Odyolog Nedir?
Odyolog Nedir? | 2 Eylül 2021

Kulak uzmanları olan odyologlar, kulakla alakalı sağlık problemleriyle ilgilenmektedir. Odyoloji nedir diye bakılacak olduğunda Latince kökenli olan “audire – işitmek” ve Antik Yunanca “logos” kelimesinden türetildiği görülmektedir.

İşitme ve denge sistemleriyle ilgilenen ve bu alandaki bozuklukları inceleyen bilim dalı olup bu yönde şikâyeti olan hastalarla da ilgilenir.  Bu açıdan işitme konusunda şikâyetleri olan hastalar Kulak Burun Boğaz doktorlarına gittiğinde muayene ardından gerekli testlerin gerçekleştirilmesi için bu bölüme yollanır. Odyologlar, uzman hekim tarafından konulan tanı ve tedavi planına bağlı olarak çeşitli testleri uygulamaktadır. 
Kendi içerisinde değişik dalları olup çocuklarla ya da ileri yaş grubuyla ilgilenebilir. Aynı zamanda iş yerlerinde oluşan gürültünün, belirli bir düzeyde kalmasını sağlayan, işçilerin işitme sağlığıyla alakalı önlemlerin alınmasına yardım eden dalı da vardır. 

Odyoloji bölümü mezunu olan odyologlar Pediatrik Odyolog, Eğitim Odyoloğu, Klinik ve Rehabilitasyon odyoloğu ve Endüstriyel Odyolog gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşabilmektedir. Odyologlar işitme sistemi hakkında kapsamlı bilgiye sahiptir ve işitme cihazlarının doğru takılması, ayarlanması için kritik olan ses üretimi konusunda kapsamlı bir eğitim almışlardır. Uzmanlıkları, bu koşulları yönetmek için kullanılan teknoloji ile ilgilidir. Örneğin, işitme kaybınızı yönetmek için işitme cihazlarına ihtiyacınız varsa, bir odyolog size bu konuda tavsiyede bulunabilir. Ayrıca işitme kaybı olan insanlara yardım etmede daha geniş bir rol oynarlar. İleri yaşlarda işitme kaybı yaşayan kişilerin durumlarına uyum sağlamaları ve bunlarla başa çıkmaları çok zor olabilir. Bir odyolog, örneğin işitme cihazlarıyla uyumlu telefonlar satın almak gibi pratik konularda onlara yardımcı olabilir.

Bebeklerden ergenlere ve yaşlılara kadar her yaştan bireyde işitme kaybı ve denge bozukluklarını değerlendiren ve bunları yöneten birinci basamak sağlık profesyonelleridir. Bir işitme uzmanı, işitme kaybınızı doğru şekilde teşhis etmek, tedavi etmek ve yönetmek için sizinle ve ailenizle birlikte çalışacaktır. Odyologlar genel olarak, özel işitme kliniklerinden büyük araştırma hastanelerine kadar çok çeşitli ortamlarda çalışırlar.

Odyolog Sorumlulukları Nelerdir?

Odyolog nedir, sorumlulukları nelerdir sorusuna bakılacak olduğuna oldukça geniş bir sorumluluk alanı olduğu görülmektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
1.    Kulak kanalını temizleyerek işitme ve yardımcı cihazları yerleştirmek
2.    İşitme kaybı için gerekli tarama programlarını yapmak
3.    İşitme rehabilitasyonunu yürütmek
4.    Hastanın işitme bozukluğunun türün, derecesini tespit etmek
5.    Odyometrik tanı yapmak

Bunlara ek olarak yazılı teşhis raporları hazırlamak da dâhil farklı görevleri de yer almaktadır.

Odyologlar Hangi Testleri Yapar?

Nöroloji ve Kulak Burun Boğaz ile yakından ilişki içerisinde bulunan odyologlar, farklı testler uygulanmaktadır. Bunların yapılabilmesi için hastanın söz konusu bölümlere başvurması, doktorun da işitme kaybına yönelik testlerin gerçekleştirmesi için buraya yönlendirmesi gerekir. Ardından uygulanan testler şöyledir;

1.    Odyometri:  Hastada işitme kaybının mevcudiyetini tespit etmede yararlanılır. Kişinin duyabildiği seslerin şiddet ve frekansları ölçülür.  Şiddet desibel üzerinden, frekans ise Hertz üzerinden hesaplanır. 
2.    Timpanometri: Hastada orta kulak sorununu belirlemek için uygulanır. Her iki kulak için de yapılmakta olup 1-2 dakika gibi kısa bir süreyi kapsar.
3.    ABR/BERA Testi: Beyinde işitilen sesin işlemesini görmek üzere kullanılır.  Genellikle yetişkinlerde gerek duyulmaz.
4.    Otoakustik Emisyon Testi: Bebeklere uyudukları esnada yapılmakta olup sonucunda problemden şüphelenilirse ABR testi ile bir takım tetkikler gerçekleştirilir.
5.    VEMP: İç kulakta vestibül yapısının ses duyarlılığını ölçmek için yapılır.
6.    Elektronistagmografi: ENG olarak da adlandırılmakta olup oryantasyon, denge gibi amaçlarla kullanılır. 

Bunların hepsinin uygulanması farklıdır.

İşitme ihtiyaçlarınız için ne tür bir uzmanla görüşmeye karar verirseniz verin, en önemli faktör, alacağınız temel deneyimdir. İşitme problemleri yaşandığında hızlı ve doğru sonucu almak zorunluluktur. İşitmenizi teşhis etmek, tedavi etmek ve işitmenizi yeniden değerlendirmek için kapsamlı bir yaklaşım sunmak gerekmektedir. İhtiyaçlarınızı dinleyen bir profesyonelle ortak olmak, tedavi planınızın başarısı için çok önemlidir. Edi işitme merkezi ile iletişime geçerek merak ettiğiniz tüm işitme konularında bilgi alabilirsiniz. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir. İnsanların daha iyi işitmesi nedeniyle aileleri ve sevdikleriyle yeniden bağlantı kurmalarına yardımcı olarak motive oluyoruz. Bu nedenle her zaman daha iyi deneyimlerle karşılıyoruz. 
 


Biz Sizi Arayalım