olan kulak ve burun ara ara temizlenmesi gerekir. Fakat kurak kiri olarak halk arasında bilinen sıvı ise ‘’Buşon’’ adı verilen doğal bir salgıdır. Kirden daha ziyade kulağın içerisine istenmeyen maddeleri, toz, kir, böcek gibi girmesini engellemek amacıyla üretilen bir sıvıdır. Bazı insanlar bu sıvı fazla salgılanır ve kulak dışına taşarken bazı insanlarda kulak içerisinde bulunur. Buşon salgısı temizlenmesi gerekebilir. Salgının artmasından kaynaklı olarak duyma kaybı yaşanabilir. Peki kulak nasıl yıkanır?
Kulak temizleme ve yıkama işlemi kesinlikle evde yapılmaması gerekir. Kulak temizleme işlemi sırasında kulak zarına zarar verebilirsiniz. İşitme kaybı veya kulak ağrısı yaşamamak için bir uzman hekimden yardım istemeniz gerekebilir.
Dışarıda satılan kulak çubuğu olarak bilinen temizleme çubuklarının asıl amacı kulak kepçesini temizlemektir. Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır.
Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir. Kulak çubuğu ile kulak içi temizlenmesi sırasında buşon sıvısı kulak zarına itilebilir. Bu durum kulak iltihaplanması neden olur ve çınlama veya kulak ağrısı yapabilir. Kulak çubuğu ile kulak temizleme işlemi çeşitli riskler barındırır. Dikkatsizlik veya denge kaybı sonucunda kulak çubuğu kulak zarına gelebilir. Buda zarın zarar görmesine bu durumda da tahriş olmasına neden olur. Peki kulak nasıl yıkanır?
Bir başka yanlış bilinen özellikle ise duş veya banyo sırasında kulak içerisine su tutulmasıdır. Kesinlikle kulak içerisine direk olarak su tutulmaması gerekir. Doğrudan veya dolaylı yoldan kulak içerisine su tutulması, su kaçmasına içeride biriken suyun iltihaba yol açmasına neden olur.
Duş veya banyo sırasında kulağa su kaçması hafif bir gıdıklanma hissi veya seslerin boğuk gelmesi ile belli olur. Bu durumda yer çekimini kullanarak baş hafifçe yatırıl ve suyun çıkması sağlanır. Su içerisine havuz, deniz veya göl suyu kaçması veya duş sularının temizlenmemesi kulak iltihabına, derinin PH değerinin bozulmasına neden olabilir. Bundan dolayı su çıkartılmalı ve riskli görülen durumlarda veya düzenli bakımlarda Kulak Burun Boğaz bölümünden randevu alınarak kulak yıkaması yaptırılmadır.
Kulak yıkama işlemi gerekli görüldüğü durumlarda, duyma kaybı, çınlama, doluluk hissi, ağrı, uğultu, tıkanıklık hissi ve akıntı gibi semptomlarda KBB hekimi ile iletişime geçmelisiniz. Peki hekim kontrolünde kulak nasıl yıkanır? Öncelikle bazı semptomların ışığında kulak yıkama işlemi gerekli görül ise çeşitli yöntemler ile kulak temizliği yapılmaktadır.
Birinci yöntem, lavaj işlemidir. Lavaj işleminde hekim gerekli gördüğü taktirde hastasının başını belirli bir pozisyona getirir. İçerisine özel solüsyon sıkar. Solüsyon sıkma işlemi kulaktan berrak su çıkana kadar devam eder. Hasta tedavi sonrası gündelik rutine dönebilir.
İkinci yöntem ise kürettir. Hekim hastanın kulağına özel solüsyon sıkarak buşon salgısını yani kulak kirini yumuşatır ve küret yardımı ile buşonu temizler.
Üçüncü yöntem ise aspirasyondur. Vakum işlemi olarak bilinen bu yöntemde özel vakum cihazları kullanarak kulak kirinin aspire işlemidir. Buşon sertleşmiş ise solüsyon ile yumuşatılır ve aspire edilir.
Kulak nasıl yıkanır soruna cevap verdik. Uzman doktor olmadan kulak yıkama işlemi gerçekleşmez. Halk arasında kulak yıkama olarak bilinen yöntem lavaj yöntemi ile kulağın buşondan temizlenmesidir.