

Birçok kişinin küçüklükten gelme fakat farkında bile olmayan az da olsa işitme kaybı olabiliyor. Eğitim dönemindeki çocuklarda başarı oranını da büyük bir ölçüde düşürdüğü belirleniyor. Bu sebeple erken tanı koymak amacıyla testlerin yapılması onlar içinde çok faydalı olmuş olacaktır. Bu testleri yaparak son derece iyi bir adım atmaktadırlar. Okullarda işitme testi yapıldıktan sonra belli bir süre içerisinde aynı sağlık personeli ile tekrar test yapılmaktadır. Bu testlerin yapım aşaması da belirli bir kulaklıkla olmaktadır. Eğer tekrar aynı sonuç çıkarsa bu çocukların en yakın Kulak Burun Boğazı’na yönlendirildiği bilinmektedir. Bu şekilde 1000 kişi arasından 30 civarı çocuğun KBB uzmanına gönderildiği söylenmektedir. Okullarda yapılan testlerin birçok çeşidi bulunmaktadır.
Okullarda işitme testi yapılırken birden fazla yöntem kullanılmaktadır. En çok tercih edilenlerden birisi de odyometrist tarafından yapılarak kişinin ne kadar sesi işitebildiği tespit edilir. Sıkça tercih edilen odyometrist testleri bulunmaktadır. Bunlar:
1) (Konuşma) Odyometrisi: Bu test sesin kulaktaki sorununu belirtmede kullanılması ve tespit edilmesi olarak bilmekteyiz. Genellikle bu yöntem de hastalığı saptamada son derece kullanılmaktadır. Bu testi yapmak için belirli eşikler bulunmaktadır. Bunlar: Rahatsız edici ses düzeyi eşiği, konuşmayı alma eşiği, konuşmayı ayırt etme eşiği, rahat dinleme eşiği olarak bilinmektedir. Çeşitli duyma kayıplarına göre her hastalığın farklı bulguları bulunmaktadır.
2) Saf Ses Odyometrisi: Bu test ile kişinin iki kulağına farklı frekanslarda ince ve kalın olmak üzere sesler verilerek duyma noktası belirlenir. Bu testte hasta bir kabine geçer ve kulaklıklar kullanarak duyma seviyesi belirlenir. Bu test yapılırken hem hava hem de kemik yolu kullanılmaktadır. Bu yöntem ile ses kaybının nerede olduğu kolaylıklar tespit edilebilir. Duyma kaybının derecelendirilmesi dikkat edilmesi gereken hususlar vardır:
- Eğer hastada kulak çınlaması şikâyeti bulunuyorsa bu duruma dikkat edilmeli.
- Hasta bireyler işittikleri en yüksek seste değil, en düşük seste de ellerindeki butona basmalıdırlar.
- Kemik yolu ses ileticisi takıldığı takdirde son derece hareketsiz ve kıpırdamadan durulmalıdır.
Okullarda işitme testi yapılmasının çocuklar açısından büyük bir önemi vardır. Çocukların erkenden işitme sorunu çekmesinin sebeplerinin bazıları: Genetik faktörler, prematüre doğum, kan uyuşmazlığına bağlı olarak gelişen sarılık, menenjit, kafa travması, ilaç kullanımı, annenin gebelik döneminde geçirdiği ateşli hastalık gibi birçok faktörü olabilir. Bu işitme kaybı sonuçlarında söylediğiniz şeylere tepki vermediği gibi birçok farklı gözlem sonucunda da ortaya çıkabilir. Aynı şekilde birden fazla sesi ayırt etmekte problem çekiyorsa, yaşıtlarından geç konuşuyor veya hiç konuşamıyorsa, kelime söylerken güçlük çekiyorsa, insan sesi veya farklı sesleri algılayamıyorsa bu işitme kaybının bir göstergesi olmaktadır. Bunların farkında olmayan aileler varsa, okullarda yapılan bu testler sayesinde farkında olmadan hasta olan çocuklar için tanı koyulma şansına sahip oluşmaktadırlar.