

Saf ses ortalaması, odyometri testleri esnasında kullanılan ses aralıklarında esas ele alınan aralıktır. Odyometri testleri esnasında saf ses ortalaması ele alınır ve bu ortalamanın üzerinde birkaç kelime verilir. Bu miktar azaltılarak kişiye işitme testi yapılır. Konuşma odyometrisi esnasında saf ses ortalaması kullanılır. Bu test esnasında kişiye insan seslerinin temeli verilir ve kulağının fonksiyonları ölçülür. Test esnasında kişinin konuşmayı duyma miktarı, konuşmayı ayırt etme miktarı, rahatsız edici düzey gibi ölçümler yapılır. Test bütününde kişinin bu seslerden %50’sini verimli bir şekilde duyması beklenir.
Konuşma odyometrisi esnasında kişiye 10 desibel ile 15 desibel üzerinde 6 kelime sunulur. Bu kelimeler 3 heceden oluşmaktadır. Sesin 10 desibel ile 15 desibel arasında olma sebebi, bu aralığın saf ses ortalaması olarak değerlendirilmesidir. Kişi bu kelimeleri doğru bir şekilde bilir ise 5 desibel azaltılır ve kişiye yeniden kelime verilir. Bu test sonucunda kişinin konuşma odyometrisinin ilk adımı tamamlanmış olur.
İşitme testlerini meslek yüksek okullarının odyometri bölümünden mezun olmuş odyometristler yaparlar. Bu testler esnasında kişilerin sesi ne kadar işitebildiği değerlendirilir. Kişiler işitme testi için hastaneye direkt olarak başvuramazlar. Kişilerin işitme testi yaptırabilmek için öncelikle hastanelerin kulak burun boğaz polikliniğine gitmesi gereklidir. Doktorun yönlendirmesi ile birlikte kişiler test yaptırabilirler. Testler sonucunda kişiler kulaklarında herhangi bir işitme kaybı olup olmadığını öğrenirler. Eğer işitme kaybı mevcut ise bunun miktarı da testler sonucunda öğrenilir.
Odyometri testleri arasında en çok yapılan testlerden birisidir. Bu test yapılırken kişinin her iki kulağına da hem ince hem de kalın sesler verilir. Kulağın bu sesleri duyma eşiği test edilir. Test yapılırken kişiler bir kabine girerler ve kulaklık takarlar. Ellerine ise bir buton alarak teste başlarlar. Ardından kişinin kulaklarına sıra ile sesler verilir. Kişi her ses duyduğunda butona basarak odyometriste bilgi verir. Bu test esnasında kişinin kulak kepçesi ile beyin arasında işitme yollarının bütünü ölçülmüş olur. Saf ses odyometrisi yapıldığı zaman kişinin işitme sorununun tam olarak hangi bölgede olduğu tespit edilir.
Eğer kişiler test sırasında kulak çınlaması problemi yaşıyor ise bunu özel olarak bildirmelidir. Bu durumda kişilere farklı frekanslarda ses gönderilecektir. Test esnasındaki en önemli nokta ise kişilerin her duyduğu sese basması gereklidir. Çok az duyulsa bile o ses için butona basılmalıdır.
Kulak ağrısına ne iyi gelir başlıklı içeriğimize buyrun:
https://www.ediisitme.com.tr/blog-kulak-agrisina-ne-iyi-gelir-126