Pasif içicilik nedir, zararları nelerdir ?
Pasif içicilik nedir, zararları nelerdir ? | 1 Aralık 2021

Pasif içicilik nedir, zararları nelerdir ?

Sigara içilen bir ortamda bulunduktan sonra sigara dumanının etkisiyle her tarafımız sigara kokar ve hatta gençler içmedikleri halde aileleri tarafından sigara içmekle bile suçlanabilir. Sigara içilen o ortamda bulunmakla, aslında sigara içen kişiden bile daha fazla zarar gördüğümüz pek bilinmez. Pasif içicilik, sigara içmediği halde, sigara içilen ortamda bulunduğu için sigara dumanından etkilenmek, yani “içmiş kadar olmaktır”. Pasif içicilik, sigara içmeyen bir kişinin akciğer kanseri olma riskini en az %25 artırdığı gibi, kanser dışında diğer hastalıkların meydana gelme riskini de yükseltir.

Her sene binlerce kişi, sigara içmediği halde sigaraya bağlı hastalıklar yüzünde hayatını kaybetmektedir.

Pasif içicilikte etkili olan kimyasal maddeler nelerdir ?

Pasif içicilik durumunda, solunum havasında iki tip sigara dumanı bulunur:

  1. Sigara içen kişinin içine çektiği ve dışarı verdiği duman,
  2. Sigara ucunun yanarken çıkardığı duman.

Bu dumanlardan hangisi daha zararlıdır ?

Sigaranın ucunun yanarken çıkardığı duman, içe çekilip havaya bırakılan dumandan daha zararlıdır. Bu duman pasif içiciler tarafından seyrelmiş halde solunsa da, daha zehirlidir. Bunun nedeni, birtakım kimyasal maddeleri daha fazla içermesidir. Örneğin, sigara ucunun yanarken çıkardığı dumanda en az 3 kat fazla karbonmonoksit, 10-30 kat fazla nitrozamin ve 15-300 kat fazla amonyak bulunur.

Karbonmonoksitin etkisi nedir ?


Sigara dumanı ile akciğerlere çekilen karbonmonoksit, kan dolaşımına katıldıktan sonra, alyuvarlarda hemoglobine bağlanarak, oksijen taşımasını engeller. Bu sebeple, vücut hücreleri oksijensiz kalır.


Nitrozaminlerin etkisi nedir ?

Sigara dumanı ile vücuda giren nitrozaminler, hücrelerdeki genetik yapıyı bozarak kansere sebep olabilirler.

Amonyağın etkisi nedir ?

Amonyak, tuvalet temizliğinde kullanılan bir madde olup, sigara dumanında da bulunur. Amonyak, nikotine olan bağımlılığı artırır ve nikotinin daha kolay emilebilmesini sağlar.

Pasif içiciliğin çocuklara etkisi nedir ?

Sigara dumanına maruz kalan ve bu havayı solumak zorunda olan çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, astım, bakteriyel menenjit gibi hastalıkların gelişme riski daha fazladır.

Çocuklar gelişmekte olduklarından, sigara onları daha fazla etkiler.

Özellikle evde, çocukla aynı ortamda sigara içilmesi, son derece zararlıdır. Evde sigara içildiğinde, oda ne kadar havalandırılsa da sigara dumanı ile odaya yayılan zararlı parçacıklar tam olarak temizlenemez.
Evdeki eşyaların ve giysilerin üzerine bulaşan bu maddeler, evdeki çocuğu devamlı surette sigarada bulunan zararlı kimyasallara maruz bırakır. Bu sebeple, evde çocuğu bulunanlar kesinlikle sigara içmemelidir.
 

Arabada sigara içiminin etkisi nedir ?

Arabalar küçük ve kapalı alanlar olduğu için, arabada sigara içimi de son derece zararlıdır. Arabada sigara içildiğinde, arka koltukta bulunan bir çocuk, hava kirliliğinin yarattığı pis havanın 3 katı zararlı kimyasal maddeye maruz kalır.  


Biz Sizi Arayalım